Miért szárad el és esik le az orchidea bimbója?
Késő ősszel költöztünk a lakásba, ezért itt még nem volt alkalmam kitapasztalni, hogy mi az amit szeretnek és mi az amit nem.
Kb 3 hete vásároltam őket ( elég hűvös volt mikor hazahoztam, de nem volt sokat kint a szeles-hideg időbe)
Azóta egyszer öntöztem csapvizzel és egyszer táppal.
Átlátszó cserépbe és szines kaspóba vannak.
Mind a két alkalommal úgy öntöztem, hogy jól meglocsoltam és hagytam, hogy a lefolyt víz a kaspóba álljon kb 10 15percet. Majd kiöntöttem a vizet, épp csak alig hagytam a kaspó aljába.
Régebben is így öntöztem és szerették, nem volt baj a gyökerekkel. MOST SINCS!
De természetesen, ha szerintetek nem jó ez az öntözési módszer, szivesen meghallgatók bármilyen tanácsot.
A lakásba 22-23° van mikor ithon vagyunk (délután), reggel lehúzzuk 20°-ra.
Ez szerintem nem számít nagy hőingadozásnak. Bár a 22 23° lehet túl magas neki.. (?)
Az ablakpárkányon tartom, radiátor felett.
Már figyeltem, hogy érződik a meleg a párkányon, a viragok alatt ( persze nem forró:)) ... langyoska)
Szellőztetni csak nagyon kevés ideig szoktam, hogy ne fázzanak meg.
Arra gondoltam nem kap elég párát... lehet ez a gond, ami miatt a bimbók el száradnak és le esnek?
Van egy elektromos hideg párásító eszközöm, arra gondoltam, hogy a virágok mellé helyezem és mindennap több órán át bekapcsolva hagyom.
Hujeseg?
Rosszul öntözöd.
Az orchideát akkor kell meglocsolni, amikor a gyökerei már nem zöldek, hanem erősen ki van fehéredve, ne adj Isten még szürkül is.
Nem felülről kell locsolni, hanem a táljába téve keveset és amit nem szív fel azonnal kiönteni.
A hideg párásítóval végképp és örökre kinyírod, mert annak a hidegét nem bírja, ahogy a "nagyon kevés" szellőztetést sem télen. Amellett a huzatra is érzékeny. Az alulról jövő fűtés sem a kedvence.
Én november 1-én kaptam az enyémet, azóta virágban áll, de ezeket a hibákat nem követem el és már 3-4 bimbós ágat is hozott a régiek mellé, amik szépen fejlődnek.
Van az ideális tartás, meg van, amit még kibírnak. :)
Rokonomnál a konvektor hője megy rájuk (sokkal melegebb, mint a radiátor), felülről öntözi hetente kétszer, és mégis tömve vannak virággal. Gondolom, azért, mert nem viszi túlzásba az öntözést, tehát van ideje kiszáradni az ültetőközegnek.
Nálad elképzelhető, hogy szellőztetésnél közvetlenül megy rájuk a hideg, ha nem is hosszú ideig.
Hőingadozásnál pár fok nem számít, a természetes élőhelyén ennél sokkal nagyobb az ingadozás. Mondjuk, ott nappal van melegebb. De 10 fok alatti különbség nem lehet gond.
Az új helyet viszont néha rosszul tűrik. Tehát ha minden jó, akkor is okozhat bimbóhullást a költözés.
A túlzottan száraz levegő se jó, de ha radiátor van nálad, nem a lakás légteréből kapja a levegőt a tűz, akkor ez kb. kizárható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!