Hogyan tudnám életre kelteni a megbetegedett trópusi növényt? Ha igen hogyan?
MILYEN növényröl van szó?
Egyrészt olyan, hoyg "trópusi" növény nincs, másrészt nem mindegy, hogy hol van az a "trópusok", ahonnan hoztad, és végképp nem mindegy, konkrétan milyen növény.
Egy képet legalább eressz meg, meg azt, hogy honnan hoztad, akkor esetleg lehet segíteni, de így nem.
(meg nem egészen mellesleg nem minden növény bírja a tápoldatozást, emellett számít a tömenység is, meg az is, hogy mekkora a növény, mennyi a tápanyag a földjében, stb)
Köszönöm szépen. Itt vannak a linkek a növényről, bár biztosan nem felismerhető ebben az állapotában, főként, hogy egy kertészetben sem tudták beazonosítani, és én sem tudtam kiguglizni.
A növény emlék lett volna, hisz a táj ma sajnos így néz ki mint egy atomtámadás után...
Értékeltem mindkettőtök válaszát amit köszönök.
Én is arra gondoltam, ha tovább romlik a helyzet elültetem a növényt és ha végképp vége, visszavágom, hátha a gyökeréről újra hajt, bár az esély csekély.
A földet öntözd meg rengeteg a föld mennyiségének 10-20-szorosa - vízzel, hogy átmossa, amennyire csak lehet, ezzel a fölösleges tápanyagot kimosod, és esélyes lehet, hogy a gyökere megmarad.
A képeken elég tipikus egy túltrágyázott növényre a kinézete.
Ha esetleg pontosabb leírást adsz, megpróbálom megkeresni, mi lehet, de ehhez tudni kellene, hogy fa vagy inkább kis növény, mekkorák az egyes levélkék, hány levélböl áll egy-egy levélnyélen lévö rész, meg esetleg a pontosabb származási hely.
AZ is infó, hogy hol szedted a magot, mert a Fülöp-szigetek elég tág terület. Az már plusz, hogy páratlan a levélkék száma. A mag egy hüvelyben volt (mekkora és milyen színü), a növény, amiröl származik, fa vagy bokor esetleg kis növény, a virága egyenként állt vagy virágzatról van szó?
Meg vad növény lehetett vagy ültetett, valamilyen kertben?
Látom, csak ketten válaszolgatunk és mindkettőnkhöz közel áll a botanika. Ha jól látom pozsgásak a levelek, tehát jó szárazságtűrő lehet. A lankadtságot nézve újból megerősítem, hogy sok tápanyagot kapott.
Azzal nem értek egyet, hogy ha a földjét túlöntözöd, akkor a víz kimossa a tápanyagokat. A földjéből igen, ez nem vitás (de már nincs a földben), de magából a növényből nem.
Kívánom, hogy sikerüljön megmentened, de nem sok reményt fűzök hozzá. A nevére aligha bukkansz rá itt, Európában.
Én inkább valamilyen pillangós növényre tippelek, föleg az mutat erre, hoyg a levele páratlan számú levélkéböl áll, illetve abból, hogy a levélkék éjjelre becsukódnak. Ez sok trópusi pillangósra jellemzö, saját tapasztalatom szerint is.
Ami megnehezíti a keresést, az az, hogy ez lehet ottani öshonos növény is, meg dísznövényként ültetett is, meg a növény habitusáról semmit nem írt eddig a kérdezö.
Kár, hogy nincs kép az eredeti (ottani) növényröl, az sokat segítene a keresésben.
Ha nem csak magyarul keres valaki, hanem német vagy angol oldalakat is tud kerestetni, sokkal nagyobb esély van megtalálni, föleg, ha a képkeresöt használja.
Én is remélem, sikerül a növényt megmenteni, az "emlék-növények" nagyon az a szivéhez turnak nöni az embernek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!