Még szeptember elején a szomszéd levendulabokrából vettem ki egy gyökeres ágat. Most így néz ki. Megilledhetett?
Nekem is így néz ki a két saját bokrom. Szépen megmetszegetem és gyönyörűen fog nőni.
Tavaly a kisebbik tényleg úgy nézett ki, mint amit jobb lenne kikapálni, annyi virága lett.
Nyugi.
(Jah én tavasszal, mint valami dilis, minden nap beszélgetek a kertemben a virágokkal, amíg éledeznek, nyáron be se tudsz tőlük lépni a kertbe, akár a levendula, akár a páfrány, minden új levélke kap köszöntést, simit, eddig bevált, na jó a talaj rendezése, locsolás sem árt 😊)
Vágj le a tetejéből egy ágat, meglátod, hogy száraz-e, vagy él.
Az ilyen ültetéseket úgy kell csinálni alapból, hogy - a gyökér méretőtől függően - mondjuk 20 cm magasan mindent levágsz róla, mert ha túl sok a párologtató felület a kevés gyökérhez, akkor megnyekken.
Még szeptemberben el is ültetted? Gondoztad megfelelően (locsolás)? Gyanúsnak látom a leveleit. Nekem balkonládában teleltek át (igaz, tavaly tavasszal ültettem őket bele), de szépen virágoztak, most is duzzadnak az erőtől.
Fentebb ajánlották, hogy egyelőre hagyd nyugton. Kihajthatnak...
Frissen ültetett növényt soha nem szabad műtrágyázni, csak amikor már rendesen begyökeresedett és fejlődik. Az öntözés meg csak akkor ér valamit, ha van elég gyökér, ami ellátja a szárakat és leveleket. Ha túl sok szár és levél van, és - mint nálad valószínűleg - nincs elég gyökér, akkor esélyes, hogy kiszárad. Télen, amikor fagyott a talaj, és még annyira se tud vizet felvenni, fokozott a valószínűsége.
Ha még él is, akkor is érdemes még most is jó erősen visszavágni, hogy egészségesen kezdjen hajtani, ne azon gondolkozzon őszig, hogy akkor életben maradjon-e. Ha pedig vágod, akkor meglátod, hogy él-e még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!