Föld feljavítása, humusz szénával?
Sziasztok!
Hogy lekössem magam, kitaláltam azt, hogy majd ültetni szeretnék (panel lakás), gyűjtöttem be földet hozzá, viszont ennek a minőségét szeretném feljavítani "házilag" "humusszal".
Én azt találtam ki, hogy mivel van egy törpenyuszim, neki az alma tökéletes humusz lehet (ezt olvastam) illetve a széna csomagolásában voltak apró szénatörmelékek, így azokat is felhasználtam. Én úgy gondoltam, hogy "bele keverem" a cserépbe öntött földbe ezeket (vizzel együtt) és majd ha lebomlanak, utána "jó lesz". Viszont elkezdtem kételkedni a dologban, főleg hogy maga az igazi komposztáló művelet nem így zajlik.
Szerintetek jó lesz úgy is ahogy én csináltam, hogy időnként keverek a földbe széna törmelékeket ill. nyúlalmot vagy ez így hülyeség?
Le fognak bomlani a földben úgy, ahogy én csináltam, a földbe keveréses módszerrel is?
Tudom, hülye kérdés, de mostanában ez az ültetős dolog vonz.
Köszönöm előre is a választ! 😊
Ennek így semmi értelme. Idővel komposztálódik a nyúlalom, de addig leköt minden nitrogént, ami van a földben. Persze, a komposztálódás végén ismét fel fog szabadulni a N, de addig a növényeknek kimondottan rosszat tesz. A friss nyúlszar meg kiégeti a növényt. Komposztáló edényben 1 év alatt használható anyagot tudnál előállítani, de panelben nem szokott olyan sok hely lenni.
Ne gyűjtött földet használj edényben, hanem vásárolj virágföldet. 50 l Florimo általános virágföld van vagy 1200 Ft, abban olyan sok a szerves anyag, hogy még némi rendes (gyűjtött) földet is lehet hozzá keverni.
Mit szeretnél ültetni? Gondolom, erkélyre?
Köszönöm szépen a válaszod! Igen, majd az erkélyre kerülnek ki, csak most a hideg miatt bent tárolom a cserepeket. Leves petrezselymet akarnék életre kelteni magról, illetve ha sikerül, akkor majd utána még kaprot, citromfüvet, bazsalikomot (etc.). (A nyuszimnak 😅 😁)
Sajnos nagyon régen ültettem már növényt, akkor is csak anyumnak segítettem egyik cserépből a másikba áttelepíteni, magról sosem kelttettem ki semmilyen növényt. El is csesztem, mert ugye én kb. a cserép felét megtöltöttem földdel, utána a magok, aztán megint egy jó adagnyi földet szórtam rá. Itt neten pedig olvastam, hogy épp hogy el kell lepnie a földnek, szóval az első "vetésem" valszeg kuka lesz... Tudom, hogy van hova fejlődni/tanulni, de ezért is vonz a dolog, jó új dolgokat megismerni. (Jó, azért ment a káromkodás, de jó érzéssel tölt el valamiért... 😅😁) Azóta beszereztem, ahogyan ajánlottad is, normális virágföldet.
Ja, már el is veteményeztél? Hát az mindenképpen felesleges volt. A petrezselymet legkorábban március elején, a szabadba. És az majd áprilisban kel ki. Gyorsíthatod, ha március közepén v. valamivel később fogsz neki, kelésig a szobában, és amint kikelt, kiteszed az erkélyre. Ha kikelt, akkor már nem bírja a szobai körülményeket (meleg+sötét), még 2 napig se.
Szobában elég, ha 1 cm földdel takarod. Ha meg tudod oldani, akkor a legelső beöntözést követően már csak alulról nedvesítsd. A földfelszínnek kelés után már nem szabad tartósan nedvesnek lenni, mert elkapja a palántadőlés nevű betegség.
Helyigénye is van, mint minden növénynek, tehát ha a gyökerét is akarod használni, akkor 1-2 liter földet számolj 1 szálra, ha csak a levelét, akkor felet is elég. Vegyél mondjuk egy 12 l-es vödröt, és azt használd, körben szépen fel lehet nevelni benne 8-10 db-ot, természetesen sok munkát kell belefektetni, tápoldatozni is kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!