Mikor érdemes eltenni a paradicsommagot?
Már alapból azzal is problémában vagyok hogy az első termésekből kell választani (hisz akkor a legproduktívabb) vagy az utolsók közül (mivel akkor a legkifejlettebb) vagy a legszebb-legnagyobb-legegészségesebből...
De most olvastam olyat hogy nem szabad ugyanazt a paradicsomot mindig ugyanabba a földbe tenni?
Mi az igazság?
Nekünk évek óta ugyan azon a helyen van .Paradicsom özön van.
A sok lehullott paradicsomból ott helyben nőnek ki a palánták.
Innét szoktunk szét ültetni is .
Nálam is ugyan ez van amit az #1 írt. Már vagy 10 éve nem vettem vagy ültettem magról nevelt palántát.
Ami már túlérett és lepotyog majd rohadásnak indul, abból ami tavasszal magról kihajt elültetem és ennyi.
Mondjuk ennek az a hátránya, hogy sose tudni éppen melyik fajta fog kihajtani.
Viszont így legalább mindig van 6-8 féle paradicsom a lugason :D
Idén még egy tő fekete koktél paradicsom is lett, de hogy hogyan azt nem tudom.
Madár ürülékre gyanakszok, hogy abból hajthatott ki mert soha nem volt ilyen nálam. Viszont nagyon finom!
Ha ősszel felásod (felszántod...) a földet, akkor a lehullott paradicsommagok nagyon mélyre kerülnek. Felásni viszont ajánlatos, mert a rögös felületen nagyobb mennyiségű csapadék tud a talajba szivárogni hóolvadáskor (esőkor).
Ásás előtt szedjél fel pár lehullott (vagy még a tőn megérett) paradicsomot, aztán ásás után szétszórhatod. A fagy nem árt neki, fentebb is írták. Kora tavasszal is szétszórhatod, miután a felásott talajt elsimítod.
50 m nem távolság a betegségeknek, 100 is legfeljebb egy kicsit lassítja őket. A repülő rovaroknak meg kell fél kilométer, hogy kevés találja meg a következő évben a tápnövényt.
Hogy nem ugyanabba a földbe kell tenni, az azt jelenti, hogy a falu határának másik végébe tedd. Kiskerti körülmények közt nincs jelentősége. Ezt saját példámból is tudom, bejött egy baktériumos betegség, ami elviszi a paradicsomot. A következő évben 50 m-re tettem, és akkor is elvitte. Utána megint odébb tettem, de az se ért semmit. 4 év után azon a telken beszüntettem a paradicsomtermelést, mert se rézzel, se baktériumölővel nem tudtam megmenteni a növényeket, csak lassítottam a terjedést.
A kérdésre: azokról a tövekről szedj magot, amelyekkel leginkább meg vagy elégedve. Hogy az elején vagy a végén, az mindegy, mert genetikailag ugyanaz marad két hónappal később is. Azért érdemes kicsit később, hogy akkorra már esetleg kiderül, ha valamelyik nem bírja a kiképzést, és megnyekken.
Amikor már egy kicsit narancssárga a termés, akkor is csíraképes a magok többsége, de több évig marad meg a csíraképesség, és jobb lesz a kelési %, ha a tövön hagyod pirosra érni. Utána ha akarod, még utóérlelheted a szemeket, mert puhább állapotban könnyebb lesz a tisztítás. Én leveshez használatos drótszűrőben szoktam ledörzsölgetni róla a belekerült húst, közben folyik rá a víz. Ha tiszta, akkor egy műanyag lapostányérra borítom, széthúzom, és egy hét száradás után zacskózom, papírba.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!