Kezdőoldal » Otthon » Kert » Orchidea ledobja a bimbóit....

Feri7400 kérdése:

Orchidea ledobja a bimbóit. Mitől van? Igen szarul néz ki szerintem. Bár én nem értek hozzá 😕

Figyelt kérdés

#Ledobja bimbókat
2020. febr. 10. 16:39
 1/8 Andizsuzsi ***** válasza:
76%
Túlöntözted?
2020. febr. 10. 16:44
 2/8 anonim ***** válasza:
31%
Az orchideát nem szabad öntözni, hanem spriccelni kell a leveleit.
2020. febr. 10. 17:15
 3/8 anonim ***** válasza:
76%
Ott van már 5 éve, vagy most vitted haza fagyos időben?
2020. febr. 10. 17:23
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

"Miért száradnak meg és esnek le a bimbók?

Összefoglalva a növényt ért valamilyen stressz okoz bimbóhullást, melyek közül a leggyakoribbak a következők:

a rövid téli nappalokon a kevés fény éri,

ha hideg időben vásároljuk és kivisszük a boltból megfelelő csomagolás nélkül,

ha huzatban áll a cserepe,

ha olaj-, fa- vagy széntüzelésű szobában tartjuk,

ha dohányfüst éri,

ha két öntözés között kiszárad a növény,

ha a közelében huzamosabb ideig érett gyümölcs van."

[link]

2020. febr. 10. 17:23
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Télen elég 10-14 naponta beáztatni 15-20 percre (nyáron hetente). Akkor megszívja magát, és elvan. Tehát a tartóedénye száraz, viszont alatta érdemes párologtató golyókat hagyni, vagy bármit, ami pérésítja neki a levegőt. Emiatt érdemes párát spriccelni rá, de nem szabad hagyni, hogy a leveleken összegyűljenek a cseppek. A porps, akkor nedves szivaccsal le lehet törölni.

Havonta egyszer tápoldat. Virágzáskor nem kell táp.

Valószínűleg ez a virágzási szakasz már nem menthető. A legutolsó bimbó lehullása után vissza lehet vágni a virágzó szálat, és talán újra virágzásra lehetne kényszeríteni. Van leírás erről neten.

2020. febr. 10. 20:54
 6/8 A kérdező kommentje:
Kb 2 hónapja kaptam műtétről,hogy gondozzam mert ő nem tudja sajnos. Féltem mert anyu szereti és 1 hónapja vettem észre a bimbókat. De hát mindig leszárad. Cserépkályha van a azoba túlsó részén. Ablakban van keletre néző. Alátétben kavics és víz. Áztatni nem tudom mit jelent csak megontozom úgy,hogy ne a levelén legyen és ne maradjon a tövénél víz. Zöld a gyökér és hozott levelet. De barna foltos elrepedt a levél. Kályhán tálban víz, még több pára miatt. Most hoz 7 bimbót.de gondolom leszárad. A másik meg csak van. Hozott levelet de ennyi.
2020. febr. 11. 20:28
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
A Facebook-on van orchideás csoport regisztrálj be,ha teszel fel képet ők szívesen segítenek.Kép nélkül nehéz véleményt mondani.
2020. febr. 18. 15:03
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, a száraz levegőtől van-e, de az erősen valószínű, hogy nálad száraz a levegő, a cserépkályhától.

A tűzhöz oxigén kell, az oxigént pedig a szobalevegővel együtt szívja be a huzat a cserépkályhába. Levegőt beszívni csak úgy tud, hogy a szobába folyamatosan másik levegő jön kintről, különben behorpadnának a falak. Kint a hideg levegő kevés vizet tud megtartani, az abszolút víztartalma minimális, és ha ez a meleg levegő bent felmelegszik, akkor a relatív páratartalma nagyon alacsony lesz, magyarul száraz lesz a levegő. A cserépkályha miatt a páratartalom sokkal gyorsabban csökken, mint ahogy te párologtatással tudod pótolni. Ha egész nap főznél meg mosnál és teregetnél, akkor se lenne párás a levegő, a cserépkályhának ilyen erős a szárító hatása. Ez a párologtatás meg mondjuk 32 %-ra növeli 30-ról a páratartalmat, vagyis ez nem sokat ér.

2020. febr. 18. 18:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!