Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mivel védekeztek Tafrina ellen?

Mivel védekeztek Tafrina ellen?

Figyelt kérdés
Én Score-val fújtam eddig, de hiába sikerült az esős idők előtt lekezelni 2x is a fákat, most csupa tafrina lett az őszibarack még a várakozási időn belül. Nektek van ami jobban bevált és ajánlanátok?

2021. máj. 4. 20:22
 1/6 anonim ***** válasza:

A Score teljesen jó tafrina ellen, ha már van levél, amin felszívódjon, és nincs ilyen hűvös. Ha hűvös van, és van levél, akkor Chorus az ideális. Ha levél nincs még csak virág, virágzásban én Cuproxat-tal szoktam permetezni mióta olvastam ezt a cikket: [link]

De amúgy nekem a rügypattanáskor való rendes lemosó permetezéssel is jó tapasztalataim vannak. Az előző évben elég rendesen tafrinás fát a kellő időben lemosózva nem jött elő a tafrina a következő évben.

Nyilván évenként változó, hogy a bőjti szelek idején mikor tudsz permetezni lemosó permetezéssel, mikor tudsz védekezni virágzásban. Nem mindig tudsz időben permetezni, mert vagy éppen esik az eső, vagy esett és vizes a fa. Vagy akkora szél van, hogy reménytelen. Így aztán van amikor a kellő időben tudsz lemosó permetezni, akkor nincs szükség a tafrina elleni felszívódó szerekre később, mert a lemosó reze megoldotta. A réz kiváló tafrina ellen. Nyilván virágzásban vagy rézérzékenyeknél már csak tribázikus rézszulfát jöhet szóba, csökkentett koncentrációban. Ha meg már dögivel van levél, akkor a felszívódóak jó hatásúak, de a nagyon hűvösben csak a Chorus dolgozik jól. Ha az idő hamar nagyon melegre fordul, a tafrina magától megszűnik, az nem bírja a 20 fok feletti hőfokot tartósan.

2021. máj. 5. 12:01
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hasznos választ! A lemosó permetezésből sajnos kimaradtak ezek a fák idén, mert amikor engedte volna már az idő, akkor karanténba tettek, és ezek a fák külön telken vannak. Ettől függetlenül csalódott vagyok, mert a scores permetezéshez sikerült elcsípni egy-egy jó napot, így bíztam benne, hogy megvédi. Az alapján amit írsz meg pláne bizonytalan vagyok a score szükségességében, hiszen ha a tafrina elpusztul melegben, míg hüvösben jobb a chorus, akkor nem látom létjogosultságát a scores permetezésnek. Inkább lefújom a barackot is chorussal, úgyis lefújok vele mindent ilyenkor monília ellen. Köszönöm a linket is, elfogom olvasni.
2021. máj. 5. 13:31
 3/6 A kérdező kommentje:
Lenne még egy kérdésem. Sárgabarackkal kapcsolatban van-e tapasztalatod a virágzásban való cuproxatos kezeléssel?
2021. máj. 5. 13:41
 4/6 anonim ***** válasza:

Bár az idén is, meg tavaly is virágba boruláskor lefagyott a kajszim, de a korábbi években is és most is virágzásban mindent 20-25 ml (10 liter permetlében) Cuproxat-tal permetezek.

Sajnálom, hogy nem sikerült lemosóznod. Az én tapasztalataim szerint, a jó időben a rügyek megduzzadásakor a rügypattanást közvetlenül megelőzve végzett durva lemosó permetezés, vagy a rügypattanás és a pirosbimbós állapot közt végzett Cuproxatos féldózisos kezelés a legfontosabb permetezés. Az egész évi növényvédelmedet megkönnyítheti, ha rügypattanáskor nincs szél és 10 fokban tudsz permetezni. Olajos rézkénnel, vagy Vegesol eReS-sel vagy valami hasonló olajat is tartalmazó szerrel. Namost ez nálam, a sokféle fa esetében egy-két hétnyi időablak. Nem egyszerre kerül minden fa rügye lemosózható állapotba. A túl korán végzett lemosó permetezés ugyanis az én tapasztalataim szerint nem ér semmit, vagy majdnem semmit. El kell kapni a megfelelő időpontot, és akkor nagyon sokat ér!

