Be humuszosodna így a földem?
Mindenképpen ásd fel, mert minél mélyebben meg van mozgatva, annál jobb földed lesz. (Ásni úgy kell, hogy megfordítod a földet, vagyis a füves fele legyen lefelé.)
Ha 15-20 cm friss füvet leterítesz, akkor az letömörödik, és be fog rothadni, vagyis tönkremegy. Akkor lesz belőle komposzt, ha csak 10 cm vastagon teríted el, jó szellősen, nem lenyomatva, vagy pedig kaszálás után félig megszárítod, és utána teríted el 15-20 cm vastagon. Így kapni fog levegőt, mert nem esik össze, és oxigént igénylő hasznos gombák meg egyebek fogják komposztálni, ellentétben a betömörödött kaszálékkal, amit oxigénmentes környezetben élő baktériumok tesznek tönkre.
Ha megbontod a komposztod, és büdös, akkor az a baktériumok miatt már tönkremenőfélben van. Az egészséges komposztnak kellemes, gomba- és földszerű szaga van, nem lehet büdös.
Én mulcsozásra szoktam elteríteni kb. 10 cm vastagon a kaszálékot, és néha előfordul, hogy az alja berothad, amikor járok rajta. Az biztos, hogy a 10 cm kb. 2 hónap alatt 1-2 cm-ré válik, mert a giliszták lehordják a földbe, és a föld tetejéről szépen eltűnik, egy évben 3 alkalommal szoktam ugyanazt a részt beteríteni, hogy mindig legyen ott valami.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!