Kezdőoldal » Otthon » Kert » Komposzt: minimális szerves...

Komposzt: minimális szerves hulladékkal lehet komposztot indítani? Szabadtéren, vagy félig zárt térben komposztálunk?

Figyelt kérdés

Ismert módszer a réteges komposztálás (már összeállítottam gallyakkal, frissen kaszált fűvel), és a kevert. Csak hogy nem tudom, hozzáadhatom-e a kaszált fűhöz az eleddig alig-alig összegyűlt szerves hulladékot, mivel korábban máshova kerültek, de aztán elkezdtem egy oldalt lyukacsos dobozban gyűjteni utóbbit, egyelőre szárazon (ahogy a kaszált fű és ágak is még szárazon vannak).

Hogyan kezdjem a komposztálást? Azt a kevés háztartási szerves hulladákot már adjam is hozzá a rétegelt fűnyesedék egy részéhez? (Rétegesen állítottam össze, meg van a helye az egésznek egy melléképületben.)

Amint hozzáadom, kezdeném is nedvesíteni majd, de azt se tudom, csak a hozzáadott részt nedvesítsem-e, és csak fokozatosan locsoljam a komposztot, ahogy adom hozzá a réteg többi részéhez a háztartási szerves hulladékot, vagy pedig az egész fű réteget már locsoljam meg, aztán megy hozzá apránként a házt.hulladék?

Abban is bizonytalan vagyok, hogy szabadtéren (a kert közepén például) jobb-e a komposztálási folyamat, vagy félig zárt helyen-e, ahol nem érheti eső?

Természetesen úgy készítettem elő az ágnyesedék + friss fűfélék réteget, hogy oldalt szellőzik, és alul ki tud folyni az esetleges vízfelesleg - alul van az ág-réteg, és lejt egy kicsit az egész, alul, egy szabálytalan műanyagszerű lappal alátámasztva. Egyik oldalán nyitott melléképületbe helyeztem, ahol éri huzat, szellő.

2021. ápr. 22. 14:32
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
Nagy mennyiségű friss komposzt tud jelentős hőt termelni, de az is csak akkor, ha túl lédús anyagok vannak benne, vagyis nem ideális az összetétele. Akkor már inkább a rothadás irányába megy el a komposztálódás helyett. Rendes komposzthalomra ha időnként rátesz valamit az ember, akkor az nem lesz forró. Ha 1-2 fokot emel a környezete hőmérsékletén, az meg nem számít.
2021. ápr. 24. 05:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!