Van olyan kerti kistraktor, amivel ezt a két dolgot egyszerre megoldhatom, vagy jobban járok két külön géppel?
Az egyik feladat, hogy szép egyenletes talajon az ültetett füvet lenyírjam, amihez valami tartályos fűnyíró lenne jó, hogy utána összegereblyézni se kelljen a füvet, csak elvinni a végső nyughelyére.
A másik feladat, hogy egy homokos talajú szántón a gazokat eltüntetssem, de lehetnek köztük erős szárúak is, és elég magasra is megnőhet benne a gaz. Pihentetett földterület, így rendszeresen kellene ezt csinálni vele, évente párszor. Itt elég lekaszálni, és a földön kint hagyni a kaszálékot. (Persze jobb lenne tárcsázni is tudni, de azért teljetetlen nem vagyok, hogy ezt is elvárjam a géptől.) Pár hektárról van szó (kb. 3, de lehet, hogy lesz 4-5 belőle idővel), és az igazi gondot inkább a homokos talaj okozza szerintem, mert a vékony kerekű kis kerti traktorok abban nem vagyok biztos, hogy el tudnak menni.
Azt szeretném tudni, hogy létezik-e olyan kistraktor, amivel ezeket meg tudom oldani egyben?
Rá merjek egyáltalán menni a homokos talajra egy ilyen, inkább gyepnyírásra kitalált valamivel? Vagy vegyek inkább egy jó tologatós fűnyírót a gyephez, és gyűjtögessek valami normális traktorra inkább, amivel akár a boronálást, tárcsázást, trágyázást, vetést is meg tudnám oldani?
A laza talajra azért egy összkerekes kellene, MTZ 82 a min. A gyepes részre meg ha fűgyűjtős kell akkor arra meg egy kistraki, ilyesmi:
A két feladatra egy gép nem jó. Szerintem.
Nehogy MTZ-t vegyél, ha jót akarsz magadnak.
3-5 ha már elég sok ahhoz, hogy ne érje meg ilyen ráülős kis traktort nyüstölni rajta. Jobban jársz, ha bérben megtárcsáztatod időnként, vagy kaszáltatod, az még olcsóbb. Más kérdés, hogy ezt mennyire éri meg ahelyett, hogy valami zöldtrágyával vagy ilyesmivel vesd be.
A fűnyíráshoz meg vegyél egy sima ráülős fűnyírótraktort.
TZ4K szerű kistraktor egy szárzúzóval.
De miért ugaroltatsz 3 hektárt?
Azért mert az MTZ minden téren kritikán aluli ipari hulladék. Ráfűzve az utolsó kérdésére. Mi a koncepció? Minek ugaroltatsz ekkora területet? Művelsz mellette mást is?
Nehéz talajmunkára talajszerkezettől függetlenül kell az összkerék, ha értelmes munkát akarsz végezni.
Továbbra sem vennék semmit erre a munkára. Mert semmi értelme 7 számjegyű összeget ráfordítani csak a beruházásra, fenntartásról nem is beszélve.
Mennyiért tárcsáznak felétek egy ha-t? 10.000 Ft mondjuk? (Nem tudom fejből az árakat, nem bérmunkázunk). De ha minden hónapban megtárcsáztatod márciustól októberig, akkor is csak 8x3x10.000 = 240.000 Ft. Legalább 5 évig csak a beruházás értékéből megvan a bérmunka. (És ennyire nem is lesz szükséged)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!