Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ma vettem egy cserepes áfonyát...

Ma vettem egy cserepes áfonyát, holnap ültetem ki a kertbe. Napos vagy árnyékos helyre ültessem, illetve még lehet egyből metszeni, vagy várjak vele tavaszig?

Figyelt kérdés
2020. szept. 21. 20:16
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

hát az áfonya az egyik legfinnyásabb növény...sajnos savanyú talajt igényli, a napsütés nem árt neki, sőt...mégegyszer..a savanyú talajkeverék, és a későbbi szintentartás a nagy kihívás..ha ez sikerül, akkor sok örömöd lesz benne...nálam két év múlva rogyott meg, pedig az eredeti talajával ültettem ki..

Javaslom a gúglit, ott is a wikipédiát.

2020. szept. 21. 20:30
 2/9 A kérdező kommentje:
Sok hatalmas fenyő van a szomszédban, az savanyítja a talajt, nem?
2020. szept. 21. 21:09
 3/9 anonim ***** válasza:
Ha meszes/dolomitos az alapkőzet, akkor külön kell venni talajt hozzá.
2020. szept. 21. 22:16
 4/9 anonim ***** válasza:

A fenyők nem savanyítják a talajt. 500 év után esetleg. A szomszédban lévők meg főleg. Én mértem itthon 30 éves fenyők alatt a pH-t, és nem különbözött a kert legtöbb részétől. Viszont a fenyőktől távol volt egy savanyúbb rész...

Próbálj utánanézni, milyen van nálatok. Ha szerencséd van, akkor ezeken a térképeken a kerted környéke egyszínű:

[link]

[link]

Ha savanyú talajod van, 6 alatti, akkor kiültetheted, napos helyre. Ha nem (eléggé) savanyú, akkor nem fogod tudni érdemi módon savanyítani, mert hiába savanyítasz meg egy köbmétert, az áfonya gyökerei kifutnak ebből, és elkezdenek sárgulni a levelek, a fejlődés meg teljesen leáll. Akkor csak azt tudod csinálni, hogy veszel egy zsák savanyú virágföldet, és edényben neveled. (Nem éri meg, mert rendszeresen kezelni kell, évről évre nehezebb lesz a munkád, évi 1000 Ft befektetésből meg rengeteg odafigyelésből lesz 10 deka áfonyád.)

Metszeni tavasszal kell, mint szinte mindent.

2020. szept. 22. 14:51
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszi.

Abban reménykedem hogy mivel a fekete szedertől a ribizli, Kálmán át az erdei szamócáig minden van a kertben, hátha szereti ez is ezt a földet.

2020. szept. 22. 16:48
 6/9 A kérdező kommentje:
Málnán...
2020. szept. 22. 16:49
 7/9 anonim ***** válasza:
Ezek egyike se igényel kimondottan savanyú földet.
2020. szept. 24. 05:09
 8/9 anonim ***** válasza:
Mivel évekig senyvedtek nálam, én is utána olvastam. Először 15 literes malteres vödrökbe ültettem át őket 4-es pH-jú földkeverékbe. Nem untatlak a komplett történettel, már az első évben meghálálták a gondoskodást...
2020. szept. 24. 16:06
 9/9 anonim ***** válasza:
Nekünk sikerült nagyon jó helyre ültetni, abban sem voltam biztos h megmarad, mivel a talajjal nem foglalkoztunk, igazából csak vettünk egyet hátha. Ősszel elültettük, nyáron már termett 5 szemet. Keleti oldalon van, szépen süti a nap egész délelőtt, délben is, délután nem éri csak. Sztem nálunk ebben van a titok mert leültettük a homokba és viszlát. Azt tudni kell nálunk a talaj sem a legjobb. Egy próbát megér.
2020. okt. 1. 12:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!