Kezdőoldal » Otthon » Kert » Az őszi vagy a tavaszi ültetés...

Az őszi vagy a tavaszi ültetésű gyümölcsfa ered meg jobban?

Figyelt kérdés

Nekem pl 2 körtefám sem eredt meg ami őszi ültetés volt. A többi gyümölcsfám mind tavasszal ültettem azok szépen növekedtek, teremnek már.

Bár lehet csak pechem volt azzal a két körtével.

Kinek mi a tapasztalata?

2020. szept. 4. 12:00
 1/8 anonim ***** válasza:
68%
Is-is. Volt ilyen is, olyan is. Ültess mindig egymás mellé kettőt, egyet ősszel, egyet tavasszal, valamelyik jó lesz. Ha mindkettő sikerül akkor az egyiket átülteted, vagy ha nincs hely odaadod valakinek.
2020. szept. 4. 12:05
 2/8 anonim ***** válasza:

1 es nem egy olcsó kisérletezés ez a módszer.Aki fa iskolában szerzi be a fákat,az nem szeretne kidobni több ezret.

Egy elültetett fát kiszedni,újra ültetni,kockázat.

Az ősszel ültetések a jobbak,van ideje a földnek a gyökerekhez tapadni. Ezekkel 1 évet lehet nyerni.

Meg kell nézni a fa gyökérzetét,legyen bőségesen. Ha túl hosszúak,az sem jó.A gyökérzetet is vissza kell csipkedni,ezzel fejlődésre kényszerítem .Alap ismeretek fa ültetésnél sem árt .

2020. szept. 4. 12:49
 3/8 anonim ***** válasza:
#2: Lehet, hogy nem olcsó, de buksz egy évet, ha nem jön be.
2020. szept. 4. 13:02
 4/8 mindentudó99 ***** válasza:
47%
Ott valam8 g9nd vokt biztosan a csemetékkel. Nekem a konténeresek nem sikerültek. 2-3 darab is volt nem mentek semmire kiszedtem.
2020. szept. 4. 16:01
 5/8 anonim ***** válasza:
67%

A konténeresekre sokan panaszkodtak már. Lehet, hogy csak nem voltak visszavágva úgy, mint a szabadgyökerűek. A konténerest is vissza kell vágni tavasszal, meg szükség esetén év közben is, mert csak a kicsi edényben lévő földből él az első évben, amiből gyorsan elfogy a víz meg a tápanyag.

Az őszi ültetés a jobb. Utána egy darabig még meleg a talaj, beindul a gyökeresedés. A faiskolában meg vagy törődnek vele, vagy kiszárad télen a fűrészporban.

Úgy 10 éve ősszel vettem kb. 25 gyümölcsfacsemetét (a rendes ár harmadáért vagy negyedéért, termelőtől, azért vettem), és mivel nem volt akkor még körülkerítve a telkem, a háznál elvermeltem. Tavasszal kerültek a végleges helyükre, és mikor kihúztam őket a téli helyükről, akkorra némelyiknek már fél méteres fehér gyökérszála volt, nem is hittem volna, ha nem látom. Ezt persze le kellett vágni. De a rendes gyökereket nem szabad visszavágni, felesleges sérüléseket okozni. Ez egy urban legend.

2020. szept. 4. 17:30
 6/8 anonim ***** válasza:
54%

"De a rendes gyökereket nem szabad visszavágni, felesleges sérüléseket okozni. Ez egy urban legend."

Ú bakker!

Pedig szüleim is visszívágták a kitermelt oltványok gyökereit meg az egyetemen is így tanították nekem, hogy vissza kell vágni az ép részig.

Vagy nálatok a 2 méteres csemetét 5 méteres gyökérrel szedik ki ősszel?

2020. szept. 6. 10:49
 7/8 anonim ***** válasza:
47%

Szerinted én az oltványtermelőknek írtam, hogy nem szabad visszavágni? Próbáld már értelmezni a leírtakat.

Én is szoktam oltványokat eladni, mert mindig több sikerül, mint aminek helye van a földjeimen, és az természetes, hogy kiszedéskor én is visszavágom a sérült gyökérvégeket.

De ha már a vágás beforrt, akkor már nem szabad újból friss sebet csinálni. Ezt írtam. Mert bármilyen a gyökér vége, sima vagy csúnya, de egy hónappal vagy fél évvel a kitermelés után a seb már beforrt, és a növénynek az égvilágon semmi baja nincs tőle, hogy neked nem tetszik a kinézete. A benne tárolt tápanyagból fog tavasszal megindulni a kihajtás, és minél több az élő faanyag, annál erősebb lesz az indulás. Bárhol csinálsz egy új sebet, ott még egy újabb darab elhal a vágás mentén, plusz a környezetében leromlik a nedvkeringés egy újabb hónapra, szóval csak hátrány lesz a beforrt gyökérvég levágásából.

2020. szept. 8. 14:56
 8/8 anonim ***** válasza:

7

Nem írtad, hogy kinek írod, csak hogy urban legend.

Én meg még nem hallottam, ilyenről hogy a gyökeret vagdosni kelljen telepítéskor, csak hogy a sérült, roncsolt részeket kell levágni (ha maradt rajta).

De lehet, hogy azt se kell, én már nem is tudom, pedig már 30 éve ebből élek.

2020. szept. 8. 15:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!