De visszatérve a Cuproxatos tapasztalatra, nekem az a véleményem - amivel természetesen nem mindenki ért egyet, és lehet nekik van igazuk -, hogy amíg levelek nincsenek, addig értelmetlen felszívódóval permetezni. A virág nem az a szerve a fának szerintem, amin ezek a folyamatok zajlanak. Az egy szaporítószerv. Ott másféle anyagcsere, másféle folyamatok zajlanak. És virágzásban tökéletes a tribázikus rézszulfát. Ez van a Cuproxat-ban de ez van a Bordóilé+kén NEO permetezőszerben is. Egyik sem égeti meg a virágot, ebben a 20-25 ml / 10 liter koncentrációban. De míg virág van, a méhecskék érdekében nem használok Bordólé+kén permetezőszert, mert méhészeti szakcikkekben olvastam, hogy bár a kén veszélytelen a méhre, mégis a pusztulását okozza amiatt, hogy az ilyen kénes virágból visszatérő méheket a fajtársaik leölik a kaptár bejáratánál az idegenszag miatt. Nomeg a tavasz kezdetén a hűvösben és szeles időben nemigen van még lisztharmat fertőzés. És nem feltétlenül szükséges, hogy kén legyen benne. Tehát virágzásban elég gombák ellen a Cuproxat. A réz a lisztharmaton (és talán a szürkerothadáson) kívül minden gombás és baktériumos megbetegedés ellen kiváló kontakt permetszer. Amikor a virágzás lecsengett, akkor én is váltok és a Cuproxat-ot lecserélem Bordóilé+kén NEO permetszerre. És ha bőven van levél már, én csak akkor alkalmazok felszívódó szert. Ha alacsony a fertőzési nyomás, akkor váltogatom, egyszer felszívódó, a következő permetezés meg kontakt. A Bordóilé+kén NEO-t 60-80 ml / 10 liter permetlé mennyiségben alkalmazom ilyenkor.

Jó az esőállósága, száraz időben permetezés után 2 órával már eshet az eső, nem mosódik le. A benne lévő gipsz segítségével odaköt a levél felszínére, és a rezet meg a kenet oligodinamikus mennyiségben ereszti el. Éppen csak annyi mennyiségeket, amennyi a gombák szaporodásának a megakadályozásához szükséges. [A kánikulában, 25 fok felett már nem permetezek vele, mert a kén kéndioxiddá és kénessavvá alakulása a magas hőfokon olyan intenzív mértékű lesz, hogy perzselést okozhat!]

2021. máj. 5. 14:44
 5/6 anonim ***** válasza:

"de hiába sikerült az esős idők előtt lekezelni 2x is a fákat, most csupa tafrina lett az őszibarack még a várakozási időn belül"

Itt a baj, rossz a technológiád, elkéstél.

Amikor meglátod az első pár mm-es levélcsúcsokat, akkor kell csinálni a rezes lemosást (nem februárban), aztán 2-3 cm-es levélmérettől menjen a Score. Kis levél kevés szert vesz fel, de hát ennyi. A kisbabának is csak kevés gyógyszert lehet adni, ha beteg, de azért csak adnak neki, nem mondják, hogy nem adunk, mert mi gyógyszer fér bele, majd 10 éves korában beadjuk neki az összeset, amit addig kellett volna.

Ha egyszer megindul a barack, akkor nagyon gyors a levélnövekedés, ezért jobb a felszívódó, mert az az új növekménybe is belemegy. Ha elkezdted a permetezést, akkor hideg és esős időben 7 naponta, száraz és meleg időben 10 naponta kell fújni felszívódóval. Május közepe után már nem nagyon fog fertőződni, ahhoz nagyon hűvös és sok eső kell. A Chorus tafrina ellen nem igazán való, legalábbis még nem olvastam sehol, legfeljebb virágzásban használd, hogy monília ellen védjen.

Olyan szer nem létezik, amivel a beteg leveleket meg lehetne gyógyítani. Csak a megelőzés hatékony. Most már csak a terjedést tudod lassítani a permettel.

2021. máj. 5. 17:22
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm még egyszer az észrevételeidet. Tavaly nyáron permeteztem először életemben, így jól jön egy hozzá értő tapasztalata.
2021. máj. 7. 13:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!