Ma vettem egy cserepes áfonyát, holnap ültetem ki a kertbe. Napos vagy árnyékos helyre ültessem, illetve még lehet egyből metszeni, vagy várjak vele tavaszig?
hát az áfonya az egyik legfinnyásabb növény...sajnos savanyú talajt igényli, a napsütés nem árt neki, sőt...mégegyszer..a savanyú talajkeverék, és a későbbi szintentartás a nagy kihívás..ha ez sikerül, akkor sok örömöd lesz benne...nálam két év múlva rogyott meg, pedig az eredeti talajával ültettem ki..
Javaslom a gúglit, ott is a wikipédiát.
A fenyők nem savanyítják a talajt. 500 év után esetleg. A szomszédban lévők meg főleg. Én mértem itthon 30 éves fenyők alatt a pH-t, és nem különbözött a kert legtöbb részétől. Viszont a fenyőktől távol volt egy savanyúbb rész...
Próbálj utánanézni, milyen van nálatok. Ha szerencséd van, akkor ezeken a térképeken a kerted környéke egyszínű:
Ha savanyú talajod van, 6 alatti, akkor kiültetheted, napos helyre. Ha nem (eléggé) savanyú, akkor nem fogod tudni érdemi módon savanyítani, mert hiába savanyítasz meg egy köbmétert, az áfonya gyökerei kifutnak ebből, és elkezdenek sárgulni a levelek, a fejlődés meg teljesen leáll. Akkor csak azt tudod csinálni, hogy veszel egy zsák savanyú virágföldet, és edényben neveled. (Nem éri meg, mert rendszeresen kezelni kell, évről évre nehezebb lesz a munkád, évi 1000 Ft befektetésből meg rengeteg odafigyelésből lesz 10 deka áfonyád.)
Metszeni tavasszal kell, mint szinte mindent.
Köszi.
Abban reménykedem hogy mivel a fekete szedertől a ribizli, Kálmán át az erdei szamócáig minden van a kertben, hátha szereti ez is ezt a földet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!