Mit használtok paradicsomkarónak?
Tavaly 10 mm átmérőjű 3 m hosszú betonvasakat használtam, de ezek sokszor a bő termés miatt kevesek voltak és meghajlottak.
Idén kaptam egy 2 m magas csövekből készült összecsavarozható támrendszert, betontuskós oszlopokkal. Valamikor szőlőhöz használták.
Ezt telepítettem a kertbe és lugas, illetve sövényszerűen fogom rá futtatni a paradicsomokat.
Szinte csak folytonnövőket szoktam ültetni.
Mi nem karózzuk.
A sor egyik végébe beütök egy vastagabb magasabb karót a másik végébe szintén egy ugyanolyat. Aztan a kettő tetejére megy egy hosszú léc.
Arra a lécre kötöm sorba a hosszú kötelet/ zsinórt es kötözöm a paradicsomot.
Így lehet akár 2 sor paradicsom közé is ezt megcsinálni és 2 oldalrol kötözöd a lécről lelógó kotelekhez a paradicsom töveket.
Nem tudom mennyire érthető.
Nálam sincs karózva. 5 lugas lett csinálva, 4 szál 2,5mm-es horganyzott drót van kifeszítve az oszlopok között 8-10 méteres hosszban.
A növekedési fázisnak megfelelően van kiosztva a drót, a legmagasabb 90cm magasan van.
Használt akác szőlőkarók voltak régebben, a folytonnövőknek megmagasítva betonvassal, mert 120 cm kevés volt.
Most már csak pár paradicsomom van, mind folytonnövő, azoknak 4x1,8 m-es lugas van csinálva. Ennek az a hátránya, hogy nem tudom odébb tenni olyan könnyen.
Használt betonvasat volna érdemes venni. Folytonnövőnek 12-es kell, féldetermináltnak a 10-es elég.
Én is akácfakarót akartam ajánlani, csak megelőztek. Ettől függetlenül ajánlom, ha nincs más ötleted, mint ami tanácsot itt kaptál előttem. Külön beavatkozás nélkül is évekig tartós, de ha a földbe jutó részét megégeted és pár centit a föld fölött hagyod, akkor a gyorsan korhadó fakaró is jó.
A fa gyorsan korhad a talajjal való érintkezés határán a csapadék miatt, e3zért kell az égetés és a föld fölött pár centi (3cm).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!