Kezdőoldal » Otthon » Kert » SOS! Most költözünk, hogyan...

SOS! Most költözünk, hogyan menthetném át az új helyre ezeket a növényeket?

Figyelt kérdés

Japán birs bokor

Málna

Szőlő

Ribizli

Rózsa

Hogyan tudok nekik gyökeret varázsolni, hogy majd elültethessem az új helyen? Nagyon szeretném menteni a menthetőt, az idő nem számít, hogy mikor lesz belőle gyümölcs az sem, csak egyáltalán van-e esély így télen arra, hogy tovább vigyem őket?

2020. dec. 4. 12:29
 1/7 anonim ***** válasza:
Tövestől akár most is!
2020. dec. 4. 12:40
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
A szőlő kiásásával majd beásásával nem érdemes bajlódni, a többi nagy földlabdával áthelyezhető.
2020. dec. 4. 13:29
 3/7 anonim ***** válasza:

Ne ijedj meg!

Jót tanácsol, aki azt írja, hogy ás ki nagy földlabdával. Az új helyen áss egy olyan mély gödröt, amilyen mélyen voltak most a földben. Ásáskor a gyökerek megsérülnek, nem lesz sima a végük. Ezeket éles metszőollóval (éles késsel) vágd simára. Az ágakat is vágd vissza 1/3-dal (tehát 2/3 marad).

Nem lenne jobb, ha a japán birsről levágnál egy szép hajtást és meleg helyen fölbe szúrva teleltetnéd (gyökereztetnéd)? Emellett még vihetnéd a bokrot is (nem tudom, milyen nagy, mennyire szállítható könnyen).

2020. dec. 4. 18:00
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Fontos, és nem írtam, hogy az új helyen egyelőre nem tudom földbe tenni, mert dzsungel a kert és elég köves is most. Vettem ilyen nagyméretű kaspókat, meg viragfoldet, abban kihúzzák a telet? Gyökereztetni mindegyiket lehet? És ha igen, hogyan? Nagyon megköszönöm a segítséget!

2020. dec. 4. 18:59
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Akár nagyobb kaspóban, akár kiirtasz egypár m2-nyi földet és ideiglenesen oda elvermeled, aztán tavasszal kiülteted, ahová gondolod. Nézz utána az interneten, hogy melyiknek milyen igénye van a talajra, fényre...

Igaz, hogy tudhatod, hogy eddig milyen helyen voltak és jól érezhették-e magukat.

Gyökerekkel és földdel együtt ásd ki őket, aztán a tavaszi végleges helyre való kiültetés után beindul a gyökeresedés. Fentebb a japán birsre írtam kicsit eltérően, de Neked kell tudni/látni, hogy kivehető-e egyben, vagy néhány darabban, esetleg leválasztasz egy-két szálat.

2020. dec. 4. 19:51
 6/7 A kérdező kommentje:

Igen, a birs még a legjobb ebből a szempontból, mert a nagy bokor körül van pár kiálló vessző, azokkal fogok próbálkozni. Ugyanígy működhet ez a málnával és a ribizlivel is?

És gyökereztetni most hogyan tudok?

2020. dec. 4. 20:15
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Gyökereztetni sehogy. Gyökérrel kell kiszedned. Az írtakból bármit át tudsz ültetni, még a szőlőt is (bár nem nagyon érdemes vele kínlódni, ha nem valami beszerezhetetlen fajta), csak két fontos dolog van: hogy nagy gyökérrel szedd ki, meg hogy nagyon erősen vágd vissza a föld feletti részeket.

Az új területen tisztíts ki 1 m2-t, és ide ültesd el ideiglenesen a növényeidet, jól beöntözve, tavaszig rájuk se kell nézni, ha jól csináltad. De akkor a tél folyamán elő kell készíteni a helyet, és tavasszal végleges helyre ültetni őket. Különben felesleges a kínlódás, majd jövőre veszel újakat.

2020. dec. 5. 05:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!