Meg lehet védeni valahogy a virágokat a széltől, hogy ne törjenek, boruljanak?
Kinti virágokról van szó, főleg cserépben, néhány szabadföldben.
Az elmúlt napokban (hetekben?) megállás nélkül fúj a szél, már több virágomat borította fel, fordította ki a földjéből, vagy egyszerűen csak letépte/letörte a virágokat, leveleket róla. Tegnap az egyik virágom például egy teljesen kifejlett és egy bimbózó csokor virágot veszített el mert letörte a szél. Alig maradt rajta így virág. A másiknak folyamatosan szedegetem össze a félig kinyílt virágait egyesével a kertből.
Elszomorít, nem azért tartom a virágaimat, hogy teljesen megkopaszodjanak már tavasszal. :(((
Szélvédett hely nincs a kertben. Beépíteni, bokrosítani nem tudom (vagyis nem akarom, így is pici és nagyon árnyékos).
Van valami megoldás, hogy a virágaim túléljék és ne úgy nézzenek ki, mint amit a kutya szájából rángattak ki? :(
A növény mellé karó kell, a növény szárát rákötözve 8-as csomóval.
A cserepek köré pedig téglák vagy valami más, ami megtartja. Spórolhatsz a téglával, ha fal mellé rakod, így csak egy oldalról kell tégla. Ha nincs téglád, bármi más jó, aminek súlya van. Téglát a cserépben lévő földre is rakhatsz, hogy a súly lenyomja, ne forduljon ki a földből a virág mindenestül.
Ettől persze a virágokat és a gyengébb ágakat letörheti, amikor ilyen nagy szél van, az ellen semmit nem tudsz tenni.
Mivel a szelet nem tudod megállítani, ezért a szélvédett hely lenne az egyetlen tökéletes megoldás. Ha nincs, akkor vállalnod kell egy bizonyos mértékű szélkárt.
Annyi, hogy ami ezek után kint, a szabadban hozza a levelét, virágát, az ellenállóbb lesz, mint ami még bent, a fényhiányos és szélmentes helyen nőtt.
Borulás ellen azt lehet tenni, hogy cserepestől a földbe ásod őket, némelyiknek ez is elég. Ami még borulósabb, az mellé meg szúrsz le acéldrótot, a nagyobbak mellé veszel second hand betonvasat, vagy esetleg fából készült karót, de az elég csúnya, mert vastag és feltűnő, és ezekhez kötöd a növényeket.
Sajnos az időjárás ilyen. Nem kérdez, nem válogat.
Szerintem még örüljünk, hogy nem cunami van, csak egy kis szél.
Én is utálom, és elegem is van belőle, de időjárás ellen nem tudsz védekezni, vagy csak az említett módokon.
Nekem pl. van egy csomó színes műanyag kaspóm. Tök jól mutatnak, hogy változatosak a színek. És idén vettem egy nagyon szép kovácsoltvas polcos virágtartót is. Nyilván nem fogom egyesével kikötözni a kaspókat. ennek az az ára, hogy egy közepes szél felborogatja.
Ha bejutnék a városba, vennék pár kerámia kaspót.
A franc gondolt erre télen, bent nem borította fel semmi. A műanyag meg olcsó volt.
De hát aki biztonságot akar, fizesse meg. A kerámiát nem fogja felborítani a szél, cserébe 5x annyiba kerül.
Ami szél meg felborítja, az a tetőt is letépi, az ellen már sehogy nem tudsz védekezni.
Még annyi, hogy nem szabad olyat venni, ami alul keskeny, és felfelé szélesedik. Legyen egyenes, egyenletes szélességű. Nem tudja megdönteni, megborítani a szél, hiszen sokkal stabilabban áll, mint aminek keskenyebb az alja.
Karózva van pár növény, amit lehet, de egyrészt bokros növényt korlátozottan tudok karózni, másrészt ami mellett van karó annak se tudom minden szál virágát, minden levelét odakötözni. :( Most például a fuksziámat tépázza kegyetlenül a szél, annak a rengeteg kis bimbóját nem tudom kikötni. Már letört róla egy csomó. :(
A cserepek stabilak (khm, igen... egy kisebb vagyonért vettünk kerámia cserepeket, hogy legalább azok álljanak már meg a talpukon) de kifordul a virág a cserépből néha.
Pedig kénytelen leszel alkalmazkodni a szélhez (meg úgy cakkpakk az időjáráshoz), mert azt megváltoztatni nem tudod!
Én pl tegnap est behordtam az összes leanderemet és muskátlimat, ami cserépben van... Hiszen ezek mozdíthatóak, nem kell olyan lustának lenni és kint hagyni, ha ekkora szelet jeleznek előre. Kisebb szelek esetén nem hordom be, de már akkor is borult fel olyan, ami idétlen formájú.
A kiültetettek mellé meg karó, meg imádkozás, ez van. MOst én a paradicsompalánták miatt aggódom. De arra nincs kapacitás, hogy mindet egyesével körbebúrázzak, hogy a szél se érje, szóval.... :)
Egyébként meg ha ennyire zavar ez, akkor tarts ellenállóbb növényeket! Meg neveld olyan formájúakra, hogy alacsonyabbak maradjanak, és ne kaphasson úgy bele a szél...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!