Az őszi vagy a tavaszi ültetésű gyümölcsfa ered meg jobban?
Nekem pl 2 körtefám sem eredt meg ami őszi ültetés volt. A többi gyümölcsfám mind tavasszal ültettem azok szépen növekedtek, teremnek már.
Bár lehet csak pechem volt azzal a két körtével.
Kinek mi a tapasztalata?
1 es nem egy olcsó kisérletezés ez a módszer.Aki fa iskolában szerzi be a fákat,az nem szeretne kidobni több ezret.
Egy elültetett fát kiszedni,újra ültetni,kockázat.
Az ősszel ültetések a jobbak,van ideje a földnek a gyökerekhez tapadni. Ezekkel 1 évet lehet nyerni.
Meg kell nézni a fa gyökérzetét,legyen bőségesen. Ha túl hosszúak,az sem jó.A gyökérzetet is vissza kell csipkedni,ezzel fejlődésre kényszerítem .Alap ismeretek fa ültetésnél sem árt .
A konténeresekre sokan panaszkodtak már. Lehet, hogy csak nem voltak visszavágva úgy, mint a szabadgyökerűek. A konténerest is vissza kell vágni tavasszal, meg szükség esetén év közben is, mert csak a kicsi edényben lévő földből él az első évben, amiből gyorsan elfogy a víz meg a tápanyag.
Az őszi ültetés a jobb. Utána egy darabig még meleg a talaj, beindul a gyökeresedés. A faiskolában meg vagy törődnek vele, vagy kiszárad télen a fűrészporban.
Úgy 10 éve ősszel vettem kb. 25 gyümölcsfacsemetét (a rendes ár harmadáért vagy negyedéért, termelőtől, azért vettem), és mivel nem volt akkor még körülkerítve a telkem, a háznál elvermeltem. Tavasszal kerültek a végleges helyükre, és mikor kihúztam őket a téli helyükről, akkorra némelyiknek már fél méteres fehér gyökérszála volt, nem is hittem volna, ha nem látom. Ezt persze le kellett vágni. De a rendes gyökereket nem szabad visszavágni, felesleges sérüléseket okozni. Ez egy urban legend.
"De a rendes gyökereket nem szabad visszavágni, felesleges sérüléseket okozni. Ez egy urban legend."
Ú bakker!
Pedig szüleim is visszívágták a kitermelt oltványok gyökereit meg az egyetemen is így tanították nekem, hogy vissza kell vágni az ép részig.
Vagy nálatok a 2 méteres csemetét 5 méteres gyökérrel szedik ki ősszel?
Szerinted én az oltványtermelőknek írtam, hogy nem szabad visszavágni? Próbáld már értelmezni a leírtakat.
Én is szoktam oltványokat eladni, mert mindig több sikerül, mint aminek helye van a földjeimen, és az természetes, hogy kiszedéskor én is visszavágom a sérült gyökérvégeket.
De ha már a vágás beforrt, akkor már nem szabad újból friss sebet csinálni. Ezt írtam. Mert bármilyen a gyökér vége, sima vagy csúnya, de egy hónappal vagy fél évvel a kitermelés után a seb már beforrt, és a növénynek az égvilágon semmi baja nincs tőle, hogy neked nem tetszik a kinézete. A benne tárolt tápanyagból fog tavasszal megindulni a kihajtás, és minél több az élő faanyag, annál erősebb lesz az indulás. Bárhol csinálsz egy új sebet, ott még egy újabb darab elhal a vágás mentén, plusz a környezetében leromlik a nedvkeringés egy újabb hónapra, szóval csak hátrány lesz a beforrt gyökérvég levágásából.
7
Nem írtad, hogy kinek írod, csak hogy urban legend.
Én meg még nem hallottam, ilyenről hogy a gyökeret vagdosni kelljen telepítéskor, csak hogy a sérült, roncsolt részeket kell levágni (ha maradt rajta).
De lehet, hogy azt se kell, én már nem is tudom, pedig már 30 éve ebből élek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!