Fog sok zöldet teremni a zeller, ha a felmagozni készülő szárat kivágom?
(Irtó kezdő vagyok, még mielőtt....:))
Ilyen tavaly kísérletezésből elszórt magokból lett pár növény. Kemény a föld, kissé füves is, nem is akarom jelentősen fellazítani ott. Szóval nyilván a gyökérrészéből sose fog ennivaló méretű lenni. :) A zeller zöldje érdekel inkább!!!
Örültem, hogy pár mag kikelt, és szépen fejlődik. Igazából már tavaly kezdődött, gondolom ez a második éve, amikor magot hoz. Na de ha nem akarok már annyi magot, hanem zöldet, akkor mi a jó megoldás?
Hagyjam így, és ami a magszáron is lesz levél, annyi lesz....
Vagy elképzelhető az, hogy ha kivágom a magszárat, akkor az oldalsó leveleket fogja növesztetni?
Vagy ez nagyon hülye ötlet és akár elpusztulhat tőle a növény?
Aki ért hozzá, vagy vágott már ki zellerből magszárat, kérem írja meg tapasztalatait!
Köszönöm!
Nagymami a hagymától a petrezselyemig mindenből kivágta a magszárat, ha nem kimondottan magot akart nevelni. A zellerből is. "Nem szabad hagyni megbördősödni" - mondta.
Szóval lehet. Én 100 forintért 5 db zeller palántát vettem a piacon két hete, jó porhanyós ágyásba ültettem, és az elmúlt esőzések hatására öntözni sem kellett, mégis begyökeresedett mind. Egy kis PétiMÉSZsó-t adtam neki, mert enyhén savanyú a talajom.
A zeller kétéves növény, tudtommal sehogy nem marad meg a 3. évre. Esetleg ha olyan nagyon apró méretnél telel át, akkor a 2. évben nem magzik fel. Ha kivágod a magszárat, akkor valami oldalrügyből próbál új magszárat hozni.
Ha jól értem, már jönnek a magszárak. Akkor leszeded, ami levél még van, aztán kihajigálod. És ahogy írta az első válaszoló, 20 Ft-ért árulnak a piacon palántát, majd ezeken lesz levél. Ha csakis a levél érdekel, árulnak levélzellert is.
Aha, aha.... Szóvalhogy hiába vágom ki, attól még nem fog nekem több zöldet teremni...!?! Na jó értem. Ki azért nem hajigálom, mert olyan helyen van, amit amúgy nem ültetnék be. Egyet inkább mégis hagyok felmagzani, és megpróbálom majd jövőre úgy elvetni azokat, hogy megfelelő időben keljenek ki. :) (most már csak azt kell kitalálnom, azt mikor és hogy érdemes majd megtenni. :))
A többit meg majd akkor nem hagyom megbördősödni, és lesz annyi zöld, amennyi. "valami oldalrügyből próbál új magszárat..." Hm, erre nem gondoltam, de igazad lehet! Mint a cékla, azt hiszem! Tavaly ritkítottam céklát, és egy selejtesnek véletlen leszakítottam a zöldjét, a gumó meg bennmaradt, és valamiért nem szedtem ki rögtön, s később azt láttam, hogy több új csomóban hoz zöldet, mintha egy kupacban több mag kelt volna ki, közben meg nem, mert 1 gumón volt... De ha így lesz a zellernél is, akkor hátha a több új kis magszár köré levelet is hoz! :))) Na jó, elvagyok, ez a zellerkísérletek éve lesz nálam! :))
1-es! Köszi neked és nagymamádnak, nem ismertem a bördősödés szót, de tényleg, rágugliztam, van ilyen!!! Ma is tanultam valamit!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!