Kiskertben, saját célra termeltek mákot? Elvetettétek már?
Elvileg már ősszel el kellett volna,az őszi mák az igazi.
Ahogy az idő,és az időd engedi ,ültesd el.
Van őszi, és tavaszi.
Nincs olyan, hogy melyik az igazi.
Február-márciusban kell vetni, rövid tenyészidejű.
Az őszi sem fejlődik télen.
Én ugyan nem termesztettem mákot, de azt hallottam, mákot még hóra is lehet vetni.
Most 12-13 fok van napközben, gyakorlatilag március 10-15 körülinek felel meg az idő. Ha tudod vetni, ne késlekedj.
Ha tökig süllyedsz a sárba, akkor nem sokra mész a februári vetéssel. Akkor lehet februárban, ha alkalmas erre a talaj. Kötött földnél is előfordul, de ritkán.
Régen tényleg mondtak ilyet, hogy hóra vetni, de anno hiába kérdezgettem az 1920-as években született embereket, akik emlegették, csak hümmögtek, de konkrétan senki nem tudta, hogyan is kellene kivitelezni. Mert ha elolvad a hó, a mák meg ott lesz összevissza a föld tetején, abból nem lesz máktermelés. Nem véletlen a mondás, hogy "sora van ennek is, mint a máknak".
Hétvégére tervezem, elvileg szombaton lesz utoljára fagy.
Bár tudom, hogy nem árt neki, de azzal sem vagyok előrébb, ha fagyos időben vetem.
A leírások meg össze-vissza írják, januártól márciusig.
Ilyen 1-2 fokos fagy nem árt neki semmilyen állapotában. -4-5-öt is kibír már közvetlen kelés után. Őszi mákként, kellően kifejlődött állapotban áttelelve pedig -15-20 fokot is.
+3-4 fokon már csírázik, tehát ha a talajhőmérséklet egy bizonyos időn keresztül ezt eléri, akkor már fejlődésnek indul.
Nem is a hideg a probléma, hanem ha a saras földet összetaposod vetéskor. Kötött föld esetén megszáradva olyan lesz, mint a beton, amit semmilyen növény nem szeret.
Jövő hétre pedig sok esőt írnak.
Rámenni nem fogok a földre, de ugye mélyre sem vethetem, és attól tartok, hogy a sok víz majd kimossa.
De tovább már nem nagyon várhatok, a hőmérséklet megfelelő, jövő héten meg már március.
Egyszer, évekkel ezelőtt már megpróbálkoztam a mákkal, akkor is vártam a jobb időt, későn vetettem el. Szinte semmi nem lett belőle.
Ha ennyit gondolkodsz, most is elrontod.
Ha jövő hétre esőt mondanak, pont most kell elvetned, mert utána egy darabig rá se tudsz menni a földre.
Azért olyan sokat már nem gondolkodom. :D
Ma szerda van, hétvégén csinálom.
Sötétben megyek hajnalban, majdnem sötétben érek haza.
2-3 napon már nem múlik, de többet tényleg nem várok.
Én is gondolkodtam már párszor, hogy helikopterről kellene veteményezni a sár miatt, de aztán mégse. :) Maradt az, hogy a földön álltam, amikor épp nem volt sár.
Most egyébként azon ritka év van, amikor februárban megfelelően száraz a talaj. (Legalábbis, nálunk.) Múltkor, mikor írtam, nem gondoltam volna, hogy a tizenvalahány mm eső ilyen hamar, egy hét alatt felszárad. Márciusban persze már gyorsan felszárad eső után, de februárban általában folyamatosan sár van akkor is, mikor nem esik, mert a talaj mélyebb rétegeiből jön felfelé folyamatosan a télen leesett nedvesség. Csak most télen nem nagyon esett, ugye.
Szombatra jó időt mondanak. Holnapra meg egy kis esőt. Nem sokat, csak hogy vizes legyen minden.
Lehet, hogy a korábbi esetben április volt az a túl késői vetés.
Egy tankönyv:
"A mákot február végén, március elején kell vetni, 45 cm sortávolságra, 1,0–1,5 cm mélységben"
Egy szakmai oldal:
"az optimális vetésidő február 25-től március 15-ig terjed
(...)
A Dombegyházi Agrár Zrt. tavalyi vetési adatai:
vetésidő: 2011. március 10. "
Vagyis, a profiknak is megfelelt a március. Természetesen, a korábbi jobb, ha lehetővé teszi a talaj, és nem várható már túl nagy fagy.
Ezt most találtam, nyilvánvaló baromság. Így füvet szokás vetni, nem mákot:
Ebben meg csak jó a duma :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!