A közönséges tv paprikából mikor lehet visszazsedni a magot?
Három dolgot kellene tudni ehhez:
1. Hogy nem hibrid (F1) a magod, mert ha abból szedsz vissza, a legjobb esetben is egy második generációs (F2) növényt kapsz, ami köszönőviszonyban sincs az eredeti növényeddel.
2. Hogy a paprikák (a paradicsommal ellentétben) viszonylag könnyen keresztbe porzódnak. Ezt neked meg kell akadályoznod és méhecske helyett neked beporozni a növénykédet.
3. Fajtaismeret, hogy milyenre érik a paprikád. Szóval ha leírnád a pontos fajtáját, többre mennénk, de ahogy elnézem a pepperseeds.eu-t írja, hogy melyik milyen színű teljesen beérve. (Legjobb tudomásom szerint a rendes magyar TV meg hegyes erős paprika pirosra érik, a legkorábbi terméseik közül szoktak meghagyni magnak. Mi meg éretlenül esszük sárgán/fehéren.)
Minden szokványos paprika pirosra érik.
Egyes paprikák érés előtt zöldek, mások sárgák, de mind piros lesz, ha megérik. (Vannak persze különleges színűek is, de ezeket most hagyjuk.)
Amikor már közel a pirosodás, akkor már elég fejlettek a magok a zöld és sárga paprikákban is, és ha csután hagyod megszáradni, amikor levágod a húsát, akkor a magok jó eséllyel ki fognak kelni, ha nem is 100 %-ban. Viszont hamarabb elveszítik a csíraképességüket. Szóval az a biztos, ha párat hagysz beérni.
Mindenképpen paprika lesz az így szedett magból is, de ahogy írták, nem lehetsz biztos benne, hogy milyen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!