Mit jelent az, hogy egy (gyom) növény "rejtve nősző"?
A Gyomkonyha c. könyvben írják a kövér porcsinról, hogy:
"Gyűjthető egész nyáron, virágzás előtt. Vigyázat rejtve nősző." (88. oldal, lap alja)
Nem sikerült értelmeznem, pedig szeretném kipróbálni, hogy milyen az íze :), de egy ilyen vészjósló figyelmeztetés mellett nem akarok elmenni szó nélkül.
Nézz utána a neten, a porcsinnak semmiféle negatív hatása vagy tulajdonsága nincs, ami miatt veszélyes lehetne.
Ez valami elírás lehet a könyvben, az egyetlen, amire figyelni kell, hogy nagyon könnyen elszaporodik és nehéz kiírtani - de ez csak a természtésre vonatkozik, a fogyasztására nem.
Rákerestem, régi írásokban gyakran előfordul ez a kifejezés. Szerintem arra utal, hogy a virág már a szirmok szétnyílása előtt megtermékenyül(het) a saját virágban lévő virágportól, tehát nem feltétlenül jelzi a szirmok szétbomlása a virágzást.
Lehet, hogy virágzás után már keserű és rágós. Vannak ilyen növények. Próbáld ki, és írd meg ide. :)
"egy (gyom) növény "rejtve nősző"?"
Helyesen:
egy (gyom) növény "rejtve mászó".
3-aska vagyok. Szerintem a négyesnek van igaza.
Létezik az a szó, hogy "nősző".
Én arra tippeltem,hogy elírás és rejtve növő.És a porcsin a talajszinten növekszik vagy fogalmazhatunk úgy is ahogy az 5-ös írta.Mert tulajdonképpen elkúszik mászik a nagyobb növények alatt.
Azért érdeklődtem is kicsit és azt mondták,hogy olyasmit jelent,hogy elveszik a tömegben.
3-as vagyok.
Kedves Kérdező! Ne hagyj bennünket cserben. Várjuk a megfigyeléseidet!:))
7-es vagyok.
Bár ez meg azért nem stimmel,mert a porcsinnak,igaz,hogy pici,de azért jól látható virágai vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!