Baj ha friss oltovesszot használtam?
Most láttam egy cikket hogy ősszel kellett volna vágni
De én ma lemetszettem es egyből azzal oltottam
Tesztnek szántam de mellelottem Ezekszerint
Régen, amikor még nem találták fel a hűtőszekrényt, mindenki a frissen vágott vesszővel oltott márciusban. Legfeljebb a nagy oltványelőállítók tudták hűtve tárolni a vesszőt.
Az hülyeség, hogy ősszel vágni. Nehéz úgy tárolni 4-5 hónapot, hogy ne menjen tönkre. Hűtőben megpenészedik, vagy kiszárad, vagy egyéb baja lesz. Ezt kizárólag olyan növénynél érdemes, ami rendszeresen elfagy télen, pl. egyes csemegeszőlőknél. De gyümölcsök esetében nem szoktak totálra elfagyni a vesszők, és ha pár mégis, azt látni, és akkor nem ezt vágod.
Ha komolyabban akarsz vele foglalkozni, akkor februárban szedd meg, ameddig még nincs nagyon megduzzadva a rügy, tárolt hűtőben, és ráérsz áprilisban oltani. Régen azért oltottak márciusban, mert nem volt hűtő, de most már van.
Minél nagyobb a fejlődésbeli különbség az alany és a nemes közt, tehát minél jobban kihajtott az alany, annál nagyobb az esély a sikerre, mert később már jobban nyomja a nedvet. Egyes oltásokat eleve nem is lehet április közepe-vége előtt csinálni. De amúgy már augusztusban is használtam februárban szedett oltóvesszőt, és sikerült.
Tárolni én nejlonban szoktam a hűtőben, belerakom a kötegelt oltóvesszőt, pár csepp vizet engedek rá a csapból, aztán fejjel lefelé kirázom, ami kijön belőle, ez a benne maradó minimális mennyiség elég párát csinál, a sok víz rossz, penészedést okoz. A levegőt kinyomom a nejlonból, a száját megcsavarom, és befőttes gumival a vesszőkre gumizom. A gumi alá teszem be a papírt a fajtával. Van, aki tárolás előtt rézoldatba áztatja és leszárítja, utána nejlonozza. De nyilván ezt lehet máshogy is csinálni, csak nálam így bevált sok éven keresztül, minden évben teszek el pár marékkal legalább.
Nem hiszem, hogy az nálad magról kelt meggy lenne. Inkább sarjról kelt. Vagyis utána is fog sarjadzani, ha sikerül az oltás, és átülteted.
Cseresznyét nem szerencsés meggyre, mert a cseresznye kétszer annyira vastagszik, és a vékony alany hajlamos lesz eltörni nagyobb korában egy viharban.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!