Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kivagott oszibarackfa melle...

Kivagott oszibarackfa melle milyen tavolsagba kerulhet (ne) uj, konteneres oszibarackfa?

Figyelt kérdés
Udv! 3 meterrel eleg tavolabb ultetni az ujat, ha a regit kb. 1,5-2 eve vagtuk ki? Lesz hatranya az uj fanak pl. a regi foldben maradt gyokerei miatt? Koszonom!

2020. ápr. 25. 11:04
 1/10 anonim ***** válasza:
bárhova ültetheted, sőt az új gyökerek szeretnek a régi fa gyökereikben futni
2020. ápr. 25. 11:07
 2/10 A kérdező kommentje:

Koszi, ment plusz, de...

Azt irjak, ugyanoda ugyanolyat nem idealis. Viszont nem pont ugyanoda teszem, de par ev mulva az uj fa gyokerei oldaliranyba metereket terjeszkedhet. A regi fa betegsegei nem fogjak zavarni?

2020. ápr. 25. 11:27
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

A régi fa betegségei biztos fogják zavarni, de nem jobban, mint 30 méterrel odébb. Egy beteg öreg fa kórokozói mindenhol jelen vannak a környéken.

Van a talajuntság nevű dolog, ami kicsit félrevezető név, a régi időkből származik, amikor még azt hitték, hogy a régi barack helyén azért nem nő az új, mert a régi minden tápanyagot kiszedett a talajból. Arra csak később jöttek rá, hogy hiába pótolnak minden tápanyagot, az új fa akkor se akar nőni. Ez attól van, hogy minden egyes fa gyökere kiválaszt egy egyedi hormont, ami blokkolja a fajtársak gyökereit. Ha egymás mellett van két barackfa, akkor a gyökereik nem gabalyodnak össze, mint mondjuk egy barack meg egy alma esetében, hanem amőbaszerűen felosztják egymás közt a talajt, ahol összeérnek, ott mindkettő gyökerének fejlődése leáll, másfelé próbálkoznak a növekedéssel. Egy öreg fa helyén az új fa még érzi a blokkoló hormont, ezért nem fejlődik sehová.

Ez a hormon kb. 4-5 év alatt bomlik le teljesen, ahogy a gyökereket megeszik a gombák.

Szerintem ennyi idő után 3 m-re már ültetheted, csak ne egy egérlyuk méretű gödörbe, hanem áss egy fél méteres gödröt, és olyan földdel töltsd fel, amit pár méterrel távolabbról viszel oda, ahol már nem lehet barackgyökér, és a talajfelszínről, hogy jó porhanyós legyen. Ebben az odavitt részben növekedhetnek egy évet a gyökerek, aztán addig is javul a helyzet az öreg fa gyökereivel.

Ha ez nem "igazi" konténeres, csak most tavasszal beültették a maradék fákat, akkor ültetést követően erősen metszd vissza, különben nem nagyon fog fejlődni. De rendes konténeres esetében se árt. Ezekről ismerősöknek rossz tapasztalata van.

2020. ápr. 25. 13:49
 4/10 A kérdező kommentje:
Koszonom a csodas valaszt!
2020. ápr. 25. 14:42
 5/10 mindentudó99 ***** válasza:
Ha a tuskó benne maradt furkálj bele. A furatokba mehet gyomírtó. Kidögleszti. Nem lesz baja ha oda ülteted. Az őszik könnyen pusztulnak tafrina miatt. Szoktad permetezni?
2020. ápr. 25. 14:54
 6/10 A kérdező kommentje:

Oszinten szolva (most tan megbotrankoztatok) nem permetezek. Nagyapamek tettek, en nem. Ha el nem fagy (ahogy most sajnos elfagyott), a sargabarackunk (kb. 25 eves) keves esztetikai metszessel es permet nelkul terem annyit (pl. tavaly), hogy leszedni alig birjuk, 50 uveg lekvar siman keszul. Ez evek ota igaz. A kekfrankos szolonk nem igenyel semmit, mindig tele van, szinte lerohadni se akar januarig a szoloje. Ribizli szinten csodalatos a'la nature evtizedek ota. A ringloszilva a haz elott csak ugy van, de hozza a szep gyumolcsot, ha nem viszi el fagy. Az elozo oszi nem adott szep gyumolcsot, gumis volt, nem is magvavalo, de meg lehetett enni. Ketten voltak ugtanolyanok (tesoknak mondtam oket) egymastol kb. 10 meterre, egyszerre is pusztultak el kb. 20 ev utan. Most egyikuk melle ultetek igy. Igyekszem olyan gyumolcsoket venni, amik nem kenyesek. Van meg som (keleti es husos), egres meg kivi. Ezek egyelore nem teremnek, bar a sombokrok rendesen tele vannak iden, most hozhatnak rendesen.

