A képen látható állat (a krumplimon) barát, vagy ellenség?
A fotó tegnap estefelé készült. Ma d.u. megnéztem, még mindig ott volt, ugyanazon a bokron. Az a fekete ürülék-féle talán tőle van(?)
Biztos, hogy az ürülék?
Lehet, hogy valami lárvák és bekajálta?
Mert akkor még hasznos is.
Az biztos, hogy nem sáska, hanem szöcske. A hosszú csápjáról látni.
A szöcskék általában vegyes táplálkozásúak, növényeket és rovarokat is esznek, de fajtól függően vannak különbségek. Lehet, hogy ez zöld lombszöcske, ami ragadozó, de viszont nálam is van ilyen a krumplin, és nálam is ilyen rágások vannak körülötte.
Azért nem félős, mert a krumpli levele mérget (solanint) tartalmaz, és akár a levélrágásból, akár a krumplibogár/levéltetű megevéséből, de bejut a szervezetébe, és ilyen pilledt lesz tőle.
Nagyon köszönöm!! Sokmindennel egybevág a legujjabb tapasztalásom: Volt itt tegnap egy ismerősöm, aki olyan hozzáértőbb-féle, szerinte szöcske..meg is tudta ugratni...de nagyon be van lassulva (nem az ismerős). Most, levélírás közben (vas. de.) kimentem megnézni, ugyanott van, ahonnan tegnap elugrasztotta az ismerős. A mellette levő levélen pedig egy krumplibogár. 25 bokor krumplim van (jövőre több lesz...most ültettem először krumplit...csak kb 3 éve 'kertészkedem'. A 25 bokron (összesen) az elmúlt héten, talán minden nap találtam 1-4 krumplibogarat. Érdekes, hogy a környéken se volt (most) bogár, de éppen a szöcske melletti levélen volt egy. Lefotóztam, mellékelem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!