Ez igaz? Tavaly ültettem kis fa gyemetéket és a szomszéd azt mondja hogy az ágaik végéből egy 3-4cm le kell most vágni hogy jóbban fejlődjön.
Minden fát minden évben metszeni kell.
Mit jelent, hogy tavaly ültetted? Márciusban, vagy novemberben? Ha ősszel, akkor erősen kell visszavágni, nem pár centit, ha tavasszal, akkor meg alakítani kell. Vagyis, kiválogatni a vesszőket, és amit meg akarsz hagyni vázágnak, azt csak akkor vágod vissza, ha túl hosszú, és lehajlana, vagy éppen túl gyenge, vagy előbb el akarod ágaztatni. A többit meg tőből levágod. A Youtube-on találsz videókat a megfelelő keresőszavakkal, pl:
Ennyire durván kell?
Tavaly ősszel ültettem öket.
Pl a szilva fa jo ha van másfél centi vastag és 1 méter magas.Akkor most vágjak le belőle kb 60Cm-t?
Ennyire durván kell - ha van mit.
Amiket linkeltem, azok már 1 éves fák, nem frissen ültetettek. Ezért kérdeztem, hogy mit jelent a tavaly.
Tervezett törzsmagasság alá nem kell menni a visszametszéssel. Az 1 m-es suhánghoz ne nyúlj. De ha van mondjuk 1,8 m magas suháng, és 80 cm törzsmagasságot szeretnél, akkor azt az egy szálat 100-110 cm magasságban kell most elvágni, mert különben csak másfél méter magasan lesz az alsó ág, és az is lehet, hogy U-betű formában lehajlik a teteje jövőre, mert a gyenge törzs nem fogja tudni megtartani a tetején növő nehéz ágakat.
Ha több ág van, akkor pedig a meghagyandókat visszavágod 10-20 centire - fától függően -, a maradékot pedig letakarítod tőből. Mivel a facsemeték gyökérzetének 90-98 %-a ott maradt a termesztőnél a földben, ezért ehhez kell arányítani a megmaradó ágakat is, ha egészséges fát szeretnél.
A télen már tanulhattál volna a netről.
A Tankönyvtár most pont nem működik, de szerintem ezen a linken majd lehet képeket nézegetni az első metszésről:
Általában 1/3-át kell eltávolítani, de ez nem szabály. Te látod, hogy hogyan alakítható majd a koronája.
Ami lényeges: külső rügy fölött bő fél centivel, nem srégen (hogy minél kisebb legyen a seb felülete) kell vágni. A külső rügy azt jelenti, hogy ha majd kihajt, akkor kifelé hajtson (nőjön), ne befelé a koronába. Igen, vissza kell metszeni, de úgy, hogy idővel szépnek látszódjon a koronája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!