A jácint hogyan mérgez?
Vettem néhány hagymás jácintot, ha elvirágzott, majd kiültetem a hagymákat a kertbe.
Azt mindenhol írják, hogy mérgező, de sehol nem részletezik, hogy ez mit is jelent.
Nem csak úgy mérgező, ha megeszem, hanem az egyik cikkben az is volt, hogy csak kesztyűben ültessük.
De miért?
Mit tesz, milyen tünetei vannak a mérgezésnek?
Tényleg ennyire komolyan kell venni, hogy hozzá sem lehet érni?
alkaloidokat tartalmaz, ami mérgező.
kesztyű azért ajánlatos, mert a hagyma a leginkább mérgező rész és égő, viszkető érzést okozhat. persze nem törvényszerű, csak óvatosság.
az alkaloidák magas pulzust, hányást, szívritmuszavart stb okozhatnak. azt, hogy melyik alkaloida van a jácintban a sok közül, arról fogalmam sincs. a lényeg, hogy ne edd meg, meg moss kezet az ültetés után.
Nem olyan erős a hatása, csak a puha kézfejen okozhat csípő érzést a leve az arra érzékenyeknél. Az ujjbegyek és a tenyér kemény bőrén nem. Kesztyűt inkább azért vegyél ültetéskor, hogy a mechanikai sérülésektől védd a kezed.
Én eladásra szoktam szedni minden tavasszal vagy 500 szálat, amit kesztyűben azért kínos lenne, és ilyenkor elkerülhetetlen, hogy a nedv a kezemre folyjon a vágásokból. Még nem haltam meg... És arra sem emlékszem, hogy csípett volna.
Köszönöm, de kifejezetten a hagyma ültetéséhez írták.
Az meg nem levedzik.
Arra is kíváncsi lennék, hogy ültethetem-e olyan ágyásba, ahol kicsit később mondjuk uborka lenne.
Ugye az idejük teljesen más, a jácint el is tűnik a föld színéről, mire az uborka magjait elvetem, mire meg teremni fog, főleg nyoma nem lesz a virágnak.
Csak hát ugye ott van a földben, de gondolom azokat a mérgező dolgokat a földből tudja ő is felszívni, és ő maga állítja elő. Mármint a hagyma. Így azt gondolnám, az ehető növényre, termésre nem lesz hatása.
De jó lenne erről valami hivatalosabbat olvasni.
A hagyma ültetéséhez azok írták, akik még életükben nem ültettek el egy hagymát se. Csak összeolvastak mindent, és ezek megértése nélkül írtak egy cikket, ami mellé reklámokat lehetett besuvasztani, hogy amikor te rákattintasz, akkor kapjanak 2 Ft-ot. Így működik a weboldalak többsége.
Én nem vagyok hivatalos, de azt megtalálod hivatalos oldalakon is, hogy a növények nem képesek szerves anyagot felvenni. Ebben különbözik a növény az állattól, hogy a növény csak szervetlen anyagból tudja a saját szervezetét felépíteni.
Tehát ha a jácint elő is állít a szöveteiben olyan anyagot, ami mérgező, akkor lebomlása után ezt az anyagot semmilyen másik növény nem tudja felvenni addig, ameddig az le nem bomlik ugyanolyan szervetlen molekulákká, mint amit anno a jácint is felvett.
Ahogy itt többen is írták, csak akkor mérgező, ha megeszed. Vagy ha extrém allergiád van éppen erre. Amúgy nyilván nem legeled a jácintot. Se a levelét, se a virágát. És a hagymájából sem csinálsz pörköltet, vagy rántottát.
És ahogy az előttem szóló is említette, a földet sem mérgezi meg, nyugodtan vethetsz mellé bármit. [Ha nem vagy profi, azért hagymát ne termessz mellette, ha később nem ismered meg, abból tényleg baj lehet, ha jácint hagymával főzöl...]
Nagyáruházban láttál már tavasszal a cserepes jácint mellett táblácskát, hogy meg ne érintsd, mert meghalsz? Hidd el, ha annyira mérgező lenne, amilyennek ezek a női magazinok beállítják, akkor még gumikesztyűt is osztogatnának mellette...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!