Kezdőoldal » Otthon » Kert » Ez most mit is jelent?

Ez most mit is jelent?

Figyelt kérdés
Sziasztok.. Akarok venni egy 2000m2es kertet, viszont láttam többször is hogy ki írjak hogy művelés alól kivont zártkert. Ez most jó vagy rossz dolog? Sajnos nem vagyok jártas ezekben.
2020. máj. 24. 18:06
 1/9 anonim ***** válasza:

[link]

Keresd meg a telked, nézd meg, hogy milyen állapotban van!

2020. máj. 24. 21:39
 2/9 anonim ***** válasza:
84%

Művelés alól kivont: többé már nem szőlős, nem gyümölcsös, nem aranykoronás szántó. Nem vonatkozik rá a Földforgalmi törvény, ami csak őstermelőknek engedélyezné a megvételét, illetve nem kötelező mezőgazdasági tevékenységet folytatni rajta (szóval, ez jó dolog).

Zártkert: külterületnek számító telek (legalábbis a besorolása), azaz hiányos a közművesítése. Éppen ezért lakóépület minősítésű ingatlan nem építhető rá. Felhúzhatsz ugyan rá egy házat, ha a beépíthetőség lehetővé teszi, de az nem minősül lakóépületnek, legfeljebb nyaralónak vagy gazdasági épületnek, azaz lakáshitel, CSOK nem vehető fel rá, illetve az ingatlanadó is gyakran magasabb (ez inkább rossz dolog).

Zártkertnek a beépíthetősége is eléggé kicsi szokott lenni. Nagyon gyakran csak 3% (ez sem túl jó).

2020. máj. 24. 21:44
 3/9 anonim ***** válasza:
80%

A 2-es válasznak csak az első bekezdése igaz.

Ez jó, hogy művelés alól kivonták, már nem neked kell vele bajlódni.

Viszont a továbbiak... a zártkertre ne hivatkozzunk úgy, hogy külterület, mert épp attól zártkert, hogy NEM külterület.

3 féle lehetőség van: belterület, külterület és zártkert. Egyik nem lehet a másik. :)

Szó sincs arról, hogy ne lehetne lakóépületet felhúni, vagy ne lehetne lakáshitelt igénybe venni rá. Lehet, hogy 20 éve így volt, és tényleg nagyon sokan így gondolják, de nem így van.

Én zártkertben lakom, van egy 64 nm-es családi házam, amit hitelből vettem, a mai napig fizetem. Rengeteg hatalmas ház épül, hidd el, hogy egyik sem nyaraló vagy gazdasági épület, és bizony mind a CSOK, mind a hitel igényelhető rá.

A 3%-os szabály is létezett vagy létezik, de szerintem már sok-sok éve eltörölték. Ha valahol él még, az csak elvétve, ugyanis a beépíthetőséget nem az állam szabályozza, hanem az önkormányzat. Mindenhol van Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ), ami igen eltérő lehet településenként, ez szabályozza pl. a minimális teleknagyságot, utcafrontot, beépíthetőséget, kerítés szükségességét, stb.

Épp az előbb olvastam egy kérdésnél, hogy valaki írta, kerítés ma már nem kötelező. Hmmm... lehet, hogy "A" településen valóban nem, de mellette "B"-ben meg igen, és büntetnek is, ha felszólítás után sem építesz kerítést. Nálunk pl. kötelező, és kb 2 éve fel is szólítottak mindenkit.

2020. máj. 25. 12:09
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

2-es vagyok. Alaposabban utánanéztem közben és tényleg: az OTÉK "fel lett puhítva" és most már 10% beépíthetőséget engedélyez (ha a HÉSZ nem rögzíti még mindig a szigorúbb értéket).

A zártkertre való házépítés, úgy látszik, nagyon különböző településenként. Velencefürdőn nem adják meg rá a lakóépület minősítést, ha nincs ott gáz, víz, villany és csatorna. Ezenkívül kell fő fűtési és alternatív fűtési lehetőség, teljesülnie kell a hőszigetelésekre vonatkozó előírásoknak, legalább 17 m2-es nappali stb.

2020. máj. 25. 16:12
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Akkor ott a kiemelt kulturális övezethez lehet talán köze.

