Kezdőoldal » Otthon » Kert » Be humuszosodna így a földem?

Be humuszosodna így a földem?

Figyelt kérdés
Van egy 400n2-es kertem amit kb 8 éve nem művelek,csak kaszálom a füvet és arra gondoltam csinálok egy 100n2-es vkonyhakertet.Az a kérdésem,hogy ha nem ásom fel,hanem elterítek rajta némi komposztot és arra rá élterítek 15-20cm vastagon kaszalékot (mulcsot).Tehát a kérdésem az,hogy így be e humuszosodna és ha igen,mennyi idő alatt?

2019. máj. 9. 20:02
 1/6 anonim ***** válasza:
Tudod egyáltalán, hogy mi az a humusz ??
2019. máj. 9. 21:00
 2/6 anonim ***** válasza:
46%
Ezzel semmit nem nyersz. Ennyi fű nem humuszosodik a humuszképződéshez több év kell és különböző szerves anyagok keveréke egy humuszládában nedves helyen elrohad - humuszosodoik ha otthagyod a füvet megszárad széna lesz belőle majd a következő évben a földben levő fű átnövi. Ásd fel ha nem ásod fel nemtudnak hova gyökeret eresztni a növények, szedd ki a gyökereket az ásás előtt szórj ki érett trágyát.
2019. máj. 9. 21:04
 3/6 anonim ***** válasza:
63%

Mindenképpen ásd fel, mert minél mélyebben meg van mozgatva, annál jobb földed lesz. (Ásni úgy kell, hogy megfordítod a földet, vagyis a füves fele legyen lefelé.)

Ha 15-20 cm friss füvet leterítesz, akkor az letömörödik, és be fog rothadni, vagyis tönkremegy. Akkor lesz belőle komposzt, ha csak 10 cm vastagon teríted el, jó szellősen, nem lenyomatva, vagy pedig kaszálás után félig megszárítod, és utána teríted el 15-20 cm vastagon. Így kapni fog levegőt, mert nem esik össze, és oxigént igénylő hasznos gombák meg egyebek fogják komposztálni, ellentétben a betömörödött kaszálékkal, amit oxigénmentes környezetben élő baktériumok tesznek tönkre.

Ha megbontod a komposztod, és büdös, akkor az a baktériumok miatt már tönkremenőfélben van. Az egészséges komposztnak kellemes, gomba- és földszerű szaga van, nem lehet büdös.

Én mulcsozásra szoktam elteríteni kb. 10 cm vastagon a kaszálékot, és néha előfordul, hogy az alja berothad, amikor járok rajta. Az biztos, hogy a 10 cm kb. 2 hónap alatt 1-2 cm-ré válik, mert a giliszták lehordják a földbe, és a föld tetejéről szépen eltűnik, egy évben 3 alkalommal szoktam ugyanazt a részt beteríteni, hogy mindig legyen ott valami.

2019. máj. 10. 18:35
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!Hasznosnak tűnnek!
2019. máj. 10. 19:54
 5/6 anonim ***** válasza:
Én csináltam ilyet (komposzt + talajtakarás fűnyesedékkel), következő évre nagyon jó porhanyós lett a föld, amit utána oda ültettem (zöldségek), jól érezte magát. Homokos talaj van nálam, előtte gyep volt rajta. Ha nem akarod, hogy gazosodjon, kartonpapírral is lehet takarni, amíg nem ültetsz bele.
2019. máj. 12. 09:33
 6/6 anonim ***** válasza:
amirõl te beszélsz az a földfelszinen történõ komposztálás rétegezve. ha kb 80cm komposztot halmozol fel abból lesz taláb félcenti vastag humusz réteg. az hogy jó legyen a kerted legalább 4-5 év kell
2020. máj. 12. 20:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!