Fenyők ritkulása/száradása ellen mit lehet tenni?
Sziasztok! Pár éve vettem egy házat, amelynek kertjében áll 3 hatalmas fenyő. Viszont idén észrevettem, hogy elkezdtek ritkulni és száradni. Lehetséges, hogy túl közel vannak egymáshoz és elnyomják egymást? (2,5-3 m távolság van koztuk kb)
Mindenképp tönkre fognak így menni?
Egyelőre nagyon sajnálnám kivagatni őket.

Ha nem ír fajtát, akkor feltehetőleg valami egyszerűbb fenyő lehet, mint luc vagy ezüst. Ezek pedig nem azért nem terjedtek el maguktól korábban, mert nem bírják a klímát, hanem mert a lombos fajok melegebb vidékeken sokszor olyan gyorsan nőnek, és elnyomják a fenyőket, a lombok árnyékában meghalnak a kicsi és lassan fejlődő fenyők. (Nálunk egy 4 éves lucfenyő fák vagy fű közt kikelve mondjuk 30 cm, egy 4 éves őshonos lombos fa pedig 2-3 m magas. A fenyőknek csak azokon a helyeken van előnyük, ahol a növekedési időszak rövid, mert a fenyőknek nem kell időt és energiát elvesztegetni a tavaszi levélneveléssel, hanem amint kicsit jobb lesz az idő, már fejlődnek is.)
Kb. 20 éve foglalkozom fenyőtermeléssel, innen tudom, hogy pár évvel ezelőttig a lucoknak nem volt bajuk még a nyári 43 fokokkal se, amikor a lombos növények egy részének levele szó szerint megégett a napon. Csak bejött egy gombabetegség, ami ellen csak sok permetezéssel lehet(ne) védekezni. Ez főleg a nedvesebb és hűvösebb körülmények közt támad, nyáron a meleg és száraz levegőn a fenyők új levelei szépek és zöldek, ősztől kezdenek megsárgulni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!