A fügefámról valamilyen állat (madár) minden évben leeszi az összes fügét. Hogyan lehetne megelőzni?
Volt már ilyen problémája valakinek?
Nem jár be idegen a kertbe, és soha nincsen egyetlen lehullott gyümölcs sem a fa alatt, hogy mondjuk a szét fújta le.
Idén is már jól láthatóan bőséges lesz a termés, jó lenne megóvni valahogyan.
Valami ötlet?
Már gondoltan erre, csak már vagy 4 méter magas, és inkább bokorszerű, mint fa.
Szóval nem volna egyszerű rátenni, de ha nem lesz jobb ötlet, akkor ennél maradok.
Ekkora bokrod van, és mindet leeszik a madarak...?
Nálunk is kb. ekkora lehet (átmérőben és magasságban), de több kiló füge van rajta, főleg az első menet hatalmas gyümölcsökkel. De nálunk csak a darazsak kóstolgatják... A második terméskör már kisebb, a harmadik meg ősszel vagy beérik - vagy nem... De madarakat soha nem láttam körülötte
Sok éve harcolok a seregélyekkel a szőlő, meggy, cseresznye, körte, szilva, alma, stb. miatt. Rengeteg dolgot kipróbáltam, az égvilágon semmi nem ijeszti el őket 2-3 napnál tovább, hozzászoknak. Nálad valószínűbb a rigó, de ami fekete, az mind kártékony. Hogy a devla verje meg őket. :) Az egyetlen megoldás a madárháló. Felrakni nem nehéz, leszedni kínszenvedés... Ha nem ér a földig, és felül nem ér össze, akkor alámennek a madarak, még ha csak 10 cm hézag van is. Rendszeresen megesik, hogy a szél elmozdítja, és bemennek a lyukon.
Ha úgyis mindegy, mert neked nem jut, akkor még most ess neki, és mondjuk 2,5 m-en mindent vágj el. Akkor még ha nő is egy métert, akkor is rá tudsz tenni az első éréskor egy hálót létráról. A tetejéről úgyse nagyon tudnád leenni.
Az kizárt, hogy a földről viszi el valami jószág a hullottakat?
Köszönöm a rengeteg választ.
Bp.-en lakom, itt a kertemben semmiféle más "négylábú jószág" nem fordul elő a vakondokon, macskákon és a nyesteken kívül.
Sajnos a nyestek miatt erősen megfogyatkoztak a rigók is a kertben.
Csak madarak lehetnek a tettesek, mivel még egyetlen lehullott gyümölccsel sem találkoztam. Amúgy mindig várom, hogy beérjen és megpuhuljon, de mire leszedném már nincsenek ott az érettek.
Idén is biztatóan bőséges a termés, szerintem most megpróbálkozok a madárhálóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!