Az utcára ültettem még tavaly egy orgona fát és már elég szépen megnőtt. Ma láttam hogy egy lány sétáltatja a kutyáját és a kutya le pisilte a fát. Lesz valami baja a fának? Locsoljom meg a fát hogy ne jusson be a pisi a talajba olyan gyorsan?
Az élőlények vizelete sok nitrogént tartalmaz, amit a szakemberek "hugyan"-nak hívnak. Koncentráltan kiégeti a növényt. A kutya bizonyára ezután is odapisil (kijelöli a területét), tehát aligha tesz jót akár az orgonának is, ami köztudottan nagyon szívós növény. Ha törzsön neveled, akkor vedd körbe valamivel, hogy a kutya ne érje el a fácskát, de ha bokorként neveled, akkor a tőhajtások nem engedik a kutyát a tövéhez, ezért majd nem pisil oda.
Ami a telked határát illeti. Tudtommal sosem volt megengedve Magyarországon, hogy valaki (a kerítést kivéve) telekhatárra építkezzen, tehát a házad eleje aligha van a telekhatáron. Előtte egy sáv a Tied. Általában egyformák a kiskertek (előkertek), de van amelyik házat beljebb építették, hogy nagyobb legyen a kiskert. Pontos adatot a Földhivatalban tudsz meg, ha kérsz betekintést a térképbe, amiben fel van tüntetve (rajzolva) a telked határa meg a házad határterülete is.
"Tudtommal sosem volt megengedve Magyarországon, hogy valaki (a kerítést kivéve) telekhatárra építkezzen"
Városokban, főleg a belvárosi (városias) építkezésnél az az alap, hogy a telekhatáron van az épület. De ez mindegy is, mert ha nem ilyen van a kérdezőnek, az orgonája nyilván akkor se a bekerített előkertben van, mert akkor nem járnának oda mindenféle kutyák.
25. Hát nálunk azon a füves részen még a füvet sem nyírhatom le, mert nem engedi az önkormányzat, azt mondják ők küldenek embert, akik majd lenyírják.
Minden nyáron 20 cm-s gaz van...
Fát ültetni meg pláne nem lehet.
#24,
ahogy többen mások, én is zöldet adtam Neked, mert városra vetítve tényleg fal falat érint, a ház fala pedig kimegy a járdáig, ami az önkormányzaté.
Csakhogy a kérdező aligha lakik városon, hiszen ott lehetetlen orgonát ültetni , pont a fentebb írott szövegem miatt. A fenti válaszomat ennek tudatában írtam, tehát kitartok mellette.
27
Én se adok neked pirosat, de nem értek veled egyet. Mivel a családi házas övezetekben általában csak a kutya törődik vele (lásd: levizelés), hogy mit ültetnek a házak elé az emberek. Ritka, hogy ténylegesen is betartassanak valami tiltást.
A megye második legnagyobb városában lakom, és itt nálunk csak a faültetés van megtiltva közterületre, bokrot szabad. De fát is ültettek mindig is az emberek a házak elé, és ki is vágják, ha úgy alakul, senki nem kér engedélyt, és ezzel se törődik semmi hivatalos személy.
De még olyan városról is hallottam, ahol kimondottan beleírták a Helyi Építési Szabályzatba, hogy szabad fát ültetni a ház elé.
Még a rendszerváltás előtt nagyapám a tanácsnál dolgozott, és ismeretség révén minden tavasszal, szezon végén elkérte egy faiskolai cégtől a maradék, megsemmisítendő gyümölcsfaoltványokat meg fenyőket és erdészeti facsemetéket, és a teherautónyi csemetét ingyen szétosztották a településen lakóknak, direkt arra a célra, hogy a csupasz alföldi utcákat fásítsák be a népek. Gondolom, ahol jelenleg a HÉSZ-ben engedélyezik a faültetést, ott is ilyesmi elgondolás alapján teszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!