Hernyó okozta sebet fiatal almafán hogyan lehet meggyógyítani?
Pont a tövén elég mélyen, a közepéig kirágta, most vettem észre. Kiszedtem belőle a hernyót, de ilyen pépes massza is van az üregben. Szeretném megmenteni a fát.
Képek:
Ez szerintem nem (csak) a hernyó okozta, hanem korábbi (hibás) metszésből eredő sérülés fertőződött tovább.
Közel se biztos, hogy meg lehet menteni, függ a sérülés mélységétől.
(ha túl mély még életben is maradhat a fa, viszont a mechanikai terhelésre érzékenyebb lesz.
Teljesen ki kell kaparni az élő szövetig majd a nagyságától függően ki kell tölteni. Régen a nagyokat gipszel is töltötték majd a felületet zárták légmentesen fasebkezelővel.
egyetértek, ezt a sebet nem EZ a hernyó okozta... ő csak bebújt oda, valószínűleg bábozódni.
Vannak hernyók, amik megrágják a fát, pl. kis / nagy farontó lepke hernyója, de azok tök máshogy néznek ki, és nem így rágják meg a fát, hanem egy kosszú "alagutat", járatot rágnak bele.
Az előző jól leírta, hogyan kell kezelni. Fagél vagy más faseb-kezelő minden kertészeti boltban kapható, csak jól tisztítsd ki előtte a lukat, kicsit a környező kérget is.
Dehogy kell körbevágni. Jó eséllyel kiheveri a fa, egy kis rásegítéssel. Ami abból áll, hogy ha idén gyengén hajtott a fa emiatt, akkor nagyon erősen metszd vissza tavasszal.
A kép alapján olyan, mintha lenne ott friss ürülék is. (Télen is dolgozik a farontó lepke hernyója, ha nincs nagyon hideg.) Ha megnézed, és tényleg látni friss rágadékot és/vagy ürüléket, akkor próbáld meg vékony dróttal leszúrni. (A járat mindig felfelé vezet a lyuktól.) Ha nem sikerül, akkor esetleg az lehet jó megoldás, hogy szilikonnal telenyomni a lyukat, hátha felér a hernyóig, vagy megfullad miatta. A biztos megoldás az lenne, hogy ha tudsz szerezni gázosodó rovarölőt valami mezőgazdásztól (pl. a BI 58 ilyen), akkor vékonyan be kell tömíteni szilikonnal vagy gumiámmal a lyuk száját, és száradás után ez mögé juttatni a szerből egy kicsit.
Olyan különösebben nem szoktam bántani a sérülés környékét, a fa úgyis kiheveri, ha nem olyan mértékű a rágás. Fasebkezelőt is felesleges használni, ha nincs friss seb. (Alma esetében télen friss sebre is felesleges, mert nincs olyan ágbetegsége, ami télen támad.) Akkor már többet ér az olajfesték, majd száraz időben, hogy ne korhadjon az elhalt rész, mert az is védi törés ellen a törzset.
Ez feltehetőleg a nagy farontó lepke. Nézd át az összes almatermésű fádat, plusz a talajszint fölötti 10 cm-t is, mert ott is szoktak ilyesmi állatkák rágcsálni.
Hát nem is írta azt senki, hogy ez a nagy farontó lepke hernyója.
Hanem azt, hogy ez a nagy farontó lepke által okozott sérülés.
Ez jól láthatóan egy szőrös hernyó, és az ilyenek azért rendelkeznek védőszőrrel, mert nyílt színen élnek, nem pedig védett helyen, lyukakban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!