Kezdőoldal » Otthon » Kert » Föld feljavítása, humusz...

Föld feljavítása, humusz szénával?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Hogy lekössem magam, kitaláltam azt, hogy majd ültetni szeretnék (panel lakás), gyűjtöttem be földet hozzá, viszont ennek a minőségét szeretném feljavítani "házilag" "humusszal".

Én azt találtam ki, hogy mivel van egy törpenyuszim, neki az alma tökéletes humusz lehet (ezt olvastam) illetve a széna csomagolásában voltak apró szénatörmelékek, így azokat is felhasználtam. Én úgy gondoltam, hogy "bele keverem" a cserépbe öntött földbe ezeket (vizzel együtt) és majd ha lebomlanak, utána "jó lesz". Viszont elkezdtem kételkedni a dologban, főleg hogy maga az igazi komposztáló művelet nem így zajlik.

Szerintetek jó lesz úgy is ahogy én csináltam, hogy időnként keverek a földbe széna törmelékeket ill. nyúlalmot vagy ez így hülyeség?

Le fognak bomlani a földben úgy, ahogy én csináltam, a földbe keveréses módszerrel is?

Tudom, hülye kérdés, de mostanában ez az ültetős dolog vonz.

Köszönöm előre is a választ! 😊

2020. jan. 4. 22:18
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Ennek így semmi értelme. Idővel komposztálódik a nyúlalom, de addig leköt minden nitrogént, ami van a földben. Persze, a komposztálódás végén ismét fel fog szabadulni a N, de addig a növényeknek kimondottan rosszat tesz. A friss nyúlszar meg kiégeti a növényt. Komposztáló edényben 1 év alatt használható anyagot tudnál előállítani, de panelben nem szokott olyan sok hely lenni.

Ne gyűjtött földet használj edényben, hanem vásárolj virágföldet. 50 l Florimo általános virágföld van vagy 1200 Ft, abban olyan sok a szerves anyag, hogy még némi rendes (gyűjtött) földet is lehet hozzá keverni.

Mit szeretnél ültetni? Gondolom, erkélyre?

2020. jan. 6. 09:07
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszod! Igen, majd az erkélyre kerülnek ki, csak most a hideg miatt bent tárolom a cserepeket. Leves petrezselymet akarnék életre kelteni magról, illetve ha sikerül, akkor majd utána még kaprot, citromfüvet, bazsalikomot (etc.). (A nyuszimnak 😅 😁)

Sajnos nagyon régen ültettem már növényt, akkor is csak anyumnak segítettem egyik cserépből a másikba áttelepíteni, magról sosem kelttettem ki semmilyen növényt. El is csesztem, mert ugye én kb. a cserép felét megtöltöttem földdel, utána a magok, aztán megint egy jó adagnyi földet szórtam rá. Itt neten pedig olvastam, hogy épp hogy el kell lepnie a földnek, szóval az első "vetésem" valszeg kuka lesz... Tudom, hogy van hova fejlődni/tanulni, de ezért is vonz a dolog, jó új dolgokat megismerni. (Jó, azért ment a káromkodás, de jó érzéssel tölt el valamiért... 😅😁) Azóta beszereztem, ahogyan ajánlottad is, normális virágföldet.

2020. jan. 6. 14:15
 3/4 anonim ***** válasza:

Ja, már el is veteményeztél? Hát az mindenképpen felesleges volt. A petrezselymet legkorábban március elején, a szabadba. És az majd áprilisban kel ki. Gyorsíthatod, ha március közepén v. valamivel később fogsz neki, kelésig a szobában, és amint kikelt, kiteszed az erkélyre. Ha kikelt, akkor már nem bírja a szobai körülményeket (meleg+sötét), még 2 napig se.

Szobában elég, ha 1 cm földdel takarod. Ha meg tudod oldani, akkor a legelső beöntözést követően már csak alulról nedvesítsd. A földfelszínnek kelés után már nem szabad tartósan nedvesnek lenni, mert elkapja a palántadőlés nevű betegség.

Helyigénye is van, mint minden növénynek, tehát ha a gyökerét is akarod használni, akkor 1-2 liter földet számolj 1 szálra, ha csak a levelét, akkor felet is elég. Vegyél mondjuk egy 12 l-es vödröt, és azt használd, körben szépen fel lehet nevelni benne 8-10 db-ot, természetesen sok munkát kell belefektetni, tápoldatozni is kell.

2020. jan. 6. 17:51
 4/4 anonim ***** válasza:
a szalma széna önmagában nem komposztálható, ahhoz kell trágya, nyers és zöld humuszképzõ anyag is. csinálj komposztálót konyhai hulladékokból. de ha jó földet akarsz vegyél virágyföldet az gyakorlatilag tiszta humusz.
2020. máj. 12. 20:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!