Kezdőoldal » Otthon » Kert » Az emberek többsége tájékozódi...

Az emberek többsége tájékozódik a növények igényeiről, vagy csak úgy ültetik agyba-főbe?

Figyelt kérdés
Nekem rengeteg ilyen ember van a környezetemben. Vajon ez mennyire általános?
2020. ápr. 29. 18:11
 1/6 anonim ***** válasza:
53%
Van, aki tájékozódik, van, aki nem (vagy csak felületesen ill képzelődik).
2020. ápr. 29. 18:49
 2/6 anonim ***** válasza:
Vettünk pár éve egy házat kis udvarral. Kb. 75 nm-en nincs beton, na, ez a placc totál be volt ültetve tujával, fenyővel. Egy dzsungel volt, volt egy 12 m-es fenyőfa is, akkor csenevész szerencsétlen fenyők kikötözve a kerítéshez, beteg tuják, a nagy fenyő alatt egy kiszáradt mályva!!! csemete, magaságyás málnának és egyéb bogyósgyümölcsűnek, róza is volt kettő beékelődve a tuják közé, összesen vagy 22 fát vágattunk ki. És ahhoz nem kell agysebésznek lenni, hogy az ember tisztában legyen azzal, hogy egy fának nagy tenyészterülete van, magyarul nagyra nő, hely kell neki. Jah, és hogy fenyő alá nem ültetünk mályvát. Isten barmai, én csak ezt tudom mondani az előző tulajokra, még a ház elé is ültették a nyamvadt tujáikat. Arról már nem értekeznék, hogy eleve utálom a tuját, nem itt őshonos növény, csomó betegsége van épp ezért, nem is tartom szépnek. Helyette van sok más őshonos örökzöld, de mindenki bele van buzulva a tujába. Te milyen elrettentő példákkal szembesülsz?
2020. ápr. 29. 22:08
 3/6 anonim ***** válasza:

Én például igyekszem tájékozódni, de rengeteg növényről egymásnak ellentmondó infókat találok, így végül lehet hogy hü lyeséget csinálok végül szegény növénnyel.

A másik, hogy többször kaptam már úgy virágot ismerőstől, hogy nem tudta megmondani hogy mi a neve, milyen virág pontosan... ezeknek esélytelen utánanézni, úgyhogy ezeket csak elültetem valahova, aztán vagy megmarad vagy nem.

2020. ápr. 30. 10:44
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Kedves 3-as! Benned megvan a szándék, ez jó is, szerintem a kérdező arra gondolt, amivel én is találkoztam (2. válaszoló vagyok). Mikor anyuka meg apuka elmegy a kertészetbe vásárolni, anyukának meg megtetszik egy cserje, mert mondjuk szépen virágzik, és meg is veszik rögtön, pedig lehet, nincs is olyan szeglete a kertjüknek, ahol jól érezné magát a növény. Magyarul sz@rnak arra, hogy árnyékkedvelő vagy fényigényes satöbbi. A helyigényről nem is beszélve. És veszik így az évelő! növényeket.
2020. ápr. 30. 11:32
 5/6 A kérdező kommentje:
Az én ismerősi körömben türelmetlenek, vetik a magokat és ültetik ki a melegigényes palántákat már márciusban, áprilisban elején amit egyébként csak 12 fokos talajhőmérséklet felett lehetne, de biztonságosan fagyosszentek után, mert "nem akarja nézni bent a sok palántát, jó lesz az kint is" aztán csodálkozik, ha 0 a termés. Meg lúgos talajt kedvelő növényeket ültetnek a savas talajba. Fügét kiültetik északi oldalra, árnyékba, télen pedig nulla takarás a fiatal bokornak).
2020. ápr. 30. 12:46
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Igen, az az általános, hogy az emberek nem tájékozódnak a növények igényeiről. Nézd vissza a kérdéseket itt, rengeteg esetben a probléma abból adódik, hogy nekifogott az illető valaminek, mielőtt fogalma lett volna, hogy hogy is kellene. De az ismerőseim is legalább 90 %-ban így csinálják, fel se merül bennük, hogy ha egy fa megnő, akkor nem akkora lesz a helyigénye, mint az első pár évben, és beültetik 3x3 m-es kötésbe. Pedig ezek nagyrészt falun élő emberek, nem most látnak először fát. Itt a szomszéd település szélén csinált valaki egy kb. 2 hektáros vegyes gyümölcsöst, és sok más amatőr hiba mellett minden fát egyformán 3x4 m-re tett. Őszibarackot ugyanúgy, mint a sárgabarackot meg a cseresznyét. Ő is majd megdöbben...

A fügével nincs egészen igazad. Oké, sok esetben hasznos, ha fagyos időben felmelegszik a környezete, így hajnalra se hűl le annyira, és pont ez a különbség lesz az életmentő. De más esetben meg, ha mondjuk meleg a január, akkor a déli oldalon lévő, alapból rövid mélynyugalmi idejű füge nedvkeringése beindul, és ha ekkor jön egy lehűlés, mondjuk -12 fokkal, akkor elfagy. Miközben az északi oldalon lévő füge még vígan mélynyugalmi állapotban van, annak meg se kottyan ez a hideg, mert az még mindig a -15-öt elviselő állapotban van. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha az északi oldal esetleg körben épületek által védett, a déli meg nyitott.

2020. máj. 1. 09:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!