Kezdőoldal » Otthon » Kert » Szomszédunkban levő Natura...

Szomszédunkban levő Natura 2000-es területen szemetet rak le a tulaja. Te mit tennél?

Figyelt kérdés

A mellettünk lévő terület Natura 2000-es, tulaja arra használja hogy oda hordja a szőlőjében keletkező hulladékot. Pl levágott szőlőindák fóliával, műanyag hulladékkal tarkítva, de can közte pl csempe is. Aztán pár hét múlva eldózerolják a kupacot, benövi a fű és "eltűnik". Nem szeretném ezt nézni az ablakomból, és zavar a természetkárosítás is.

Több megoldás eszembe jutott:

A. Jelzem neki hogy "valaki" szemetet vitt oda, és tud-e róla, hátha észbe kap.

B. Kimegyek és összeszedem a műanyagot.

C. Feljelentem (név nélkül)

Te mit tennél?

2020. máj. 29. 21:32
1 2
 1/11 Quatermain ***** válasza:
100%
Feljelentem, de bizonyítékkal csatolva.
2020. máj. 29. 22:10
 2/11 anonim ***** válasza:

Én először szólnék neki, hogy ez nem helyes, fejezze be, mert következménye lesz!

Hátha ért a szép szóból.

Jobb a békesség.

Amúgy biztos, hogy Natura 2000 terület?

2020. máj. 30. 09:48
 3/11 A kérdező kommentje:

Ha szólok neki és nem tesz semmit, aztán feljelenti "valaki" akkor tudni fogja hogy én voltam. Ezt nem szeretném.

Teljesen biztos hogy Natura 2000-es, térképen ellenőriztem és mondták is. Korábban volt gondja már mert bérbe adta, a bérlő bevetette és megbüntették érte.

Nem tudom hogy kap-e rá támogatást csak mert "van" a terület neki. Mi szívesen megvennénk kaszálónak magunknak.

Egyébként a környezetvédelmi hatóságnál, vagy hol lehet feljelenteni?

2020. máj. 30. 13:15
 4/11 anonim ***** válasza:

Szerintem mindenképpen ki fog derülni, hogy te voltál.

Ugye bizonyíték mindenképpen kell, mert ha nincs egy fotó vagy videó, akkor azt mondja, hogy nem ő volt, viszont ha van kép, akkor arról egyértelműen beazonosítható, hogy melyik ház ablakából készült.

Gondolom nem panel vagy valami sorház van mellette, és nincsenek 1-2 méterre a szomszédaid, szóval a fotózás szögéből be lehet azonosítani.

Ha pedig számon kérik, akkor a bizonyítékokat is meg fogják neki mutatni, hogy véletlenül se tagadja le.

Én is jelezném, de nehéz kérdés, hogyan. Nálam a telek egy erdőre néz. Csendes, jó levegő. A szomszéd viszont láncfűrésszel kimegy, és itt vágja a tüzelőt. Már egész nagy tisztás van előttem, meg attól is tartok, hogy a fa természetes állapotát meggyengíti, és majd kicsavarja egy nagy szél, és a házamra dől. Ezek már kb 30 méter magas fák, a házam meg nincs 30 méterre a törzsüktől, szóval így is minden nagyobb viharnál félelmetes látvány.

Mikor ezt csinálta, hetekig-hónapokig bosszantott, nem tudtam, mit csináljak. Mert én sem akartam balhézni, ez az ember meg olyan csendes, magának való, egyedül él, soha senki nem jár hozzá, nincs családja, szóval amolyan "csendes őrült" típus.

De egyszer valahogy erőt vettem magamon, és kiszóltam neki az ablakon, hogy ne az én házam előtt irtsa már ki az erdőt. Bevallom, féltem, hogy visszaszól, mi közöm nekem ehhez, vagy ilyesmi, de annyit mondott, "jó", és azóta nem innen vágja.

Ha tudtam volna, hogy nem lesz gond, persze hamarabb szólok. Ez is tájvédelmi körzet egyébként, a Hortobágyi Nemzeti Park tulajdona.

De nálad más a helyzet, mert az egy magánszemély tulajdona, és ő már mondhatja, hogy semmi közöd hozzá, mit tesz le a saját telkén.

Viszont úgy gondolom, hogy ha megpróbálod szép szóval, és így reagálna, akkor már tényleg mehetnél tovább, és szerintem "idegből" mennél is.

Mert tény, hogy a saját telkén éppen tárolhatna hulladékot, de a Natura2000-es besorolás miatt mégis más a helyzet, főleg hogy bele is dolgozzák a földbe.

Szóval - így jobban átgondolva - az alábbiakat tenném:

Először is a fotók vagy videó. Jó lenne, ha a kocsija is látszana, rendszámmal, mert ha mondjuk hátulról látszik egy kopasz ember, az még nem bizonyíték, több százezer ilyen van.

Ha megvan a bizonyíték, akkor szólnék, hogy talán ezt így mégsem kéne.

Ha normális, akkor nincs további teendőd. Ha bunkó, és mégis visz legközelebb is szemetet, akkor már mehet a feljelentés.

De tényleg megvárnám, visz-e újra. Mert azt simán el tudom képzelni, hogy elkezd pampogni, hogy a saját dolgoddal foglalkozzál, de azért egy kicsit csak elgondolkodik, és máskor már nem visz oda hulladékot.

2020. máj. 30. 15:26
 5/11 anonim ***** válasza:
Írhatsz neki névtelen levelet is.
2020. máj. 30. 15:57
 6/11 anonim ***** válasza:
Azzal is ugyanaz van, mint a nevtelen feljelentessel. Gondolom eloszor szetnez, h senki ne lassa, ne legyenek a kozelben emberek. Ha ugy latja, h tiszta a levego, akkor csak az lathatta meg, akinek oda nez az ablaka.
2020. máj. 30. 17:03
 7/11 A kérdező kommentje:

Nyilván nem a saját ablakomból csinálnám a képet, hanem odamennék a kupachoz.

Nem csak én látom, mert itt járnak el a földekre dolgozni. Naponta több autó/traktor/biciklis megy itt el.

2020. máj. 31. 16:54
 8/11 anonim ***** válasza:

Akkor először névtelen levél, hogy hagyja abba, mert következménye lesz.

Ha nem ért a szép szóból, akkor jelentsd fel!

2020. máj. 31. 16:58
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha odamész a kupachoz, az nem bizonyíték.

Erre próbáltam utalni, hogy legyen rajta vagy ő, vagy a kocsija.

Maga a kupac nem bizonyítja, hogy ki volt.

Vagy olyankor mennél oda, mikor épp lepakol?

Mert azt hiszem, ha ezt meg mernéd tenni, akkor nem írtad volna ki a kérdést.

2020. máj. 31. 18:50
 10/11 A kérdező kommentje:
Vannak a kupacban egyértelmű jelek hogy tőle származik, pl szőlő oltvány növényútlevele amin rajta a termelő neve. Még azóta nem járt erre hogy szólhassak neki, de figyelek.
2020. jún. 12. 09:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!