Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi baja lehet a pálmafámnak?...

Mi baja lehet a pálmafámnak? (Japán cikász, töltöttem fel képeket)

Figyelt kérdés

Pár hete kezdődött, előtte mindössze egyetlen egy levelét kellett levágni tavaly tavasszal. Másfél éve vettem, gyönyörű zöld volt mindidáig. A nappaliban volt, nyáron kitettem minden nap (ha jó idő volt). Most, hogy észrevettem ezt a problémát, a fürdőszobába vittem, mert ugye az a legpárásabb helyiség a házban, de világos is. Nem lett jobb, sőt szerintem még sárgább. Egyszerűen nem értem...

Egy ideje vettem egy sprayt, ugyanis fehér tetvek jelentek meg rajta (szinte az elejétől), hiába tisztítottam rendszeresen, nem lett jobb, egyre több lett rajta. Abban a virágos üzletben vettem, ahol a pálmafát is, elég drága volt, viszont segített, mert eltüntek. Talán túl sokat fújtam a szerből? Lehet az a baja? Attól sárgul?

Kérem segítsen valaki, nem tudom, hogy mi tévő legyek.

KÉPEK:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2021. márc. 2. 10:53
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Ami nekem eszembe jutott, ahogy olvastalak:

Túl sokat mozgatod ide-oda a növényt.

"A nappaliban volt, nyáron kitettem minden nap (ha jó idő volt)."

Minek?

Késő tavasszal kiteszed napos helyre és hagyod békén őszig.

A fürdőszoba:

Nekem is világos, mégis minden növényem elpusztul ott, mert északi oldal és bár nem hideg, de valamiért nem csípik.

Télen nem szereti a meleget, konkrétan +12 alatt és +15-től felfelé csak szenved. Ennek megfelelően télen szinte nem is kell locsolni, max. havonta egyszer minimálisan.

Nálad nyilván melege volt, ezért is tudtak megjelenni rajta a tetvek.

Tavasztól őszig kezdheted tápoldatozni kéthetente egyszer, nem túl erős tápoldattal. 1 éves korig nem igénylik a tápozást, de a tiéd idősebb.

Addig nem kell kétségbeesned, míg a közepén erős, egészséges hajtásokat hoz, mert ennek a növénynek a dísze a levélüstök alatt levő gumós törzse, amit a lepusztult levelek adnak.

Összefoglalva:

Ne hurcolászd,

nyáron is csak mérsékelten locsold,

télen ne tartsd melegben

és kezd el gyengén tápozni!

2021. márc. 2. 12:21
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen! 😊👍

Azért szoktam hordozni, mert nálunk (Hollandiában) az időjárás nagyon változó, nincs igazi nyár, tavasszal is mikor milyen idő van, gyakran hideg, sokat esik, így félek kint hagyni éjszakára, félek, hogy a sok víztől kirohad, vagy esetleg a szél tesz benne kárt, vagy megfázik. Így kiviszem mikor már szépen süt a nap, majd mikor pedig lemegy, behozom.

Viszont eddig nem volt semmi baja, napi szinten permetezem, mint írtam is, egyetlen egy levelet vágtam le róla, sárgulás miatt. De most meg...

Én is olvastam persze arról, hogy mi az optimális neki télen. Azt tudom, hogy nem szabad tápopdatozni és locsolni se nagyon, csak annyira, hogy ki ne száradjon a földje.

Most visszateszem a nappaliba. Sajnos ahol szépen érné a napsütés, ott van a fütőtest. Ahol nincsen, ott pedig nem túlságosan napos a szoba. Hová tegyem most szerinted?

2021. márc. 2. 14:07
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Hello

Idehaza cserepesként elegendő számára az érett marhatrágya ami kereskedelemben kapható, 2-3 évente szükséges átültetni, én pl idén csak lekapartam a talaj egy részét és földdel keverve úgymond gondoskodtam a tápanyagigényéről, ami a másik hogy ezeknek szinte kell egy pár órás tűző nap, annak idején amikor elkezdtem a cikász tartását, kudarcokba botlottam, megvettem gyönyörű volt, majd elsárgult pont ugyanúgy a levélzet ahogyan a képeken látni, ez több okra volt vissza vezethető helytelen tartásból eredően, ezeket a levélszárakat nyugodtan levagdoshatod, amint jönnek a naposabb idők, a nyár kezdetével ugyanis hozni fogja az új szárakat.

A másik probléma amit elkövettem, hogy a rendes teleltetése sem volt megoldva, a szép méregzöld levélzetet amit kinevelt nyáron, az tönkre is ment a tél alatt szobai körülmények között. Nekik legfeljebb 15 fokra van szükségük télen, vagy sötétben, vagy némi fény mellett, de a fok nagyon fontos, amikor ezeket sikerült megoldani, nyárról nyárra szebb lett a növény a kis tanuló ma már egy impozáns egyed, 3 évembe tellett kitapasztalni hogyan is kell tartani.

Itthon a legkisebbeket is már Április közepén kint lehet hagyni, és alig kell csak locsolni, nyáron a vízmennyiségre nem igazán figyelek mert pálmaföldben vannak, és ha este 19órakor áztatom el a kicsiket, reggel 8-9 órára már csak nedves a közegük.

Amiben nem tudok a segítségedre lenni az a Hollandiai nyár, sosem jártam ott.

2021. jún. 28. 23:50
 4/5 anonim ***** válasza:
44%
A cikászok nem pálmák.
2023. márc. 1. 21:37
 5/5 anonim válasza:

A cikászok nem pálmák!

Plu sikasi pa pama...

2023. ápr. 5. 14:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!