Kezdőoldal » Otthon » Kert » Nemrég vettünk egy házat....

Nemrég vettünk egy házat. Most már éjjel mínuszok lesznek (falu). Ugye már semmit nem tudok kiültetni az ágyásba?

Figyelt kérdés
Hagyma, fokhagyma, soenót, ilyenekre gondolok.
2020. nov. 20. 15:51
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Baja nem lesz, de haszna se. Viszont a tavaszi duggatással szemben, jól befüvesedik semmi perc alatt. Mármint, ha a tavaszi fokhagymát ülteted most, gondolom, ezt szoktad te. Őszit teljesen felesleges már ilyenkor, nem lesz hamarabb, viszont a minősége sokkal a tavaszi alatt marad, és nem is nő nagyra, ha így lekésték a rendes ültetési időt.

Különben baja is lehet, én őszi fokhagymával és 2 áttelelő fajtájú vöröshagymával is próbálkoztam 3 évben. Szerencsére csak kis tételben, ilyen 2-3 30 m-es sorral fajtánként. Mindegyik hivatalos őszi fajta volt. A 3/4 részük megrothadt tavaszra, mindegyik évben. Amúgy emellett tavaszi fokhagymát és vöröshagymát továbbra is termelek eladásra, és azokkal nincs baj. Valami hidegkedvelő baktérium lehet a földemben, de a próbák nélkül nem derült volna ki.

2020. nov. 22. 06:32
 12/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a sok hasznos információt! :) Kedves 8-as valaszoló, a mi földünk nagyon agyagos és nagyon tárolja a vizet, honnan tudom, hogy mondjuk március 10-én jó-e már a föld, ha amúgy nehezen szárad? Ha kicsit nedves a talaj, olyan, mint egy korcsolyapálya. Annyit csináltam egy hete, hogy kb. 150 nm-t felástam és betrágyáztam (ugyanezt tervezem tavasszal is), mert ahogy néztem, itt kb. soha nem volt még ültetve, gondoltam ártani nem fog (és egy kisebb adag sittet is kiszedtem a földből).
2020. nov. 23. 16:29
 13/16 anonim ***** válasza:

Nem biztos, hogy marcius elejére jó lesz... Akkor még akár havazhat is attól függ minden milyen az idő. A föld akkor lesz alkalmas a vetesre ha már nem tapad a sár a lábadra es a kapára. De szabadföldbe marciusban meg nem lehet sokmindent ültetni mi csak a mákot szoktunk ilyen korán elrakni. Lehet petrezselymet is és más zöldséget is de nem érdemes mert nehezen fejlődik a hidegben. Inkább az április alkalmasabb a vetemenyezesre.

Az agyagos földet pedig nem ajánlom tavasszal ásni mert nem fagynak szét a rögek lehetetlen lesz bele ültetni.

Most pont jo a teteje egy kicsit megfagy és könnyen megy az ásás nem sulyedsz el a sárban. Később is lehet ásni akár télen is ha nincs teljesen atfagyva a föld ami manapság már ritkán fordul elő.

2020. nov. 23. 17:28
 14/16 anonim ***** válasza:

Igen, ha ásni akarsz, akkor azt most tedd, amikor kicsit megfagy a teteje, mert a fagyot az ásó átszúrja, de a fagyott rész a sarat leszedi az ásó lapjáról, nem kell kocérozni minden második szúrásnál.

Petrezselymet áprilisban az én több évtizedes tapasztalom szerint csak pótlásnak érdemes, mert ha nem tudod nagyon-nagyon sokat öntözni, meg nem lesz szerencséd az esős nyárral, akkor az már nem lesz olyan, mint a márciusi vetés. Megy vele a sárgarépa, saláta, meg még előtte minden hagyma. A fokhagymát lehetetlen a kelleténél korábban duggatni, a nem igazán apró dughagymát viszont lehet, ugyanis ha fagyot kap, akkor már az 1 cm-nél alig nagyobbak képesek magszárat hozni, ami nem jó. Ezeket ugye le lehet szedni, akkor lesz hagymafej, de kisebb, mint lehetne.

Március közepe után már nyugodtan mehet a krumpli is, ha nincs megfagyva a föld. Túl korán úgyse hajt ki, de a gyökerét akkor is fejlesztgeti hetekig a kihajtás előtt, és mint írtam, a talaj tavaszi vízkészletét ki kell használni, ha jó termést akarunk. Mondjuk, nagy ritkán előfordul, hogy a krumpli szára lefagy egy kései fagyban, de ettől nem kell parázni, mert a föld alatti részeket a májusi fagyok már nem tudják bántani, és a nagy gyökér két (2) nap alatt új hajtásokat nyom ki. Bőven beelőzi a későbbi ültetésűt, ami még csak akkor fog neki a gyökeresedésnek. (Normál fekvésben legalábbis, mert a fagyzugos terület egészen más kertészkedést kíván.)

