Kezdőoldal » Otthon » Kert » Milyen fafajta van, ami hamar...

Milyen fafajta van, ami hamar megnő nagyon nagyra?

Figyelt kérdés

A szomszéd ezekben a percekben vágja ki az óriási diófát a közös kerítés tövében. :(

Nálunk a fák nagyon fontos szempontok voltak amikor ide költöztünk, az a diófa adott árnyékot a kertnek és a házunknak nyáron, hogy kellemes legyen az idő, csomó állat élt és mozgott rajta.

Szóval szeretnénk mielőbb pótolni, a kerítés tövébe ültetni valami fát, hogy továbbra is kellemes idő lehessen nyáron, és legyen helye a madaraknak, mókusoknak, na meg hát a kertbe olyan növényeket ültettünk, amik árnyékkedvelők... de tényleg főleg azért, hogy továbbra is élvezhessük a 21 fokot a lakásban a kánikula közepén is.

Milyen fát lenne érdemes ültetni, ami minél rövidebb idő alatt minél nagyobb lombot növeszt?

2021. márc. 12. 08:08
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
79%
Császárfa
2021. márc. 12. 08:40
 2/15 anonim válasza:
Dohány vagy szivarfa. Bár nem akkora mint a diófa, de árnyéknak megfelelő a növényeknek. (talán a szivarfa valamivel nagyobb lesz) Nálunk van a kertben dohányfa. Mindenévben nyáron vagy 4x ki kell vágnunk, mert olyan gyorsan nő. Mi azért vágjuk ki mert a garázs falánál van szorosan, amúgy nem zavarna minket. De az biztos, hogy nagyon gyorsan nő.
2021. márc. 12. 08:44
 3/15 A kérdező kommentje:

Ez a fa nagyon tetszik, de azt írja a net, hogy hideg helyeken inkább csak bokorrá cseperedik.

Valóban, ezt kifelejtettem a leírásból: hidegebb fagyzugos helyen élünk. Hidegre érzékeny fajták nem a legjobb választások.

2021. márc. 12. 08:45
 4/15 anonim válasza:
2-es vagyok, ezt az oldalt találtam, nézelődj köztük: [link]
2021. márc. 12. 08:48
 5/15 anonim ***** válasza:
46%

"Szóval szeretnénk mielőbb pótolni, a kerítés tövébe ültetni valami fát, "

NEM ültethetsz a kerítés mellé fát, csak jóval távolabb.

A helyi rendelet szerint.

2021. márc. 12. 11:01
 6/15 A kérdező kommentje:

Jelenleg is a kerítés tövében van egy csomó fa, amik szaporodnak maguktól is, szóval ha ültetek, az csak annyit változtat hogy a nekem kellő helyen lesz a nekem kellő időben. :)

Beljebb már a ház van, oda nem tudok ültetni.

2021. márc. 12. 11:04
 7/15 anonim ***** válasza:
60%

A szomszéd telkét akkor se illendő (és nem jogos) használni.

Ha olyan helyi rendelet van nálatok (a Helyi Építési Szabályzatban), akkor a szomszéd kérésére az önkormányzat kötelezni fog a fa kivágására, az eljárási költséget természetesen veled fizettetik meg.

Ha nincs ilyen rendelet, akkor ültethetsz fát a kerítés mellé, de ha megnő, a szomszéd a későbbiekben kártérítést kérhet tőled a Ptk. alapján, amiért a telkeden álló fa miatt nem tudja úgy használni a saját telkét, ahogy szeretné. Mondjuk, nem tud olyan növényt (pl. zöldséget, füvet) termeszteni, mint szeretne, vagy mert nem süt be az ablakán a nap, stb.

2021. márc. 12. 15:13
 8/15 A kérdező kommentje:

Természetesen a saját telkemre ültetném, a kerítés felénk eső oldalára.

Nézd, ha bárki kijön és egy ERDŐBEN sérelmezi, hogy fa nőtt valahova, akkor állom a cechet. :D

Most nekünk borult minden, mi nem tudjuk a telkünket úgy használni mint eddig. Nem véletlenül szeretném oda azt a fát. Az ő házától messzebb van sokkal a fa és a kerítés, mint a mi házunktól, nekünk többet számít.

Jó lett volna, ha legalább szólt volna előre.

2021. márc. 12. 15:23
 9/15 anonim ***** válasza:
82%

Értem, hogy a saját telkeden lenne a törzse, de a gyökere meg az ágai nem. A saját telked a kerítés vonalában a Föld középpontjától a Göncölszekérig terjed függőlegesen, de szomszédé szintén, ezért jog szerint semmi nem nyúlhat át tőled hozzá. Ha aztán nem szól érte, hozzájárul, akkor minden oké, csak a jog oldaláról írtam, hogy HA akar, AKKOR megszívathat a fa miatt.

Az erős növekedésű császárfatípusok szerintem öntözés mellett bárhol megnőnek, a mi klímánkon. De ha nem bízol bennük, akkor lehet nyárfát is választani, csak arra kell figyelni, hogy olyan helyen vedd, ahol dugványozott hímnemű példányt árulnak, mert ezek nem szöszölnek.

De különben az ilyen gyorsan növő fafajok nem tűnnek túl jó választásnak a ház mellé, mert könnyen törnek az ágaik.

2021. márc. 12. 15:39
 10/15 A kérdező kommentje:

Eddig az ő telkéről lógott át a mi telkünkre, senkit nem zavart a sok-sok év alatt, csak most hogy ideköltözött a városból a szomszéd. :)))

Köszönöm a válaszokat!

2021. márc. 12. 15:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!