Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hárs, a bükk, a nyír, a...

Hárs, a bükk, a nyír, a juhar, a tölgy levele ehető. Miért nem ették a népek amikor éheztek?

Figyelt kérdés
2021. máj. 12. 17:35
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Mert ugyan ehetö, de nincs benne jóformán semmi tápanyag, erösen rostos, a cellulózt az ember emésztörendszere nem tudja bontani, ezért még ahhoz a kevéshez sem fér hozzá, ami van benne.

Magyarul egyszerüen nem lehetne belöle annyit enni, hogy valami haszna is legyen.

2021. máj. 12. 17:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
Mert nem vagyunk kérődző állatok. Tölgynek a makkját fogyasztották, lisztet őröltek belőle abból meg kenyeret s lepényt sütöttek, de jóformán csak a hegyvidéki falvakban szükséglisztként, ahol árpa vagy búza termett ott már nem. Ha már ott vagy az erdőben akkor gombától kezdve gyümölcsökön és mézen át a vadhúsig azért terem pár finomabb táplálék mint a falevelek meg zuzmók.
2021. máj. 12. 18:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
a makkból a csersavat ki kelláztatni, de szerintem a levelekben is van
2021. máj. 12. 18:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
Uborka is ehető, de néhány hét alatt mégis éhenhalnál, ha semmi mást nem kapnál, mert szinte semmi energia nincs benne. Ugyan ez vonatkozik a falevélre is.
2021. máj. 12. 18:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 mindentudó99 ***** válasza:
Az ilyenek csak fogyókúrákhoz jók. Eszel van benned valami de nincs tápanyag benne ezért fogysz.
2021. máj. 12. 20:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

Éhínség esetén nem csak az a fontos, hogy tápláló legyen. Már az is valami, ha van az ember gyomrában valami. Nagyapámék a hadifogságban csalánlevest főztek konzervdobozban. Nehéz elviselni az állandóan korgó gyomrot.

A falevelek hiába ehetőek, de biztos volt valami oka, hogy sehol nem ették őket. Amellett, hogy nehezen emészthetőek és nincs tápanyagtartalmuk, még biztosan rossz ízűek is, vagy gyomorfájást okoznak a csersav miatt, vagy valami. Pedig az éhező emberek ettek mohát, szalmát, kukoricacsutkát megőrölve, fűrészport, mindenféle gyomnövények levelét, szárát. És ezek se nem finomak, se nem táplálóak. Faleveleket mégse. Azokat inkább dohánypótléknak használták az illúzió kedvéért, némi kis dohánytörmelékkel keverve. Móra Ferenc írja, hogy a szegények arról vitatkoztak, hogy a meggyfa levele jobb-e pipába, vagy az eperfáé. "Látom, a kend dohánya is fán termett."

2021. máj. 14. 05:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
2021. máj. 14. 05:44
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!