Meddig tartanak a munkálatok a szőlősökben?
Ma jártam olyan helyen ahol ilyen szőlősök, tanyák vannak, és az eső ellenére sokan voltak kint, többen dolgoztak vagy nem tudom mit csináltak.
A szőlősökben meddig tart a munkaszezon? Vagy az egész évben, és csak a szürettel lesz vége? Vagy mi olyan halaszthatatlan, hogy sokan még esőben is kint vannak és dolgoznak?
Amikor még nem kordonon nevelték a szőlőt, hanem karó mellett futtatták a vesszőket, azt mondta a szőlősgazda: "A szőlő nem szereti az egyenes gerincű embereket". Ezzel arra célzott, hogy a tőke mellett mindig görnyedni kellett. Gondozható a kordon mellett állva is, de munka bőven van.
Kezdődik a kora tavaszi metszéssel, folytatódik a permetezéssel, kötözéssel, kacsolással (fölösleges hajtások és hónaljhajtások eltávolításával), újabb és újabb permetezésekkel, szürettel. Télre az egyes tőkéket be szokták földdel takarni. Mindezek, amiket felsoroltam változhatnak a szőlő fajtájától, az időjárástól stb. Szakemberek tudják.
Ha nagy szőlőtáblát láttál bérmunkásokkal, azok a szálvesszők lekötözését végezték, felénk is csinálják még.
Kiskertekben már kapálnak mostanság. Nagy szőlőföldeken nem szoktak kapálni, hanem a sorközt traktorral művelik, a sort meg gyomirtózzák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!