SOS! Most költözünk, hogyan menthetném át az új helyre ezeket a növényeket?
Japán birs bokor
Málna
Szőlő
Ribizli
Rózsa
Hogyan tudok nekik gyökeret varázsolni, hogy majd elültethessem az új helyen? Nagyon szeretném menteni a menthetőt, az idő nem számít, hogy mikor lesz belőle gyümölcs az sem, csak egyáltalán van-e esély így télen arra, hogy tovább vigyem őket?
Ne ijedj meg!
Jót tanácsol, aki azt írja, hogy ás ki nagy földlabdával. Az új helyen áss egy olyan mély gödröt, amilyen mélyen voltak most a földben. Ásáskor a gyökerek megsérülnek, nem lesz sima a végük. Ezeket éles metszőollóval (éles késsel) vágd simára. Az ágakat is vágd vissza 1/3-dal (tehát 2/3 marad).
Nem lenne jobb, ha a japán birsről levágnál egy szép hajtást és meleg helyen fölbe szúrva teleltetnéd (gyökereztetnéd)? Emellett még vihetnéd a bokrot is (nem tudom, milyen nagy, mennyire szállítható könnyen).
Köszönöm szépen!
Fontos, és nem írtam, hogy az új helyen egyelőre nem tudom földbe tenni, mert dzsungel a kert és elég köves is most. Vettem ilyen nagyméretű kaspókat, meg viragfoldet, abban kihúzzák a telet? Gyökereztetni mindegyiket lehet? És ha igen, hogyan? Nagyon megköszönöm a segítséget!
Akár nagyobb kaspóban, akár kiirtasz egypár m2-nyi földet és ideiglenesen oda elvermeled, aztán tavasszal kiülteted, ahová gondolod. Nézz utána az interneten, hogy melyiknek milyen igénye van a talajra, fényre...
Igaz, hogy tudhatod, hogy eddig milyen helyen voltak és jól érezhették-e magukat.
Gyökerekkel és földdel együtt ásd ki őket, aztán a tavaszi végleges helyre való kiültetés után beindul a gyökeresedés. Fentebb a japán birsre írtam kicsit eltérően, de Neked kell tudni/látni, hogy kivehető-e egyben, vagy néhány darabban, esetleg leválasztasz egy-két szálat.
Igen, a birs még a legjobb ebből a szempontból, mert a nagy bokor körül van pár kiálló vessző, azokkal fogok próbálkozni. Ugyanígy működhet ez a málnával és a ribizlivel is?
És gyökereztetni most hogyan tudok?
Gyökereztetni sehogy. Gyökérrel kell kiszedned. Az írtakból bármit át tudsz ültetni, még a szőlőt is (bár nem nagyon érdemes vele kínlódni, ha nem valami beszerezhetetlen fajta), csak két fontos dolog van: hogy nagy gyökérrel szedd ki, meg hogy nagyon erősen vágd vissza a föld feletti részeket.
Az új területen tisztíts ki 1 m2-t, és ide ültesd el ideiglenesen a növényeidet, jól beöntözve, tavaszig rájuk se kell nézni, ha jól csináltad. De akkor a tél folyamán elő kell készíteni a helyet, és tavasszal végleges helyre ültetni őket. Különben felesleges a kínlódás, majd jövőre veszel újakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!