Kezdőoldal » Otthon » Kert » Miért mentek tönkre a bazsalik...

Miért mentek tönkre a bazsalikom palántáim az általános tápoldattól?

Figyelt kérdés

Elkezdtem itthon egy kicsit "kertészkedni" (panelben, erkéllyel).

Koktélparadicsomot, és bazsalikomot nevelgetek már 2-3 hete. Mindkettő egészen szépen nőtt, utóbbinak a levelei minden száron kifejezetten szépek voltak.

Tegnap egy másik növénynek adtam általános tápoldatot (snidling), és gondoltam, hogy az ültető tálca minden "fakkjába" öntök egy keveset.

Ma reggelre a 12 növénykezdeményből legalább 9 tönkrement, ahogy látom.

Íme egy fotó: [link]

Egy-két darab úgy néz ki, túléli, de ezt rendesen elszúrtam.

2021. máj. 1. 12:40
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:

Annyi jutott még eszembe, hogy a levelekre is locsolhattam tápoldatot.

Az is egy magyarázat tudna lenni számomra, hogy esetleg valamilyen réteget képzett a leveleken, és emiatt haltak el.

Kérném hozzáértő segítséget :)

2021. máj. 1. 12:43
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Azt vettem észre, hogy a bazsalikom nem bírja a túlzott tápozást. Szoktam venni a Lidlben cserepest, és földtől megszabadítva, bele szoktam állítani a nagy növényes akváriumomba, természetesen csak a gyökerét. Ebben lágyvíz (RO) és napi szintű tápozás van, és észrevettem, hogy ha csak minimálisan adagolom a tápot, akkor hatalmasra megnő a bazsalikom, de ha intenzívebben tápozok 2-3x-os mennyiséggel, akkor hamar tönkrement nálam is, akármilyen hatalmas volt előtte.

Jobb felső sarokban is bazsalikom nődögél ;)

[link]

2021. máj. 1. 12:51
 3/13 anonim ***** válasza:
76%
Ilyen apró növényeket nem szabad tápozni.
2021. máj. 1. 12:55
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
A jóból is megárt a sok, tehát a tápoldatból, tápból is.
2021. máj. 1. 12:59
 5/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszotokat.

Most már akkor ezt is megtanultam, amíg ilyen kicsik, nem tápolom majd őket/következőket.

#2: Nagyon szép az akvárium. Én ilyet nem tartanék/csinálnék, de mutatós :)

2021. máj. 1. 13:15
 6/13 anonim ***** válasza:
90%
Magoncokat nem szabad tápoldatozni, meg eleve csak akkor használ, ha a növénynek már elég nagy gyökérlabdája van, még frissen átültetett növények is tönkremennek töle!
2021. máj. 1. 13:26
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

#2 Azta, de szép!!! (Low tech akváriumom van, simán hordom a növényeimre a halas vizet.)

Kérdező, ott van ez elrontva, hogy ezeknek még csak sziklevelei vannak. A sziklevelek az első levelek, amelyek csirázás után kifejlődnek és az a feladatuk, hogy ellássák tápanyaggal a növényt, amíg a következő, fotoszintetizálásra képes levelek ki nem fejlődnek. Tehát a növénynek ebben az állapotában még nincs szükségre tápozásra.

Másrészt a tápozást fokozatosan kellene bevezetni, nem rögtön nyakon önteni őket a flakonon javasolt full erősséggel.

Harmadrészt, nekem ez a föld fotó alapján gyanúsan vizesnek tűnik. Ellenőrizd kérlek, hogy nincsenek-e túlöntözve.

2021. máj. 1. 14:04
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
ilyen pici növényt simán kiégethetsz túl nagy koncentrációjú táppal. a bazsalikom meg amúgy is kényes
2021. máj. 1. 14:13
 9/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a további válaszokat is, a ~saját káromon most egészen sokat tanultam. Valahol ez a cél, amolyan sokadlagos hobbiként szeretném ezt folytatni, csak ettől nem tölt el jó érzéssel, hogy a tudatlanságom miatt elpusztítottam őket :(
2021. máj. 1. 22:09
 10/13 anonim ***** válasza:

Kár aggódnod, mert visszacsinálnod nem lehet.

Máskor érdeklődj a Googlon, Bozsik gazdánál a Kossuth adón, vagy szakkönyvben. Pl.(Pierre Nessmann: Szobanövények, Richard Gilbert: 200 kedvelt szobanövény).

2021. máj. 2. 08:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!