Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kaptam egy döglődő szobaborost...

Kaptam egy döglődő szobaborostyánt. Hogyan tovább?

Figyelt kérdés
Átültettem, vagyis több ugyanilyet ültettem össze egy nagyobbacska cserépbe. Az ablaktól távolabb raktam, nyugati oldalra. Kap fényt, de nem fog tűzni rá a nap. Így valamivel távolabb került a radiátortól is. A szoba itt télen hüvös, mert csak napi pár órát tartozkodom itt, olyakor felveszem a radiátort és 20 fok is lehet vagy kicsit több, de nagyrészt hüvös van. Másik opció hogy a lépcsőházba teszem, ahol hidegebb van, viszont sok a fény egész nap. Most egyenlőre éldegél, kezdi kirugni magát, de naponta találok még rajta kókadt leveleket. Hagyjam ezen a helyen a szobában vagy tegyem a lépcsőházba?
2020. nov. 29. 12:54
 1/6 anonim ***** válasza:
Jobb a lépcsőház, az ültetőközeget enyhén nedvesen kell tartani. Ellenőrizni kell, hogy nincs-e rajta atka.
2020. nov. 29. 15:02
 2/6 anonim ***** válasza:

Szerintem nyugodtan hagyhatod a szobában, főleg ha úgy látod, hogy kezd kicsit javulni az állapota, akkor ne bolygasd meg újra.

Nekem is van szobaborostyán, évek óta a szobában, ahol most télen 22 fok van, fényt is kap, amennyi fény van mostanában, nincs direkt ablakban, de az egyik egy ablak közeli polcon, ahol időnként a nap is süt rá. Szeretik, jól elvannak, fejlődnek. Az ablakközeli polcon levő a másiknak a nemrég gyökereztetett sarja, és már azóta is sokat fejlődött, hozza az új levélkéket.

2020. nov. 29. 18:39
 3/6 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat! Akkor alapvetően egy strapabíró növény?
2020. nov. 29. 20:57
 4/6 anonim ***** válasza:

Jó lenne tudni, mi az alapproblémájuk, ami miatt lepukkantak.

Ha gyökérproblémák vannak, akkor csak a melegebb hely a jó. De egyébként is, átültetés után semmiképpen ne tedd hidegbe. A nagyobb cserép miatt most lassan szárad ki a föld, ezért még ha eddig nem is rothadtak a gyökerek, de lehet, hogy ezután fognak. Hideg helyen csak teljesen egészséges, jó állapotú növényt lehet teleltetni, és akkor is inkább félszárazon, amit a beteg/átültetett növények annyira nem díjaznak.

A legjobb, ha a szobában az ablak közelébe teszed, minél világosabb helyre, és két öntözés közt hagyod a felszínt kiszáradni.

2020. dec. 1. 06:40
 5/6 A kérdező kommentje:
Az a bajuk szerintem hogy sokáig voltak egy olyan helyiségben, ahol csak mesterséges fény volt, napfényt nem kaptak. Ott hűvös volt, de nem hideg. Lehet, hogy a locsolásukról is néha megfeledkeztek.
2020. dec. 1. 08:29
 6/6 anonim ***** válasza:
Akkor rothadás nem valószínű, csak az átültetés miatt nem szabad hidegre tenni. Mivel trópusi/szubtrópusi faj lehet, ezért hidegben nem nagyon gyökeresedik.
2020. dec. 1. 15:39

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!