Az én földem agyagos vályog (az, amelyikbe konyhakerti növények mennek), és nyáron a nagy vízözönszerű esők után úgy meg tud keményedni, hogy egyszerűen nem megy bele az ásó, hiába ugrálok rajta. Ezt mondjuk igyekszem elkerülni, a felszín időben történő fellazításával, de előfordult már, hogy nem jött össze időhiány miatt. Szóval, tudom, milyen az a ragacsos föld, ma is azon csúsztam-másztam, kerítésépítés miatt.

Látni fogod, ahogy tavasszal közeleg az "idő", hogy a meleg, napos időszakokban elkezd világossá, szárazon porhanyóssá válni a hantok déli oldala. Aztán ez a világosodás átterjed az északi oldalakra is, legutoljára a hantok közti árkok maradnak feketén nedvesek. Ha azt látod, hogy kora délutánra ezek az árkok is szürkék lettek, akkor másnap neki lehet esni a földnek a rotával, elsimítani a felszínt. Másnap reggelre ugyan visszanedvesednek ezek az árkok, de ha másnap is szép idő lesz, akkor 10 óra körül már megint nagyjából megszáradnak, a legmélyebb 1-2 kivételével, de azok se lesznek ragacsosak, csak esetleg a kelleténél puhábbak, de hát ennyi belefér. Mindenesetre, ha saras lesz a cipőd talpának oldala, akkor nem szabad nekifogni. Az megesik, hogy járás közben időnként a cipő talpára feltapad a nedves föld, amit a rota feldobott, de ez már nem sár. (Ha sár lenne, és nagy kolonc ragadna a cipőre, ami a talp oldalára is ragadna, akkor nem csinálnám még.)

Aztán ha kitart még két napig a jó idő, akkor kezdődik a veteményezés a fokhagymával és a zöldhagymának való vöröshagymával, mert azok a legsürgősebbek. Ha két nap múlva már esős időt jósolnak, akkor kényszerűségből már a rotázást követő napon is nekifogunk pár rokonnal, mert ha bejön egy esős, hideg időszak, akkor néha 3-4 hétig megint nem lehet rálépni a földre. Az én hagymám levele már 10 centis, mire az "ej, ráérünk arra még"-típusú nép duggatni kezdi... De jó az így, mert el tudom adni az enyémet. :)

2020. nov. 23. 18:39
 15/16 anonim ***** válasza:

Nem kellene ennyire ráerőltetni a kérdezőre az akaratod aztsem tudod hol lakik, lehet nála teljesen más a klíma mint nálad. Március közepén krumplit??? Volt már március végén is hó nem is olyan régen... Sokkal de sokkal lassabban fejlődnek a növények a hidegben mint kesőbb a melegben. Az öregek is úgy tartják, hogy"hideg fődbe nem jó vetni"

Vettem mar krumplit márciusban, idén is korán elvettem de háromszor..... 3x fagyott le a szára.

Krumplit nagyon max április elején ültetnem.

Idén kipróbáltam ültettem zöldséget márciusban és ültettem május végén hát a májusi sokkal szebb lett meg gyorsabban nőlt hamarább kikelt a melegben mint a márciusi ami csak sinylődött a tavaszi fagyokban és a nagy szárazságban.

Szóval en azt javaslom, hogy csak áprilisban kezdj vetemenyezni függetlenül attól,hogy milyen nálatok a mikroklíma.

2020. nov. 23. 19:05
 16/16 anonim ***** válasza:

Igen, ezért írtam a fagyzugot, hogy ott máshogy kell kertészkedni.

De alapjában normál helyen ami korai, az lesz a jó. A zöldség májusban sokkal hamarabb kikel, mint márciusban, de hőségben nem akar fejlődni az Istennek se, hiába megy rá hetente kétszer a csepegtető. Ha nem is eszi ki a giliszta meg egyebek (mert a többségnek ez lesz a sorsa), de nem akar megindulni, kicsi apró marad. Még az április eleje elmegy, ha tud öntözni az ember, de később már nem lesz jó. Május közepén már gyakran vannak 30-35 fokok, ilyenben az a zöldség, ami nem erősödött még meg, az nem is fog már soha.

Régen mi is csak április 4-én ültettük a krumplit, mint mindenki más is, de aztán láttam, hogy az öreg szomszéd nekifog márciusban, és bár néha lefagy a szára, de két héttel a fagy után már megint kétszer akkorák a bokrok, mint az enyéim.

Igen, a hideg földben lassabban fejlődik a krumpli, de a zsákban még lassabban.

2020. nov. 24. 05:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!