Orchidea ledobja a bimbóit. Mitől van? Igen szarul néz ki szerintem. Bár én nem értek hozzá 😕
"Miért száradnak meg és esnek le a bimbók?
Összefoglalva a növényt ért valamilyen stressz okoz bimbóhullást, melyek közül a leggyakoribbak a következők:
a rövid téli nappalokon a kevés fény éri,
ha hideg időben vásároljuk és kivisszük a boltból megfelelő csomagolás nélkül,
ha huzatban áll a cserepe,
ha olaj-, fa- vagy széntüzelésű szobában tartjuk,
ha dohányfüst éri,
ha két öntözés között kiszárad a növény,
ha a közelében huzamosabb ideig érett gyümölcs van."
Télen elég 10-14 naponta beáztatni 15-20 percre (nyáron hetente). Akkor megszívja magát, és elvan. Tehát a tartóedénye száraz, viszont alatta érdemes párologtató golyókat hagyni, vagy bármit, ami pérésítja neki a levegőt. Emiatt érdemes párát spriccelni rá, de nem szabad hagyni, hogy a leveleken összegyűljenek a cseppek. A porps, akkor nedves szivaccsal le lehet törölni.
Havonta egyszer tápoldat. Virágzáskor nem kell táp.
Valószínűleg ez a virágzási szakasz már nem menthető. A legutolsó bimbó lehullása után vissza lehet vágni a virágzó szálat, és talán újra virágzásra lehetne kényszeríteni. Van leírás erről neten.
Nem tudom, a száraz levegőtől van-e, de az erősen valószínű, hogy nálad száraz a levegő, a cserépkályhától.
A tűzhöz oxigén kell, az oxigént pedig a szobalevegővel együtt szívja be a huzat a cserépkályhába. Levegőt beszívni csak úgy tud, hogy a szobába folyamatosan másik levegő jön kintről, különben behorpadnának a falak. Kint a hideg levegő kevés vizet tud megtartani, az abszolút víztartalma minimális, és ha ez a meleg levegő bent felmelegszik, akkor a relatív páratartalma nagyon alacsony lesz, magyarul száraz lesz a levegő. A cserépkályha miatt a páratartalom sokkal gyorsabban csökken, mint ahogy te párologtatással tudod pótolni. Ha egész nap főznél meg mosnál és teregetnél, akkor se lenne párás a levegő, a cserépkályhának ilyen erős a szárító hatása. Ez a párologtatás meg mondjuk 32 %-ra növeli 30-ról a páratartalmat, vagyis ez nem sokat ér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!