Bonsai-tuját hogyan menthetném meg?
Mondjuk nekem 1200 m2 a telkem és hátul a fele haszonkert. Amikor permetezek, mindig egy kicsit többet keverek be, és a maradékból megfújom a rószákat és a tujákat is.
Én úgy vettem észre, hogy ez a barnulás egy gombabetegség, és nekem a Bordói lé +kén NEO SC-vel végzett permetezés állította meg tavaly nyáron.
De azóta ha Chorus-szal permetezek akkor annak a maradékával, ha Dithane-nal, akkor annak a maradékával mindig a tujákat is megszórom. Nekem kiheverték.
Van gyümölcsöskerted?
Nem tudom konténerben áll-e vagy beültetve?
A többiek tanácsai is korrektek, tehát öntözésre figyelj oda, vagy ha konténeres és nyílt betonplaccon van, akkor félárnyékos, hűvösebb helyre vinném.
Kérdésedre válaszolva én a Bordói lé+kén NEO sc szert ajánlom (link lentebb), van fél literes is (a képen még FW jelölés látszik, de az a régi csomagolás miatt a régi neve.) Tribázikus rézszulfát és kén hatóanyag van benne mikroformulázva. Az összes gomba és baktériumos betegség ellen hatékony. Még a kálcium hiányra is jó. Jól, légmentesen vissza kell zárni, és hosszú ideig jó marad. Ha nincs gyümölcsfád, akkor vegyél egy rózsák permetezéséhez ajánlott kis egy-két literes kézi permetezőt, és 1 liter permetléhez 7-10 ml Bordói lé+kén permetszert használj, és 7-10 naponta fújd meg minden részét. A levegő széndioxid tartalma hatására megköt 1-2 óra alatt a leveleken, a törzsön és utána már az esőállósága jó. A sötétedés előtti szélcsendes hűvösben permetezz, 26 fok felett a kéntartalma perzselhet.
Szia! Egy fotó alapján könnyebb lenne megmondani, mi a probléma. Viszont elég régóta örökzöld bonsai-okkal és alakfákkal foglalkozom, így szerintem az elmúlt években a tujákat és hamisciprusokat tizedelő gombabetegségről van szó, amit a didimaszcella és/vagy a kabatina okoz. Az egész országban azt látni, hogy barnulnak, majd kipusztulnak a tuják. Sajnos olyankor már elég nehéz megfékezni, ha a növényen megjelent, megelőzni egyszerűbb.
Amit ajánlok:
1. Rendszeres tápoldatozás, öntözés! Egy egészséges növény ellenállóbb a betegségekkel szemben. Persze vigyázni kell az arányokkal is (túladagolás, túlöntözés).
2. A beteg leveleket, ágrészeket távolítsd el mielőbb! Akkor is, ha kb. semmi nem marad a helyén. Ami már elbarnult, az úgysem lesz már zöld.
3. Miután eltávolítottad, permetezd le felszívódó gombaölővel! Amiket ajánlok: Amistar, Quadris, esetleg Chorus. Ezt rá két-három hétre ismételd meg.
Amit nem ajánlok:
1. Lemosó permetezés a gyümölcsfákkal együtt. A tavaszi/őszi lemosó permetek olajosak, ami egy levél nélküli lombhullatónak nem árt, de egy örökzöldnek igen, mivel eltömíti a légzőnyílásokat.
2. A Bordóilé + kénnel én nagyon óvatos lennék, mert az örökzöldek kényesek a rézre. Kis koncentrációban nem okoz gondot, de nagyon könnyű túladagolni. Ha már kialakult a fent említett gombabetegség, akkor már nem fog sokat érni, mert kontakt hatású. Legfeljebb a megelőzésben lehet szerepe, bár örökzöldnél én nem használnám.
Remélem, hogy sikerül "meggyógyítani" a beteget :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!