A ma pontosan 2 hete földbe tett csilipaprika magok kikeltek, sőt, felnyúltak, mert meleg sötét helyen tartottam (fotó). Lehet belőle még valami, vagy eldobhatom?
Én 4-6 hétről olvastam, amig kibújik. Mivel még csak 2 hete földeltem, nem is nézegettem. Az imént viszont megnéztem. (van több is, nem fotóztam mindet. De, van egy ömlesztett edény is, abban még a többség (palánta) nem bújt ki, csak néhány).
A palántázás igazából 8-10 hét, ezért szokták egyesek már január-februárban elkezdeni, én mondjuk márciusban csináltam, mert nem szeretem hamar kiültetni.
A paradicsom kevesebb időt igényel, a paprika többet, az inkább 10 hét.
Az, hogy kibújik, tulajdonképpen akár 2-3 nap is lehet, ha melegben van. Én pl beáztatom a magokat ültetés előtt, ez meggyorsítja a folyamatot. Utána volt, amit napos ablakba tettem, az már kint volt 2-3 nap múlva.
Ezek valóban megnyúltak, de ettől még nem kuka. Ha mostantól optimális körülményeket biztosítasz nekik, helyrejönnek.
Az "ömlesztett" edényben is ugyanilyenek vannak? Mert ha cserepezni akarod, akkor ezeket kihajítanám, ha nem képviselnek nagy értéket. Megmaradnak, ha most kiteszed a szabadba, de lefekszenek, kacskaringósak lesznek.
Ha kintre szánod, akkor meg 2 héttel ezelőtt már a szabad földbe kellett volna veteményezni. Pohárba március közepén.
Azt persze megteheted most is, hogy kirakod szabadba így poharastól 3 napra szűrt fénybe, hogy ne égjenek meg a napon, aztán máris mehetnek végleges helyükre, a földbe, úgy, hogy ezek a sziklevelek csak 3 cm-re álljanak ki a földből, ahogy rendes esetben is. Akkor nem dőlnek el, és ha nem öntözöd agyon, akkor még elég jók lehetnek.
Ezt még semmi, simán kinövik. Csak ez az egy gond, amit írtam, hogy ha így maradnak, akkor a vékony szár nem fogja tudni megtartani a leveleket, és lefekszenek, a hegyük persze elindul felfelé, kanyarban nőnek.
Ha van palánta bőven, én így egyben próbálnám kiütni a földet, és szétszedés nélkül tenném le a gödörbe, ha nem törik össze a föld, mert annyi gyökér még nincs, ami összetartana akármilyen kevés földet. Aztán ha megmaradnak, akkor 1 vagy 2 marad, a többit kiszedni.
A "macskap öcse" paprikát én is ikertövekkel szoktam termelni, mert így is ki tudják nevelni (megfelelő tőtávval, persze), és ha valami történne az egyikkel, ott van a másik. Régebben jártam egy kertészhez (nyugdíjas agromókus volt), akinek minden évben volt egy legalább 50 méteres sora belőle, és úgy termelte, hogy 5 centinként voltak a tövek. És úgy is termett...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!