Zártkertekben jellemzően hatalmas telkek vannak a belterülethez képest. Belterületen egymás szájában élnek az emberek, még kertes házas övezetben is. Ott nem ritka, hogy 30 nm "kert" van, és simán kertes háznak nevezik. Borzalmas, egy ingatlanos mutatott egyszer ilyet, a kocsi sem fért volna be, csak egy kerti bútor volt ott, épp ki lehetett állni cigizni, annyi hely volt. Na mindegy, 200-300 nm telkek vannak a belvárosban, zártkertben meg teljesen általános az 1000-2000 nm.

Ennek a 10% teljesen tökéletes egy új építésű családi házhoz, főleg, hogy felfelé is lehet terjeszkedni, és szoktak is. 100-200-400 nm házak épülhetnek így.

Mostmár nekem is rémlik a 10%.

Egyébként a 3% szabályt is így hekkelték meg annak idején, zártkertekben sok pici, de emeletes házat találsz, szerintem nagyon hangulatosak és jól néznek ki.

1000 nm-en ez 60 nm lakóterületet jelent, ami egyáltalán nem rossz, egy 2 gyerekes családnak is bőven elég.

2020. máj. 25. 16:18
 6/9 anonim ***** válasza:
73%

"3 féle lehetőség van: belterület, külterület és zártkert. Egyik nem lehet a másik. :)"

Ez így volt vagy 25-30 évvel ezelőttig. De akkor megszüntették a "zártkert" minősítést. A korábbi zártkertek megnevezését megtartották, de külterülethez vagy belterülethez sorolták őket, fekvésük szerint. (Általában külterülethez, de a városok közvetlen közelében néha belterülethez, főleg, ahol fejleszteni kívánták ezt a részt.)

Nekem is van zártkertem, és az külterületen fekszik.

2020. máj. 26. 16:51
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Kérlek, ne magyarázd meg, hogy 30 éve megszűnt, mert konkrétan ma is bent ültem a MUNKAHELYEMEN, a FÖLDHIVATALBAN, és intéztem a ma is zártkerti besorolású helyrajzi-számok ügyeit.

Ahogyan teszem azt már közel 15 éve.

A minősítés nem szűnt meg sem régen, sem mostanában, pontosan az a 3 féle besorolás van, amit írtam. Nem csatoltak semmit sehová, a zártkert köszöni szépen, él és létezik. :)

2020. máj. 26. 17:36
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Olyat próbáltam keresni, ami közérthetően magyarázza el, nem pedig törvényi szöveg. ez egy kis leírás a zártkertekről, a művelés alóli kivonásról.

A "zártkerti ingatlanok művelés alóli kivonására" vonatkozó törvény 2015-ben lépett hatályba, ami igen érdekes lenne, ha 30 éve nem lenne zártkert. :)

Ha valakit tényleg érdekel a téma, érdemes elolvasni.

Ez pedig egy 2019-es cikk arról, hogy bizony a CSOK és a hitel is igénybe vehető zártkertre.

[link]

Erre bárki rá tud keresni, aki érdeklődik, illetve aki hitelt akar, úgyis utána jár a dolgoknak és bemegy a bankba érdeklődni.

2020. máj. 26. 17:46
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Abban az egyben talán igazad van, hogy nem minősítették őket kül-, ill. belterületté. (Bár ezt se magamtól találtam ki, hanem jogászok által írt cikkekből és hivatalos oldalakról olvastam. Először linkeltem is párat, de aztán kitöröltem, mert lehet, hogy mégis tévesek.)

De az biztos, hogy nem te lehetsz a munkahelyed vezérlő csillaga, ha te is csak félig vagy tájékozott a témában, 15 év után.

Ahogy írtam előzőleg is, a már meglévő zártkertek megnevezését megtartották, de a fogalmat, hogy zártkert, hivatalosan megszüntették. Viszont új jogszabályt ideiglenesen - azóta se - nem hoztak, hogy mi legyen a zártkertekkel. Ezért ez egy ilyen félig törvényen kívüli állapot, hogy nincs, és mégis van. Mivel új jogszabály híján nem tudtak mit tenni, ezért maradt az elnevezés.

Még a dátumokat is megtaláltam, ha hozzáférsz a korabeli törvényekhez és rendeletekhez a munkahelyeden, dátum alapján kikeresheted őket.

A zárkertek létrehozását az 1967. évi IV. törvény határozta meg, de ezt 1987. szeptember 1. napjától hatályon kívül helyezték. Innentől hivatalosan nincs hivatalosan zártkert, csak amit annak idején zártkertnek neveztek, azt az átminősítések elnapolása miatti joghézag folytán annak nevezik továbbra is.

2020. máj. 26. 19:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!