Fogtam szőlőmagot tavaly ősszel. Mit lehet vele kezdeni? Mekkora eséllyel fog jó minőségű szőlőt teremni?
Olvastam egy másik gyakoris kérdésnél ezt,
hasonló esetre, tehát összegyűjtött magból házilag szaporítani:
"...a termés minőségére nincs biztosíték. Mondjuk, 80-90 %, hogy rosszabb minőséget fogsz kapni, mint amiből a magot szedted. A szőlőnemesítők talán 1000 magoncból találnak egyet, amit érdemes új fajtaként bejegyeztetni."
Konkrétabban az érdekel engem, hogy 100-200 fogott magot még ősszel érdemes elvetni, amikor megeszi frissen a szőlőt az ember, és ha igen: mikor, hogyan?
Vagy pedig inkább későbbi hónapokban, akár most, tavasszal jobb elvetni a magtartott magvakat?
Elsősorban vegyszermentes szőlő kapcsán érdekel, mert olyan magjaim vannak.
100-200 fogott szőlőmagból legalább egy kevés szőlő inda ki fog serkenni? Tényleg elég rossz minőségű lesz a többsége? Lesz köztük jobb fajta is?
20: hasonló a dió is...
Nálunk is kikelt a kertben varjak által lepottyantott dió... Aztán olyan kartácsminőségű diót termett (több év után), hogy ki kellett vágni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!