Ritkítás működhet?
Egy erős csilipaprika bokorról lenne szó(7 pod condo sr).
Már jóideje vannak rajta kifejlett zöld paprikák.Nagyon nagy növényről van szó.Még mindég hajt új virágokat is.Nagyon sűrű bokor.Az érdekelne hogy ha esetleg ritkítanám a bokrot,virágos részét levágnám és leveleket is szednék róla,hogy akkor hamarább beindulna a paprika érése?Mivel már nagyon sok kifeljett paprika van rajta de mind zöld.Vagy hadjam úgy ahogy van és idővel beérik?Azért kérdezem mert attól tartok hogy nem fog beérni.
Nem tudom mennyire lehet sűrű az a bokor, de általában a paprikaféléket nem kell megritkítani ahhoz, hogy elegendő napfény érje a termést.
Kb. ilyesmi levélsűrűség mellett biztosan nincs szükség a levelek egy részének az eltávolítására:
Ha ennél lényegesen sűrűbb a bokrod és egyáltalán nem látszanak ki a termések a levelek közül, hát akkor... Akkor nem tudom. :) Pár levelet talán leszedhetsz, de én nem nagyon "bolygatnám meg" az egész növényt egy jelentősebb ritkítással vagy a sok virág visszametszésével. Csak simán kitenném erősebb napra napfürdőzni, lehetőleg melegebb helyre. (Fóliasátor, üvegház, valamilyen zárt tér, vagy ilyesmi is szóba jöhet, ha van rá lehetőség.)
Szobába semmiképpen se, mert rosszul jársz. A paprika meg főleg. Szabadban kell minél naposabb helyre tenni, ha fóliád nincs. Esetleg még egy fullüveges előtérben megmarad, de lakószobában nemigen.
Nem a termést kell sok napnak érni, hanem az egész növényt. A levelek nevelik a termést, meg az egész növény anyagát a levelek állítják elő. Úgy hívják a folyamatot, hogy fotoszintézis. A gyökerek csak vizet vesznek fel, meg pár ezreléknyi ásványi anyagot, a többit a levelek gyártják a levegő CO2-jéből.
A chilik többsége középhosszú vagy kimondottan hosszú tenyészidejű, a mi éghajlatunkon nem mind tud beérni.
Viszont át lehet teleltetni olyan világos helyen, ahol éjszakára lemegy 15 fokra a hőmérséklet, de fagy nincs. Teremni nem fog télen, de megmarad tavaszig, és némi metszést követően nekifog virágozni már májusban a szabadban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!