Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit használtok paradicsomkarónak?

Mit használtok paradicsomkarónak?

Figyelt kérdés
Van olyan 60db palántám, ezért nem szeretnék annyira venni... tavaly a szomszéd vágott ki egy fát annak a gallyait használtam fel, de sajnos idén ötletem sincs mit használjak.

2021. ápr. 21. 14:39
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Mi idén a fagyalsövényt kurtítottuk meg, és a kb. ujjnyi vastag vagy annál vastagabb ágakat lecsupaszítottam. Így van vagy 50 db karóm. :)
2021. ápr. 21. 14:50
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Tavaly 10 mm átmérőjű 3 m hosszú betonvasakat használtam, de ezek sokszor a bő termés miatt kevesek voltak és meghajlottak.

Idén kaptam egy 2 m magas csövekből készült összecsavarozható támrendszert, betontuskós oszlopokkal. Valamikor szőlőhöz használták.

Ezt telepítettem a kertbe és lugas, illetve sövényszerűen fogom rá futtatni a paradicsomokat.

Szinte csak folytonnövőket szoktam ültetni.

2021. ápr. 21. 15:10
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Kb 12 évvel ezelőtt kaptam bontott tetőlécet azt hegyeztem ki 2méteres darabokat, azt használom minden évben... Van kB 100db, eredetileg kB 150 volt a többit megette az idő.
2021. ápr. 21. 15:25
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Mi nem karózzuk.

A sor egyik végébe beütök egy vastagabb magasabb karót a másik végébe szintén egy ugyanolyat. Aztan a kettő tetejére megy egy hosszú léc.

Arra a lécre kötöm sorba a hosszú kötelet/ zsinórt es kötözöm a paradicsomot.

Így lehet akár 2 sor paradicsom közé is ezt megcsinálni és 2 oldalrol kötözöd a lécről lelógó kotelekhez a paradicsom töveket.

Nem tudom mennyire érthető.

2021. ápr. 21. 15:36
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
#4: ja-ja, abszolút érthető! :) Remek módszer.
2021. ápr. 21. 15:43
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
#4 ez tényleg praktikus lehet nagyobb számú palánta esetén. Hajaz a nagyüzemi termelés megoldásaira.
2021. ápr. 21. 16:07
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Nálam sincs karózva. 5 lugas lett csinálva, 4 szál 2,5mm-es horganyzott drót van kifeszítve az oszlopok között 8-10 méteres hosszban.

A növekedési fázisnak megfelelően van kiosztva a drót, a legmagasabb 90cm magasan van.

2021. ápr. 21. 16:58
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Használt akác szőlőkarók voltak régebben, a folytonnövőknek megmagasítva betonvassal, mert 120 cm kevés volt.

Most már csak pár paradicsomom van, mind folytonnövő, azoknak 4x1,8 m-es lugas van csinálva. Ennek az a hátránya, hogy nem tudom odébb tenni olyan könnyen.

Használt betonvasat volna érdemes venni. Folytonnövőnek 12-es kell, féldetermináltnak a 10-es elég.

2021. ápr. 21. 17:12
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Én is akácfakarót akartam ajánlani, csak megelőztek. Ettől függetlenül ajánlom, ha nincs más ötleted, mint ami tanácsot itt kaptál előttem. Külön beavatkozás nélkül is évekig tartós, de ha a földbe jutó részét megégeted és pár centit a föld fölött hagyod, akkor a gyorsan korhadó fakaró is jó.

A fa gyorsan korhad a talajjal való érintkezés határán a csapadék miatt, e3zért kell az égetés és a föld fölött pár centi (3cm).

2021. ápr. 21. 18:41
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Az akác és a lucfenyőazért nem korhadnak olyan gyorsan. Hosszú éveket ki írnak, főleg ha szezon végén kiszeded a földből és csapadékvédett helyre teszed.
2021. ápr. 21. 20:42
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!