Kaptam egy döglődő szobaborostyánt. Hogyan tovább?
Figyelt kérdés
Átültettem, vagyis több ugyanilyet ültettem össze egy nagyobbacska cserépbe. Az ablaktól távolabb raktam, nyugati oldalra. Kap fényt, de nem fog tűzni rá a nap. Így valamivel távolabb került a radiátortól is. A szoba itt télen hüvös, mert csak napi pár órát tartozkodom itt, olyakor felveszem a radiátort és 20 fok is lehet vagy kicsit több, de nagyrészt hüvös van. Másik opció hogy a lépcsőházba teszem, ahol hidegebb van, viszont sok a fény egész nap. Most egyenlőre éldegél, kezdi kirugni magát, de naponta találok még rajta kókadt leveleket. Hagyjam ezen a helyen a szobában vagy tegyem a lépcsőházba?
2020. nov. 29. 12:54
1/6 anonim válasza:
Jobb a lépcsőház, az ültetőközeget enyhén nedvesen kell tartani. Ellenőrizni kell, hogy nincs-e rajta atka.
2020. nov. 29. 15:02
2/6 anonim válasza:
Szerintem nyugodtan hagyhatod a szobában, főleg ha úgy látod, hogy kezd kicsit javulni az állapota, akkor ne bolygasd meg újra.
Nekem is van szobaborostyán, évek óta a szobában, ahol most télen 22 fok van, fényt is kap, amennyi fény van mostanában, nincs direkt ablakban, de az egyik egy ablak közeli polcon, ahol időnként a nap is süt rá. Szeretik, jól elvannak, fejlődnek. Az ablakközeli polcon levő a másiknak a nemrég gyökereztetett sarja, és már azóta is sokat fejlődött, hozza az új levélkéket.
2020. nov. 29. 18:39
3/6 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat! Akkor alapvetően egy strapabíró növény?
2020. nov. 29. 20:57
4/6 anonim válasza:
Jó lenne tudni, mi az alapproblémájuk, ami miatt lepukkantak.
Ha gyökérproblémák vannak, akkor csak a melegebb hely a jó. De egyébként is, átültetés után semmiképpen ne tedd hidegbe. A nagyobb cserép miatt most lassan szárad ki a föld, ezért még ha eddig nem is rothadtak a gyökerek, de lehet, hogy ezután fognak. Hideg helyen csak teljesen egészséges, jó állapotú növényt lehet teleltetni, és akkor is inkább félszárazon, amit a beteg/átültetett növények annyira nem díjaznak.
A legjobb, ha a szobában az ablak közelébe teszed, minél világosabb helyre, és két öntözés közt hagyod a felszínt kiszáradni.
2020. dec. 1. 06:40
5/6 A kérdező kommentje:
Az a bajuk szerintem hogy sokáig voltak egy olyan helyiségben, ahol csak mesterséges fény volt, napfényt nem kaptak. Ott hűvös volt, de nem hideg. Lehet, hogy a locsolásukról is néha megfeledkeztek.
2020. dec. 1. 08:29
6/6 anonim válasza:
Akkor rothadás nem valószínű, csak az átültetés miatt nem szabad hidegre tenni. Mivel trópusi/szubtrópusi faj lehet, ezért hidegben nem nagyon gyökeresedik.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!