Vajon miért tört szét a növényem?
Lehet, hogy túlöntözted?
Mivel nem tudjuk a nevét, csak tippelni lehet.
Van olyan növény, amit télen nem is kell öntözni, sőt van olyan is, amit egyáltalán nem kell, csak spriccelni.
Jó lenne tudni a nevét!
Legvalószínűbb szerintem az amarillisz.
Túl meleg és túl sötét volt neki, a levelek a fényhiánytól túlnyúltak, próbáltak volna a fényre jutni, de nem jött össze. Az ilyen fényhiányos levelek nem bírják el a saját súlyukat, mert nem erősödnek, csak nyúlnak.
Amarilliszt fűtött lakásba nem nagyon érdemes bevinni. Legfeljebb a virágzás idejére, de aztán egyből kitenni hűvösre.
Úgy mellékesen, agyonöntözés is elképzelhető.
Családi házban laksz, ha jól értem. Mindenhol szokott lenni hideg, de fagymentes helyiség. Oda kellett volna betenni, és szárazon tartani.
Az enyéim a (száraz) pincében vannak, most úgy 12 fok lehet. Amikor jöttek a fagyok, talán december elején, akkor kiástam, a leveleket levágtam, úgy földestől-gyökerestől belehajintottam egy vödörbe az összeset, és jól elvannak, teljesen szárazon. Amiről gondolom, hogy virágozni fog, azt majd lassan már felhozom. Túl korán nem érdemes, mert akkor ott kell kerülgetni elvirágzás után ezeket a csúnya, megnyúlt leveleket. Úgy jó időzíteni, hogy elvirágzás után egyből ki lehessen tenni a szabadba, még ha csak cserepesen is, hogy késői fagy esetén vissza lehessen hozni. De ha csak a pincéből ültetem ki tavasszal a kertbe, akkor is virágzik, kipróbáltam.
Az időzítés az nem kezdő szint, mert a tárolási hőmérséklet, a tárolási idő hossza, a benti hőmérséklet, meg még ezer dolog, plusz a vakvéletlen befolyásolja, hogy egyáltalán mikor kezd hajtani. Ezt csak kitapasztalni lehet, hogy a nálad adott viszonyok közt a neked lévő fajta pont hogy reagál az esetek többségében.
De úgy alapból, ha az első fagyok idején hidegre teszed, rá se nézel februárig, és csak ilyentájt viszed a melegre, és még akkor se kezded ezerrel öntözni, ezzel így nem nagyon lehet elrontani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!