Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan csináljak levéltetvek...

Hogyan csináljak levéltetvek ellen csalánlevet?

Figyelt kérdés
50000 félét találtam interneten, mindenhol másmilyen arányokkal, hol erjeszteni kell, hol csak áztatni 1-2 napot. Na most akkor mi van? Meguntam, és fél kiló csalánt beáztattam 5 liter vízbe. Jó lesz-e így mondjuk 2 nap után?

2020. máj. 27. 19:17
 1/8 anonim ***** válasza:
2020. máj. 27. 19:57
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Amit készítettél, az úgy jó lesz. Tovább ne is várj, mert aztán belemállik a csalán a vízbe, nem fogod tudni leszűrni és eldugítja a permetezőt.

Azonban csodát ne várjál. A csalános lé nem öli meg a tetveket és nem riasztja el őket. Nem is a levéltetű fertőzésre jó, hanem a megelőzésre: egyrészt, levéltrágyaként szolgál, amitől a fiatal hajtások gyorsabban megerősödnek és bezöldülnek, másrészt a benne levő hangyasav edzi a leveleket és vastagabb lesz rajtuk a bőrszövet. Emiatt a levéltetvek már kevésbé látják vonzónak a kezelt leveleket, illetve azok jobban bírják a szívogatást.

2020. máj. 27. 20:27
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Mióta láttam, hogy a kertem végében a direkt erre a célra meghagyott csalán vastagon tetves, azóta nem hiszek ezekben a hókuszpókuszokban.
2020. máj. 28. 09:18
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Ma leszűröm és teszek vele egy próbát. Esetleg a fokhagymáról tudtok valamit? Az beválik, ha a tövébe dugom a növénynek?
2020. máj. 29. 11:46
 5/8 anonim ***** válasza:
61%
Az almafa ki van nálam tányérozva, ezért köré ültettem 12 fokhagymát, ártani nem árt alapon. Én nem igazán látom a hatását, csak annyit, hogy van fokhagymám is. Az almafát magát ugyan alapból is csak nagyon ritkán lepik el a tetvek, a 2 m-re levő rózsákat viszont igen, és azokat most is ellepik. (A rózsák alá viszont nem ültetek, mert ott szellőrózsák vannak.)
2020. máj. 29. 14:52
 6/8 anonim ***** válasza:
75%

Semmilyen "riasztó" növény nem hat 5 cm-nél nagyobb távolságból. De az 5 cm is inkább felfelé kerekítés. Tapasztalat. Mikor 10-20 cm távolságban van egymástól a védendő meg a védett növény, aztán mégis ellepik a levéltetvek meg egyéb szívogatók.

Idén pl. a fokhagyma közt kikelt a kapor, nagyjából egymáshoz is érnek, a kaprot ellepte a levéltetű, a fokhagyma mellett lévő vöröshagymát meg a tripsz.

2020. máj. 30. 15:31
 7/8 A kérdező kommentje:
Szerintem a fokhagymát félreértelmezitek. A gerezdeket kell a földbenyomni, hogy az ott elkezdjen rohadni és így felszabadulnak azok az anyagok, ami miatt a tetvek nem mennek a növényre. Persze még nem próbáltam, nem is értek hozzá, csak tippelek.
2021. márc. 10. 18:11
 8/8 anonim ***** válasza:
Dehogy kezd rothadni. Csírázni kezd.
2021. márc. 11. 07:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!