Mekkora területet kell szőlővel beültetnem, ha évi legalább 500 liter bort szeretnék készíteni (házilag)?
[[Annak mondjuk nem néztem utána, hogy törvényileg mennyi bort készíthetek maximum én, mint egy természetes személy (ha van limit egyáltalán) azt hiszem, hogy a pálinkánál van, de nem is ez a kérdésem, ettől most tekintsünk el, és példánál maradjunk az 500 liternél; aki ha esetleg tudja, hogy mennyi bort készíthetek max a törvény szerint (ha van egyáltalán limit) az zárójelben megírhatná, de utána fogok nézni!]]
Szóval, a kérdésem.
Tudom, hogy a kérdésemre nem lehet egyszerűen választ adni, mert ez ezer dologtól függ. Leginkább az adott évi időjárástől függ, voltak-e fagyok, vagy nem, milyen a talaj minősége, mikor és mennyi csapadék esett, milyen fajta szőlőből szeretném készíteni a bort, hogyan volt metszve a szőlő, mivel és hogyan és mennyiszer volt permetezve, milyen bort szeretnék készíteni (édes, félédes, félszáraz vagy száraz), miben fogom érlelni, mennyi ideig, milyen pincében, ott mekkora a páratalom, hány fok van, stb. (Mondjuk utóbbi dolgok inkább már a bor minőségét befolyásolják nem a mennyiségét). Még millió kisebb részletet tudnék mondani ami befolyásolja mind a bor minőségét mind a mennyiségét.
Ezek az adatok biztosak:
-A talaj viszonylag sík.
-A termőföld átlagosan jónak mondható, jó vízáteresztő, enyhén agyagos, tápanyagban nem a leggazdagabb, de azért van benne szufla.
-Mindenképpen fehérbort szeretnék készíteni, tehát Irsai Olivér, Furmint, Hárslevelű fajtákat telepítenék, ezekből is édesbort szeretnék készíteni.
Jelenleg még nem igazán értek a szőlészethez/borászathoz, de természetesen szeretnék, (fogok is) tanulni, ha van rá lehetőség, még akár tanfolyamra is elmegyek (ha van ilyen) tehát alaposan ki akarom tanulni a dolgot (gondolom ez se megy rövid idő alatt, szerintem az első termő évtől számítva, 3-4 év, mire "jó" leszek minimum)
Tehát, mondjuk egy átlagosan jónak mondható évben (nem volt fagy, se túl sok, se túl kevés csapadék nem esett, nem nagyon támadta meg semmi a szőlőt) stb. ha mindent alaposan oda figyelve csinálok, akkor úgy kb mekkora területet kell szőlővel (fenti szőlőfajtákkal, fenti körülmények között) telepítenem, ha úgy kb 500 liter bort szeretnék készíteni évente?
Gondolom így sem lehet pontos választ adni, de tippelni remélem tud valaki.
Ha van itt olyan, aki foglalkozik bor készítéssel, (vagy rokona, ismerőse, stb, tehát van tudomása a dologról)
az a saját példáját is elmondhatja, hogy "nekem x nm területen van szőlő, ebből x liter bor jön egy jó évben, egy rossz évben meg y liter". Már az is jó támpontot adna nekem.
Köszi a válaszokat előre is!
Jobb lenne borászati szakkönyvet venned.A gyak. nem arra van,
részletesen kielemezzen neked egy szőlő telepitést.Úgy is mindenki a magáét dicsérné.Már mondom is,a saját bor a legjobb,a többi már mind utána következik.
Nekünk 1300 m2-en van 350 liter (ritkán 400) vörösbor. (Balaton déli part.
Ennél többet nem tudok, a férjem ügyködi és isszák a haverjaival.
Én a 10 év alatt még egy kortyot nem ittam belőle, pedig akitől vettük, díjnyertes borász volt. Már meghalt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!