Kezdőoldal » Otthon » Kert » Pohárba vagy nagyobb alkalmato...

Pohárba vagy nagyobb alkalmatosságba vetitek a paprikát és aztán pikírozzátok poharakba, cserépbe?

Figyelt kérdés

Kényelmesebb lenne, melegebben tarthatnám, ha nem poharakba vetném, viszont úgy tudom(csak most nem találok eligazítást a témában), hogy a nem pikírozott gyökere mélyebbre nyúlik, nem annyira szétágazó. Nem szeretem, hogy bármilyen óvatos kapálásnál is leszakadnak a felszín közelében futó gyökerek.

Mélyebbre meg nem ültethetem, mint a pohárban voltak, bár látom, van aki jó mélyre süllyeszti, és nem lesz ebből baja, hátránya.

2020. márc. 5. 10:55
 1/5 A kérdező kommentje:
Valaki azt írja itt a "Gyakorin", hogy 3-szori átültetés, háromszoros termésmennyiség. Nem akarom hinni. Régen a ládából ültettük szabadföldbe, rengeteget termett.
2020. márc. 5. 12:12
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Nekem ilyen 24 helyes ültetőm van fedéllel ami benntartja a párát, utána ültetem át pohárba és aztán cserépbe.
2020. márc. 5. 18:02
 3/5 A kérdező kommentje:
Milyen földbe szoktad vetni? Virágföld megteszi? Ültettem palántának valóba is, de nem tetszett, már nem is tudom, mi bajom volt vele.
2020. márc. 5. 20:02
 4/5 anonim ***** válasza:
84%

A "nem pikírozott" gyökere abban az esetben lesz nagyon erős, ha helybe, kertbe lesz vetve, és nem lesz átültetve, tehát a természetes gyökérformája megmarad, mert nem lesz elvágva.

A többszöri átültetés azért jó (szabadgyökeres palánta esetén), mert ahányszor átülteted, mindig leszakítod a távolra menő gyökereket, így mindig új és több gyökeret fejleszt a tőhöz közel. És ezek a kiültetéskor is megmaradnak, nem sínyli meg annyira a növény a kiültetést. Mert ha ugyanabban a ládában van keléstől, akkor a gyökérszálak elmennek a láda túlsó oldaláig is, és ezek bizony le fognak szakadni szétszedéskor.

Pl. a profi dinnyések is 2-3 alkalommal odébb rakják a dinnye gyepkockáit a fóliában, hogy a legyökerezések elszakadjanak, és minél több gyökérszál legyen a gyepkockában. A paprikának persze alapból több gyökere lesz a szár közelében, mint a dinnyének, ezért hiába lenne érdemes átültetni, de átültetés nélkül se annyira rossz, hogy megérje a plusz munkát, ha nem kicsiben termel valaki.

Én virágládában nevelem a palántáimat, a kisebb helyigény miatt. Mivel nincs igazán nekik való helyem. Ha csak 40-50 palántám lenne évente, akkor meggondolnám, hogy poharazgassam, úgy akár 2 hetet is nyernék.

Éjjel-nappal meleg szobában ugye nem lehetséges érdemi módon palántát nevelni, mert a végletekig megnyúlnak, ezért egy két oldalról üveges, fűtetlen, de déli fekvésű előtérben laknak kelés után, aztán minden lehetséges időszakban a szabadban fognak erősödni. És a sok hurcolás miatt se mindegy, hogy mennyi földet kell ki-be cipelgetni. Kb. egy hét múlva fogom elkezdeni a vetést, mindent úgy, hogy 25-e körül keljen, március végétől már előfordul, hogy nappalra ki lehet tenni a szabadba. De ezt mindenkinek a saját lehetőségeihez kell igazítani. Ha neked csak meleg szobád van, akkor legkorábban március végén érdemes nekifogni, lájtosan fűtött, éjszaka hűvös déli szoba esetén meg akár március elején is.

Florimo és Florasca B virágföldeket szoktam keverni 2:1 arányban, így laza lesz, de nem borzasztóan. Régebben kísérleteztem kerti föld hozzáadásával (tele volt gyommaggal), komposzttal (nem nőttek sehová a palánták), úgyhogy rászánok egy zsáknyi virágföldet, és kész. Aztán kiültetésig 2-3 alkalommal lesz még tápoldatozás, enélkül nem szoktak fejlődni még műtrágyás virágföldben sem, saját káromon tanultam meg. Az öntözést egy kilyukasztgatott, L alakú csővel oldom meg, ami a láda alján fut. Ezzel meg tudom oldani, hogy a talajfelszín többnyire száraz legyen, vagyis a palántadőlés ne kapja el a magoncokat. Magvetés után van egy gombaölős beöntözés felülről, utána már csak alulról, a csővel.

Nagyon mélyre nem kell palántázni a paprikát, de legalább egy 5 cm-rel mélyebbre érdemes, mert nehezebben dönti ki a szélvihar, mikor nagyra nő.

2020. márc. 6. 06:59
 5/5 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm kimerítő válaszodat. Így fogok tenni. Pikírozni, virágföldbe vetni. Most jön az újabb mélázás a fajtákról. Eddig nem volt ilyen gondom, amilyent kaptam ajándékba, azt ültettem. Volt bennük nagyon jó fajta több is, csak éppen a nevüket nem tudom. Meg aztán az idén szabadföldbe ültetek, bár a kinti körülmények is melegháziak lesznek a jóslások szerint.
2020. márc. 6. 13:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!