Az emberek nagy része miért szedi össze a lehullott faleveleket mikor tavaszra elbomlik és nagyon jó trágya a talajnak?
Nekem nem, de ezt az 5-ös válaszomban le is írtam.
A vadfű hacsak 1 cm gyökér is bent marad, következő évben kihajt róla, mintha mi sem történt volna.
Ahogy az Alpokban is kihajt a hónapokig hó alatt levő fű, vagy az erdőkben a tisztásokon is.
15ös
De, az én kertemben a fa alatt is gyep van.
Azért azt nem igen vettük számításba, hogy milyen és mekkora fákról beszélünk. :)
A 7 éves kis almafánk alatt simán ott lehetne hagyni. Egyrészt nincs olyan nagy lombkoronája, nem olyan nagy mennyiségű levél hullik le róla, másrészt a levelei sem nagy lapuk. Az akácfánk detto.
Node van az udvarunkban egy ~25 éves hatalmas vadgesztenye fa. Erről értelemszerűen nem csak a levél hullik, hanem a gesztenye is. Ezen közlekedni az avarban megbújó gesztenyék miatt enyhén bokatörős egyrészt, másrészt egy erősebb őszi szellő után a fa alatt féllábszárig ér az avar és ez még csak egy adag volt. Őszi időszakban nagyjából hetente-két hetente szedjük össze alóla a levelet (4-5 alkalommal ugyanennyit). Ha nem tesszük, még kicsit meg is ázik, elkezd berohadni. Sem látványra sem szagra nem túl kellemes. Nem mellesleg, ha elhordja a szél, akkor minden, azaz minden tele van az udvarban a leveleivel, nem túl esztétikus.
Ha ezt mind otthagynám, az nyilván nem lenne egészséges már azért az alatta lévő füves területnek sem, szóval azért igen, bizonyos mértékben jót tesz a fűnek, de nem ilyen szinten. :)
Nyilván azt mondják az okosok, hogy pl. füvet is úgy érdemes nyírni, hogy a levágott rész nyugodtan szóródhat, nem gyűjtjük össze. Node itt sem mindegy, hogy egy robot fűnyíró nyír mm-eket a gyepből, ami tápanyagot képez annak, vagy egy benzines fűnyírót tolsz végig a térdig érő gazon.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!