Ha a torzs kb. 10 centi utan jelentosen oldalra dol, az nem gond? Tulajdonkeppen "magatol" dol...

2020. ápr. 25. 16:14
 7/10 A kérdező kommentje:

Nem dol, hajlik...

Koszi az elozonek is a tippet!

2020. ápr. 25. 16:16
 8/10 anonim ***** válasza:

A törzs felső része álljon függőlegesen, ne a gyökere. Ha csemete, akkor karózd.

Ez főleg esztétikai hiba csak, ha ferde a törzs. Baj akkor lehet, ha egy idősebb fa dől meg, vagy ezt hagyod ferdén fejlődni, mert akkor a gravitáció, plusz a termés tömege meg a szél együttesen kitörheti, vagy esős időben ki is fordíthatja gyökerestől a földből, láttam már ilyet élőben is, többet. Ezen is metszéssel lehet segíteni.

Szép dolog a nem permetezés, de csak addig, ameddig egy adott kórokozó vagy kártevő nincs jelen a kertedben. Ha majd egyszer megjelenik, akkor vagy a permetezőt veszed elő, vagy a láncfűrészt. :) Jópár konkrét példát tudok a saját kertjeimből, pl. a szilva meg a körte esetében a poloskaszagú darazsak, amikről korábban nem is hallottam, de aztán vagy 15 éve egyszer csak azt vettem észre, hogy a több mázsásnak ígérkező termés egy hét alatt lepotyogott, kb. 1 cm-es korban. Azóta ezek ellen is permetezek. Vagy a szőlő esetében, 8-10 éve még nem volt lisztharmat, nem kellett permeteznem, de tavaly nem ettem volna egy szem szőlőt se az egyik telkemen az 50 tőkéről, ha nem permetezek ellene 4-5 alkalommal. De említhetném nagyapáink idejéből a krumplibogarat is, amit egyik évben még senki nem ismert, 10 év múlva meg már az egész országban letarolta a krumpliföldeket, az is így hirtelen jelent meg a semmiből.

2020. ápr. 25. 16:48
 9/10 mindentudó99 ***** válasza:
Lehet szerencsed néha vagy egyes fajtákkal. De az őszit a tafrina kinyírja menthetetlenül ha nem permetezed. Kár is ültetni ha nem akarod permetezni. Nem tudom de ha itt rengeteg eső van gyümölcséréskor minden lerohadna ha nem permeteznék. A szőlőt mindíg kell. Az almàt a lisztharmat zabàlja mindíg a szilvákat meg a tetvek. Itt semmi mem lenne permetezés nélkül.
2020. ápr. 25. 17:59
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a hasznos (és érdekes) válaszokat! Egyelőre nálunk ezekkel a fajtákkal működött permetmentesen. A kékfrankos meg a ribizli viszonylag kevés ellenséggel rendelkezik (úgy tudom), tehát azokat nem féltem. Nálunk, mondom, a sárgabarackot se bántotta eddig semmi, csak a késői fagy viszi el, a vadszilva ugyanez (bár az most mintha megkötött volna, nem csak nálunk, kis túlzással tele van vele Veszprém város minden négyzetmétere). A kivit direkt azért vettem, mert elvileg nem bántja semmi, későn is érik. Kis (öntermő ageni) szilvafa is van, az virágzott már, de talán azt is elvitte a fagy, fene tudja. Somot nem féltem, egrest se. Fekete ribizli is van, az meg a meleget nem szereti, de hát mit tegyek, ültettem egyet azért... vadrózsát két éve gyökereztettem egy üresebb részre, az nő akkor is, ha nem akarom. Szóval így :)
2020. ápr. 25. 18:24

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!