Az emberek többsége tájékozódik a növények igényeiről, vagy csak úgy ültetik agyba-főbe?
Én például igyekszem tájékozódni, de rengeteg növényről egymásnak ellentmondó infókat találok, így végül lehet hogy hü lyeséget csinálok végül szegény növénnyel.
A másik, hogy többször kaptam már úgy virágot ismerőstől, hogy nem tudta megmondani hogy mi a neve, milyen virág pontosan... ezeknek esélytelen utánanézni, úgyhogy ezeket csak elültetem valahova, aztán vagy megmarad vagy nem.
Igen, az az általános, hogy az emberek nem tájékozódnak a növények igényeiről. Nézd vissza a kérdéseket itt, rengeteg esetben a probléma abból adódik, hogy nekifogott az illető valaminek, mielőtt fogalma lett volna, hogy hogy is kellene. De az ismerőseim is legalább 90 %-ban így csinálják, fel se merül bennük, hogy ha egy fa megnő, akkor nem akkora lesz a helyigénye, mint az első pár évben, és beültetik 3x3 m-es kötésbe. Pedig ezek nagyrészt falun élő emberek, nem most látnak először fát. Itt a szomszéd település szélén csinált valaki egy kb. 2 hektáros vegyes gyümölcsöst, és sok más amatőr hiba mellett minden fát egyformán 3x4 m-re tett. Őszibarackot ugyanúgy, mint a sárgabarackot meg a cseresznyét. Ő is majd megdöbben...
A fügével nincs egészen igazad. Oké, sok esetben hasznos, ha fagyos időben felmelegszik a környezete, így hajnalra se hűl le annyira, és pont ez a különbség lesz az életmentő. De más esetben meg, ha mondjuk meleg a január, akkor a déli oldalon lévő, alapból rövid mélynyugalmi idejű füge nedvkeringése beindul, és ha ekkor jön egy lehűlés, mondjuk -12 fokkal, akkor elfagy. Miközben az északi oldalon lévő füge még vígan mélynyugalmi állapotban van, annak meg se kottyan ez a hideg, mert az még mindig a -15-öt elviselő állapotban van. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha az északi oldal esetleg körben épületek által védett, a déli meg nyitott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!