Kezdőoldal » Otthon » Kert » Csepegtető csövet milyen...

Csepegtető csövet milyen távolságba fektessem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Abszolút kezdőként van egy kiesebb veteményesem. Tudjátok, csak pár sor apróság, ami a ház köré kell. Hagyma, répa, petrezselyem, saláta, retek, stb.

A sorokat úgy csináltam, hogy egymástól kb. 25-30 cm-re legyenek. Így van 4 sor, utána egy kicsit nagyobb távolságra kezdődik a másik négyes osztás.

Gondoltam, hogy (úgyis van itthon 16-os) csepegtetőcsővel oldanám meg az öntözést. Minden sorhoz külön-külön ki kell húzni a csepicsövet, vagy elegendő lenne, ha az 1. és 2. sor illetve a 3. és 4. sor közé kerülne 1-1 cső?

2020. ápr. 15. 00:23
 1/4 anonim ***** válasza:

25-30 cm már sok, így soronként praktikusabb a csöpögtetőt kihúzni.

répát, petrezselymet sűrűbre kellett volna vetni, ezeknek nem is jó annyira a csepegtető.

Illetve nem ugyan akkora a víz igényük. szóval nem tudom hogy néz ki pontosan a veteményesed, de többet ér ha kézzel locsolsz :)

2020. ápr. 15. 00:53
 2/4 anonim ***** válasza:
73%

Cső, nem szalag? Milyen kiosztású? Szalag jobb, mert az van 10 cm-es lyukkiosztással, én azt használok mindenre. A talajfelszín a lyuktól mérve csak nagy öntözés után lesz nedves 10 cm távolságban, 1 óra csepegés után még csak 5-6 cm-re. És egy fejjel lefelé állított V formájában terjed lefelé a nedves sáv. Ebből következik, hogy minden sorra külön kell. Cső mondjuk más, mert ott több lyuk van egy helyen, gyorsabban áztat, de ez meg szétáztatja a lyuk alatti részt, letömörödik és kicserepesedik a föld, a távolabbi helyeket meg szárazon hagyja.

25-30 cm sortáv túl sűrű, lehet, jobban járnál, ha minden második sort kikapálnál. :) A növényeknek van egy térigényük, egymás hegyén-hátán nem fognak fejlődni. A hagyma még oké, de pl. a zöldség nálam 60 cm-es sortávra van, és nyár közepére összeér a két sor levélzete. Ha 40-50 cm-nél sűrűbb a sor, az a tőtáv nagyon erős megnövelésével, tehát ritkítással orvosolható csak. Vagyis, bonyolítod a művelést, egy sor helyett kettőt kell körbekapálnod.

A cső bonyolítja persze a kapálást. De viszont az öntözést megkönnyíti, csak rányitod a vizet, aztán csinálsz bármi mást. Ritka lyukaknál mondjuk csak a fele növényt öntözöd, mert a lyukak közti rész száraz marad.

Ez is az egyik érdeme a csepegtetésnek, hogy nálam 60 cm a sor, és a sorközben 40 cm-en száraz marad a felszín, nem kelnek a gyomok (csak a kövér porcsin), amikor nem esik.

2020. ápr. 15. 07:16
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
A csepegtetőnek csak akkor van értelme, ha a cseppek egy konkrét növény közvetlen közelében, a gyökerére rá egyenesen csepegnek. Nálunk a paprika, paradicsom, uborka kapott csepegtetőt. A sportáv annyira nem központi kérdés szerintem, olyan szélesre húzd, hogy be tudj menni közé. Egy sorra egy cső kell hogy jusson értelem szerűen. Mi úgy szoktuk, hogy először kirakjuk a csövet, aztán a lukak mellett/alatt elültetjük a palántát. Hogy a víz lehető legjobban a haszonnövényre jusson, ne az ilyen meg olyan gazra.
2020. ápr. 15. 09:49
 4/4 anonim ***** válasza:
73%

Én a fenyőt ültettem így, hogy kihúztam az egy méteres kiosztású csövet, és a lyukakhoz ültettem.

Ha megnőnek a növények, akkor a gyökerük behálózza annyira a környező talajt, hogy pl. egy paradicsom tökéletes mértékben tudja hasznosítani a 25 cm-re lévő lyuk vizét, mert oda fejleszti a gyökereit. De ültetés után egy darabig bizony tényleg az a helyzet, hogy közvetlenül mellé kell csepegni a víznek, lehetőleg 10 cm-en belül. Ezért is kell pl. sárgarépának, zöldségnek a 10 cm-es kiosztás, mert mindegyik tő közvetlen közelében ott megy a víz. Még ha egy lyuk eldugul is (ami nem ritka), akkor is kap valamennyi vizet a következő lyukból.

2020. ápr. 15. 16:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!