Vetőmagot hűtőben érdemes tárolni?
Ezt olvasom:
"A vetőmag kora és a mag tárolásának körülményei is kihatással vannak a kelésre. Amennyiben nem száraz, hűvös, 16-18 °C-nál hidegebb helyen tároljuk a magot, veszít a csírázóképességéből, a csírázási erélyből."
Nyáron hol érdemes tárolni, ha csak a hűtőben van 16 Celsius fok alatti hőmérséklet? Hűtőben szokás? Vagy az nem elég száraz hely?
Ezen kívül, mi az alsó határ, Celsius fokban?
Soha nem lett semminek semmi baja ha szobahőmérsékleten taroltam a nyári konyhában akár 2 évig is.
A hűtő az pont nem a száraz helyek egyike...
Szóval felejtsd el a hűtőt.
Igen, erre utaltam is, hogy a hűtős megoldást épp ezért furcsállnám. Nem valami jól szigetelt épületben, ahol nyáron 24-25 fok is lehet, kibír egy-másfél évet a vetőmag, különösebb károsodás nélkül?
A tasakot szabad, hogy fény érje? Vagy takarásban legyen? (Szerkényben, gondolom, még melegebb van, az talán nem jó.)
Szerinted a boltban ahol hónapokig áll hany fok van most komolyan?
Kinek jut ez eszébe?
Semmi baja nem lesz azért a napra ne rakd ki.
Ha jól tudom a szekrény nem termel hőt szoval nyugodtan rakd bele.
Ne vegyél meg olyat, ami már a lejárat végén van. Lehetőleg csak azt vedd, amit előző évben minősítettek. Ezt elteheted egy évig, a rendelkezésedre álló, lehetőleg hűvös és száraz helyen. Ha valamiből nem tudsz beszerezni frisset, akkor esetleg kétéveset is vehetsz, de ebből már ne tedd el a maradékot. Vagy ha mégis, akkor vetés előtt végezz próbacsíráztatást.
Azt nem lehet tudni, hogy melyik csomagban van előző évben termelt, és melyikben 15 éves. Csak azt tudjuk, hogy melyik évben végezték a próbacsíráztatást, mert ez van rányomtatva a zacskóra. De ha egy adott időpontban még megvolt a 90 vagy akárhány %, az nem jelenti azt, hogy két év múlva is meglesz.
Még mindig jobb kidobni fél csomag magot, mint azon dühöngeni, hogy nem kelt ki a növényed. Régen én is felhasználtam a rányomtatott időpont végéig, de jópárszor megszívtam, most már nem játszok ilyet.
Egyes dolgokból termelek magot, ez 5 évig ki szokott kelni, de volt már, hogy a zöldség még 9 éves korában is szépen kikelt. Mellette a nagy csomag csávázott ZKI magból viszont kb. 5 szál...
Vegyes a tapasztalatom. Fajtaazonosság tekintetében jók. De csodát tenni ők se tudnak, ha valami régi, akkor az akkor se csírázik ki, ha ők csomagolták be.
Amúgy sokan azért gondolják, hogy olyan jók, mert hogy drágák a magjaik. A valóságban meg azért drágák, mert a kis csomagjaikban kétszer-háromszor annyi mag van, mint az olcsó cégeknél, meg egyesek csávázva is vannak. (Bár lassan ez az árkülönbség is a múlté, mert mikor 2 vagy 3 évvel ezelőtt szezon előtt minden termelő megduplázta az árait, ők nem emeltek ennyit.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!