A citromfát hogy kell beoltatni?
Innen szeretnék rendelni, de most mondja barátnőm, hogy ezeket majd be kell oltani ahhoz , hogy gyümölcsöt hozzon.
Ezt hol lehet megtenni?
És ha nem oltatjuk be , akkor nem hoz majd gyümölcsöt?
Elültetnek egy vad magot, például sajmeggyet.
Ebből lesznek a magoncok (kisfák), másképpen vadalanyok.
Keresnek egy nemesített cseresznyefát, arról vágnak le hajtásokat, ezek a nemesek.
A vadalanyokat visszavágják, s összeillesztik a nemessekkel. Ez az oltás.
Erre azért van szükség, mert ha egy nemesített gyümölcsmagot elültetsz, az inkább az alanyra fog hasonlítani, nagyon ritkán a nemesre.
A dugvány pedig az, amikor levágnak egy nemesített fáról egy hajtást, azt ledugják a földbe, s megéled. Mint a citromod.
Ezt írtam én is, hogy dugványok, nem tudom, olvastad-e. Vagyis, a nemesről levágott, kigyökereztetett hajtásdarabok.
Az általános iskolában kellett, hogy tanulj az ivaros és ivartalan szaporításról.
dede olvastam utána én is..
hát..:D az az igazság , hogy nem nagyon emlékszem már semmire amit általánosban tanultunk...:D
később pont bioszból érettségiztem és az kimagaslóan jó lett, bár arra emlékszem, hogy a növénytant mindig is utáltam, mert nagyon unalmas volt számomra...most mondhatnám , hogy értem teljesen amiket írtok, kapisgálom, de azért tuti , hogy pl ezt a beoltást nem tudnám megcsinálni..:D
Vagy azt mindig a kertészetben csinálják?
Rengeteg ember szokott otthon oltogatni. Én is csináltam már vagy ezret, meg sok ismerősöm is csinálja több-kevesebb sikerrel. Nem sok ész kell hozzá, csak nagy hibát nem szabad csinálni. Úgy 14 éves koromban láttam egy újságban, kipróbáltam rózsán, sikerült. Azóta már rengeteg oltásmódot csináltam. Most meg már van Youtube.
A citromot a létező legegyszerűbb módszerrel, a T-szemzéssel szokták szaporítani. (Már, ha nem dugványozzák.) Ennyiből áll:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!